Florile de gălbenele sunt o plantă ornamentală populară cu multe proprietăți utile. Aceasta este o plantă versatilă care și-a găsit aplicarea în tratamentul multor afecțiuni și este utilizată activ în diferite ramuri ale medicinei tradiționale.
Proprietățile benefice ale gălbenelelor sunt cunoscute încă din cele mai vechi timpuri. În scopuri medicinale, se folosesc flori, uneori suc, rădăcini și frunziș. Produsele pe bază de gălbenele au un efect antiseptic, ușor analgezic și antiinflamator.
Proprietățile vindecătoare ale florilor de gălbenele
Florile gălbenelelor conțin fitoncide, care au un efect bactericid pronunțat. Compoziția conține carotenoizi – antioxidanți care încetinesc procesele de îmbătrânire și protejează organismul de efectele negative ale mediului.
Flavonoidele au un efect pozitiv asupra activității enzimei. O cantitate mare de minerale este , de asemenea , găsite în florile de gălbenele: potasiu, magneziu, fier, zinc, fiind principalele.
Preparatele pe bază de gălbenele au de asemenea un efect coleretic și diuretic și sunt utilizate în mod activ în ginecologie, cardiologie, stomatologie, pentru tratamentul boli ale tractului digestiv, ale sistemului genito-urinar.
Florile de gălbenele se găsesc în diferite forme: ceaiuri, creme, tincturi, unguente, fiecare dintre ele are indicații și caracteristici diferite de utilizare.
Contraindicații în consumul produselor pe bază de gălbenele
Ca și în cazul oricărei alte plante medicinale, florile de gălbenele sunt contraindicate în caz de intoleranță individuală și reacții alergice.
- Sunt posibile reacții alergice dacă aveți alergie la mușețel.
- Este interzisă utilizarea acestuia dacă aveți tensiune arterială scăzută, în timp ce luați medicamente.
- Cu precauție și numai după consultarea unui medic, florile de gălbenele pot fi utilizate pentru boli grave ale tractului digestiv, la copiii sub 12 ani.
Utilizarea gălbenelelor
Florile de gălbenele au un efect pronunțat antiseptic și antibacterian și contribuie la cea mai rapidă regenerare a țesuturilor. Un decoct de flori de gălbenele are un efect sedativ ușor hipotensiv, normalizează funcția intestinului și este foarte benefic pentru femeile din timpul menopauzei pentru a-și normaliza bunăstarea.
1. Pentru durere în gât și tuse
Un decoct din flori de gălbenele vă va ajuta la ameliorarea durerilor de gât, a tusei uscate și umedă, la îmbunătățirea bunăstării în cazul diferitelor viroze respiratorii.
În cazul durerilor în gât, gargara cu decoct va ajuta la ameliorarea inflamației, la ameliorarea durerii și la reducerea dezvoltării microbiomului patogen.
Cum se prepară un decoct de gălbenele
Se toarnă 1 linguriță din amestecul uscat de gălbenele într-un pahar de apă clocotită și se lasă 30 de minute la infuzat, după care puteți începe să clătiți gura și gâtul.
2. Pentru boli ale sistemului digestiv
Un decoct de flori de gălbenele ameliorează inflamația, arsurile la stomac, senzația de greutate și îmbunătățește abilitățile motorii. Mai mult, ceaiul poate fi utilizat pentru gastrita cu aciditate ridicată și scăzută. Perioada tratamentului durează aproximativ 8 săptămâni, durata acestuia este determinată de starea pacientului, de diagnostic și de gravitatea problemei de sănătate.
Datorită acțiunii coleretice, tinctura florilor de gălbenele este adesea prescrisă pentru a normaliza funcția vezicii biliare.
3. Pentru boli de inimă și hipertensiune
Infuzia de flori de gălbenele ajută la tratamentul aritmiilor, eliminând dificultățile de respirație și durerile toracice și reducând tensiunea arterială. Această infuzie întărește vasele de sânge, oprește formarea depunerilor aterosclerotice și normalizează funcția inimii.
4. Pentru tratamentul bolilor ginecologice
Un decoct de flori de gălbenele este utilizat pentru a trata bolile infecțioase ale sistemului reproductiv feminin prin duș sau băi. Dar indicațiile și durata tratamentului sunt determinate de ginecolog.
5. Pentru tratamentul problemelor pielii feței
Infuzia de flori de gălbenele poate fi utilizată pentru a șterge pielea cu probleme, pentru a combate acneea și alte erupții cutanate. În cosmetologie se folosește și un decoct, recomandat în special adolescenților. Dacă înghețați decoctul și masați pielea cu bucăți de gheață, nu numai că puteți lupta împotriva acneei, dar puteți încetini și procesul de îmbătrânire.
6. Pentru păr
Un decoct de flori de gălbenele poate fi folosit ca o clătire după șamponare. Acest lucru vă va scăpa de mătreață și căderea părului, de mâncărimea pielii scalpului și vă va oferi părului o strălucire naturală. Utilizarea regulată a decocturilor din flori de gălbenele vă va face părul sănătos, puternic și vă va restabili strălucirea naturală.
7. Pentru tratamentul bolilor cavității bucale
Datorită efectului pronunțat antiseptic și de vindecare a rănilor, un decoct de flori de gălbenele face parte din tratamentul bolilor inflamatorii ale gingiilor și mucoasei bucale. Pentru gingivită, stomatită și chiar parodontită, medicii stomatologi recomandă clătirea gurii cu un decoct de flori de gălbenele.
8. Pentru sistemul nervos și tratamentul insomniei
Medicamentele pe bază de flori de gălbenele au un efect calmant asupra sistemului nervos central, ajută la combaterea insomniei și la reducerea anxietății.
Infuzie
se toacă o lingură de flori de gălbenele, se toarnă 300 ml de apă și se lasă 40 de minute la infuzat.
Infuzia rece trebuie băută de 3 ori pe zi, câte un sfert de pahar timp de 2-3 săptămâni.
Să fiți binecuvântați și să binecuvântați și pe alții cu aceste informații!
Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.