Beneficiile consumului de usturoi – de ce nu ar trebui să lipsească din meniul tău acest antibiotic natural

Beneficiile consumului de usturoi – de ce nu ar trebui să lipsească din meniul tău acest antibiotic natural

Publicat de Larisa Moldovan pe 25 September 2021 in Remedii NaturisteSanatate

Usturoiul este un condiment foarte cunoscut și foarte vechi, a cărei patrie este considerată a fi Asia de Sud. Proprietățile medicinale ale usturoiului erau cunoscute încă de pe vremea strămoșilor noștri îndepărtați. Ei l-au numit regele condimentelor și a fost folosit mult timp drept mijloc de purificare a sângelui , un remediu pentru epuizarea fizică și depresie. Medicina modernă a studiat destul de bine compoziția chimică și efectul usturoiului asupra corpului uman.

Studiile au arătat că acest condiment unic poate fi utilizată cu succes într-o varietate de probleme de sănătate, variind de la lupta împotriva helmintilor și terminând cu scăderea tensiunii arteriale în etapele inițiale ale hipertensiunii arteriale severe.

Compoziția usturoiului

Peste 400 de fitonutrienți activi (vitamine și minerale) sunt prezenți în usturoi. Vitaminele din bulbii de usturoi sunt reprezentate de grupa B (acid folic pantotenic, piridoxină, riboflavină, tiamină), precum și colină, PP, K, D, E, C. Conține metale rare și importante pentru organism micro- și macronutrienți – cobalt , seleniu, cupru, iod , zinc, fier , clor, calciu, mangan, sodiu, potasiu, fosfor, sulf.

În plus, usturoiul este bogat în uleiuri esențiale, care au proprietăți analgezice, datorită cărora planta a fost tratată mult timp pentru durerea de dinți , aplicând bucățile tăiate pe gingii. Usturoiul conține flavonoizi, acizi volatili, substanțe azotate, alcaloizi, acizi organici, acizi grași nesaturați, fibre dietetice.

Usturoiul conține alicină – o substanță organică activă care prezintă puternice proprietăți antioxidante și antiseptice. Datorită acestui compus usturoiul este pe bună dreptate considerat un antibiotic natural.

Alicina distruge o gamă largă de bacterii patogene, chiar și periculoase, cum ar fi agenții patogeni ai tifosului. Oamenii de știință au dovedit că spectrul efectelor alicinei asupra bacteriilor este mai larg decât cel al penicilinei cunoscute.

Proprietăți benefice și medicinale ale usturoiului

Compoziția chimică unică a usturoiului determină o listă destul de largă de proprietăți curative. O parte din substanța uscată în care există compuși medicinali, mult mai mult decât în ​​alte legume. În funcție de cantitatea de substanțe azotate, usturoiul depășește ceapa .

Planta prezintă pronunțate antimicrobiene, antiinflamatoare, antiseptice, antibacteriene, antihelmintice, coleretice, diuretice, stimulatoare, îmbunătățește motilitatea intestinală, antihipertensive, antiseptice, tonice.

Pentru ce patologii este recomandabil să consumați usturoi și medicamente pe baza acestuia?

Proprietățile medicinale ale usturoiului

În primul rând, usturoiul este cunoscut ca un instrument universal pentru creșterea imunității și combaterea ARI și SARS, deoarece distruge rapid și eficient bacteriile patogene.

Puteți curăța o încăpere de viruși și germeni cu căței de usturoi tocați, este suficient să îi puneți într-o farfurioară și să o lăsați lângă patul unui pacient cu gripă. Efectul dezinfectării este asigurat de uleiurile esențiale și alți compuși volatili ai cățeilor de usturoi.

Usturoiul și medicamentele din acesta diluează sângele, dilată vasele de sânge, reduc în siguranță glicemia și colesterolul rău. Consumul regulat de usturoi reprezintă o prevenire eficientă a multor boli cardiovasculare, vasele de sânge devin mai elastice, ceea ce este deosebit de important la bătrânețe. Sulfura de hidrogen din usturoi ameliorează spasmele vasculare, relaxând mușchii netezi care acoperă pereții vasculari, ceea ce previne atacul de cord sau accidentul vascular cerebral.

Odată ajuns în tractul gastro-intestinal, usturoiul suprimă microflora patogenă, inhibă resturile și fermentația din intestin, reduce flatulența, ucide viermii și paraziții. Prin stimularea mucoasei gastrice, usturoiul îmbunătățește pofta de mâncare și procesele digestive.

Se crede că consumul regulat de usturoi proaspăt încetinește creșterea celulelor bolnave. Compușii de sulf din usturoi leagă sărurile metalelor grele, iar în această formă sunt mult mai ușor de excretat.

Usturoiul este recomandat și pentru a înlocui medicamentele antibacteriene în cazurile de SARS la femeile gravide, deoarece răcelile pot afecta negativ sănătatea copilului nenăscut. Cu toate acestea, având în vedere că această legumă este un alergen destul de puternic, trebuie să consultați un medic.

Consumul usturoiului vindecă sistemul respirator, curățându-l de bacterii patogene și mucus. Medicina populară tratează bronșita cu usturoi , inclusiv cauzată de fumat, tuse convulsivă, pneumonie, tuse cronică. Preparatele cu usturoi nu sunt eficiente numai pentru răceli sau gripă, dar ajută și la prevenirea multor complicații cauzate de SARS.

Includerea usturoiului în dieta pacienților cu ateroscleroză este justificată de multe studii. Consumul de căței de usturoi proaspeți reglează tensiunea arterială, previne formarea cheagurilor de sânge periculoase, întărește apărarea organismului și ajută la saturarea sângelui cu antioxidanți care protejează celulele corpului de stresul oxidativ.

Beneficiile utilizării usturoiului în medicina populară

Răceală. Inspirați mirosul de căței de usturoi tocați o dată pe oră. Uleiurile esențiale și compușii volatili activi se vor ocupa rapid de bacterii și nu vor permite bolii să progreseze.

Angina. Gargara cu usturoi trebuie efectuată pentru dureri în gât la fiecare 2 ore. Căței de usturoi tocați mărunt se toarnă într-un pahar de apă fierbinte (dar nu apă clocotită) și se lasă la infuzat timp de o oră.

Tuse severă. Lapte cu zeamă de usturoi – un tonic și expectorant pentru SARS, pneumonie, catar, bronșită. Se toarnă o linguriță de zeamă de usturoi într-un pahar de lapte cald și se bea.

Bronșită și tuse convulsivă. Preparați un sirop de usturoi, care se ia câte o lingură de mai multe ori pe parcursul unei zile. Tăiați 5 căței de usturoi și amestecați cu 5 lingurițe de zahăr, turnați un pahar de apă în amestec, fierbeți și lăsați la infuzat timp de aproximativ 5 minute. Se strecoară înainte de consum.

Insomnie. Tocam 2 căței de usturoi, turnam un pahar de lapte integral cald si adaugăm o lingura de miere de tei sau salcâm. Se consumă chiar înainte de culcare.

Disbacterioză intestinală. Zdrobiți cu un pisoi 4 căței de usturoi și amestecați cu jumătate de litru de lapte acru. Se bea câte 150 ml cu 30 de minute înainte de mese de trei ori pe zi.

Ateroscleroza vaselor de sânge  Curățați 50 g de căței de usturoi, pe care ți veți tăia felii. Se toarnă 200 ml de alcool și se lasă timp de 72 de ore într-un loc cald. Se pun 10 picături la 15 ml de apă fiartă și se bea de trei ori pe zi.

Boli ale sistemului cardiovascular. Se amestecă suc de usturoi proaspăt cu miere într-un raport de 1:2. Mod de administrare – o linguriță dimineața și seara înainte de culcare și înainte de fiecare masă. Perioada tratamentului este de 30 de zile.

Contraindicații

Consumul în exces al usturoiului poate provoca dureri de cap, pierderea concentrării și reacțiile lente. Acest lucru se datorează dozei în exces de sulfuri care fac parte din acesta. Dacă sunteți alergic la acest produs, ar trebui să renunțați la el.

Datorită iritabilității sale ridicate, usturoiul nu este recomandat să fie inclus în alimentația pacienților cu ulcer peptic și gastrită. Usturoiul trebuie utilizat cu precauție în prezența pietrelor în vezica biliară, deoarece, datorită activării secreției biliare, pot deplasa și bloca conducta, care este periculoasă pentru sănătate.

Epilepsia, pancreatita, bolile renale sunt, de asemenea, contraindicații pentru utilizarea medicamentelor pentru usturoi.

Dacă aveți boli de inimă sau vasculare, asigurați-vă că consultați un specialist înainte de a utiliza usturoiul.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!