Beneficiile consumului de suc de țelină pentru sănătate – încetinește îmbătrânirea, ajută digestia, calmează sistemul nervos, are un efect benefic asupra inimii.

Beneficiile consumului de suc de țelină pentru sănătate – încetinește îmbătrânirea, ajută digestia, calmează sistemul nervos, are un efect benefic asupra inimii.

Publicat de Larisa Moldovan pe 25 September 2021 in Remedii NaturisteSanatate

Țelina este cunoscută nu doar pentru faptul că este un produs alimentar valoros, ci și un remediu uimitor. Toate componentele vindecătoare ale acestei legume cu greu pot fi enumerate în materialul nostru.

Dar tot vrem să vorbim despre cele mai importante proprietăți benefice ale țelinei: încetinește îmbătrânirea, ajută digestia, calmează sistemul nervos, are un efect benefic asupra inimii. Se recomandă utilizarea regulată pentru gută.

Proprietăți benefice ale țelinei

După cum am spus mai sus, proprietățile benefice ale acestei plante sunt multe. Nu numai că are puterea de a încetini procesul natural de îmbătrânire, dar are și un număr mare de vitamine, proteine, acizi și minerale. Este recomandat în special persoanelor în vârstă, deoarece țelina îmbunătățește metabolismul.

Țelina, pe lângă toate cele de mai sus are un efect calmant și este ideală pentru tratamentul bolilor nervoase. Aș dori să adaug că rădăcina și tulpina plantei conțin ulei esențial, care stimulează secreția de suc gastric. Apropo, țelina este recomandată pentru consumul în cantități mari pacienților cu diabet.

Rădăcinile și frunzele plantei conțin aminoacizi valoroși: caroten, asparagină, acid nicotinic, tirozină, uleiuri esențiale și oligoelemente. Toate părțile de țelină sunt benefice și hrănitoare. După cum sa menționat mai sus, planta este bogată în vitamine precum vitaminele B, provitamina A, vitamina K, vitamina E și acid ascorbic.

În 100 de grame de rădăcină de țelină conține:

  • Potasiu – 320 mg;
  • Fosfor – 80 mg;
  • Calciu – 68 mg;
  • Magneziu – 9 mg;
  • Mangan – 0,15 mg;
  • Zinc – 0,31 mg;
  • Fier – 0,53 mg.

Țelina are proprietăți antialergice, laxative, antiseptice și tonice. Planta îmbunătățește apetitul și digestia, favorizează buna funcționare a întregului corp. Datorită conținutului de vitamina C, țelina restabilește circulația sângelui, normalizează tensiunea arterială. Leguma favorizează vasodilatația (relaxarea mușchilor netezi ai pereților vaselor de sânge), în principal a aortei, datorită faptului că țelina este eficientă la hipertensiune.

Fierul, magneziul și calciul, care sunt conținute în țelină, îmbunătățesc imunitatea. Țelina crește nivelul de hemoglobină din sânge și are capacitatea de a ameliora edemul.

Care sunt beneficiile țelinei pentru bărbați?

Bărbații pot folosi, de asemenea, țelina ca profilactic împotriva prostatitei. Planta, datorită efectului său diuretic, învinge bolile infecțioase ale sistemului genito-urinar și ale organelor de reproducere. În plus, planta poate fi utilizată pentru tratarea rinichilor și a ficatului.

Bărbații supraponderali pot mânca țelină, deoarece elimină nu numai toxinele din organism, ci și îmbunătățește metabolismul și are efect diuretic. Planta este un produs cu conținut scăzut de calorii, în plus, conține fibre, care ajută la controlul foamei.

Care sunt beneficiile țelinei pentru femei?

În ceea ce privește doamnele minunate, vreau imediat să spun că țelina conține fibre dietetice, astfel încât să o puteți folosi în siguranță pentru a combate greutatea în plus. Poate fi consumat cât le dorește sufletul, întrucât 100 de grame de țelină conțin doar 16 calorii. Apropo, există chiar și o dietă specială, care include supă din această plantă unică.

Efectul plantei este uimitor, deoarece nu numai că ajută la scăderea substanțelor nocive care se acumulează în organism, ci și de la edem. În plus, țelina ajută femeile cu menstruație dureroasă și menopauză.

Avertizare! În caz de menstruație abundentă, se folosește infuzia de semințe de țelină, nu rădăcinile și frunzele, care dimpotrivă vor crește menstruația! Frunzele și tulpinile conțin substanța apiol, care stimulează contracția endometrului (stratul interior al uterului).

Apropo, oamenii de știință au dovedit că cei care adaugă în mod regulat această plantă în alimentație, arată mai sănătos decât cei care nu mănâncă deloc țelină. Acest lucru poate fi observat în sănătatea părului, pielii și unghiilor.

Țelina este indispensabilă femeilor: ajută la tulburările hormonale, previne durerea, slăbiciunea și starea de spirit în zilele grele. Nu uitați, dragi doamne, dacă după 35 de ani efectuați un tratament de patru ori pe an cu semințe de țelină, nici nu veți observa menopauză.

Vorbind despre cât este de bună țelina pentru femei, vreau să adaug o altă proprietate. Acum fiecare femeie își poate întări vasele de sânge acasă, dacă consumă în mod regulat suc de țelină. Cu toate acestea, dacă aveți varice, atunci trebuie să fiți atente, deoarece țelina dilată pereții vaselor de sânge, ceea ce este periculos pentru varice!

Contraindicații pentru utilizarea țelinei

În prezența ulcerului gastric sau intestinal, nu trebuie utilizate doze mari de remedii pe bază de țelină. Țelina este contraindicată femeilor însărcinate, deoarece stimulează contracțiile uterine, mamele care alăptează, de asemenea, nu trebuie să abuzeze de țelină.

Persoanele cu varice sau tromboflebită ar trebui să renunțe și la țelină, deoarece dilată pereții vaselor de sânge, ceea ce este periculos în varice!


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!