Beneficiile și efectele negative ale consumului de ouă prăjite de-a lungul timpului au provocat o mulțime de dezbateri. Motivul este că acestea conțin nu numai substanțe nutritive, ci și colesterol. Și, la rândul său, crește probabilitatea bolilor cardiovasculare. Prin urmare, nutriționiștii recomandă consumul cu prudență pentru ouăle de găină.
Care ouă sunt mai benefice: crude, fierte sau prăjite
Oul de găină este una dintre cele mai bogate surse de proteine. Este adesea subiectul controversei în rândul medicilor. Produsul are o valoare nutritivă ridicată și ameliorează foamea pentru o lungă perioadă de timp. Substanțele din compoziția sa întăresc sistemul imunitar și stimulează activitatea mentală. Totuși, este considerat cel mai benefic să consumi ouă crude.
Avantajele acestora includ:
- reducerea acidității gastrice, datorită efectului de învăluire;
- digestibilitate excelentă a proteinelor;
- conservarea tuturor substanțelor utile.
Sub influența temperaturilor ridicate, unele vitamine și minerale se pierd. Datorită structurii modificate, produsul este absorbit mai lent. De aceea ouăle crude, comparativ cu cele prăjite și fierte, sunt mai benefice. Cu toate acestea, utilizarea lor nu este întotdeauna atât de sigură. Motivul este că tratamentul termic distruge nu numai o parte din substanțele nutritive, ci și agenții patogeni. Consumul de ouă crude poate duce la infectarea cu salmonella.
Când este prăjit, este un produs mai caloric. Acest lucru se datorează prezenței uleiului vegetal. Dacă vorbim despre produsul fiert, atunci oul moale este de preferat. Ouăle fierte conțin compuși de sulf, care deseori provoacă flatulență. Prin urmare, ar trebui limitată consumarea acestora la persoanele cu boli gastro-intestinale.
Diverse sosuri, uleiuri și ingrediente suplimentare pot crește conținutul caloric al unui ou.
Beneficiile omletei
Omleta nu este doar consistentă și gustoasă, ci și un fel de mâncare sănătoasă. Are o compoziție echilibrată. Pe lângă proteine, conține o mulțime de vitamine și minerale. Conținutul de acizi grași are o importanță foarte mare. Sunt implicați în procesele metabolice și au un efect pozitiv asupra funcției creierului. Vitaminele din ouă se reflectă în aspectul părului, unghiilor și pielii.
Raportul la 100 g de ou:
- proteine - 12,5 g;
- grăsime – 14,19 g;
- glucide – 1,35 g.
Beneficiul ouălor prăjite (ochi) se datorează compoziției lor bogate. Valoarea principală este proteina, care este un element constitutiv. Dar pe lângă acesta în compoziție există multe substanțe benefice.
Acestea includ:
- colină;
- calciu;
- fosfor;
- luteină;
- vitaminele A, PP, E și B;
- aminoacizi;
- alb;
- sodiu;
- niacină;
- lipide.
Lipidele sunt una dintre cele mai importante surse de energie. Când sunt digerate corect, ele secretă mai mult decât carbohidrați. În plus, acestea sunt considerate baza membranei celulare. Aminoacizii din ouăle de găină sunt implicați în procesele metabolice și reglează tractul gastro-intestinal. Vitaminele B au un efect pozitiv asupra sistemului nervos. Retinolul normalizează acuitatea vizuală și previne diferite boli oftalmice.
Proprietățile benefice ale ouălor includ :
- îmbunătățirea fertilității;
- normalizarea fluxului sanguin în creier;
- îmbunătățirea funcției vizuale;
- prevenirea accidentului vascular cerebral;
- accelerarea creșterii masei musculare;
- îmbunătățirea stării părului;
- întărirea oaselor și a dinților;
- crește protecția imunitară;
- prevenirea bolilor cardiovasculare;
- îmbunătățirea memoriei;
- protecție împotriva bolilor virale.
Câte ouă prăjite poți mânca pe zi
În ciuda beneficiilor, ouăle prăjite sunt recomandate să fie consumate în cantități limitate. 1-2 ouă pe zi sunt considerate o doză sigură. Această normă este stabilită oficial de specialiștii OMS. Persoanele care fac sport pot crește cantitatea de proteine la 3 ouă pe zi.
Înainte de gătit, ouăle crude trebuie verificate dacă sunt proaspete. Pentru a face acest lucru, acestea sunt puse într-un recipient cu apă. Ouăle proaspete se scufundă la fund iar cele vechi plutesc la suprafață.
Pentru o mai bună digestibilitate a proteinelor, acestea pot fi consumate cu legume și verdețuri.
Ouăle prăjite sunt dăunătoare?
Ouăle prăjite pot fi dăunătoare în cazul încălcării regulilor metodei de preparare a acestora. Este extrem de important să le folosiți cu moderare. Omletele sunt considerate dăunătoare datorită conținutului ridicat de grăsimi. Într-un gălbenuș este prezentă o cantitate de 7 g de grăsimi. Când mâncați 3 gălbenușuri pe zi trebuie să evitați grăsimile la celelalte mese, deoarece conținutul zilnic de grăsime este de 21-25 g.
Datorită conținutului de colesterol rău, consumul excesiv de ouă poate contribui la dezvoltarea aterosclerozei.
Ouăle prăjite pot acționa ca potențial alergen. Cel mai adesea, intoleranța individuală se dezvoltă la copii. Este provocată de substanțe precum lizozima și albumina. În unele cazuri, consumul de ouă prăjite provoacă flatulență și indigestie. În cazul tratamentului termic insuficient și a utilizării ouălor învechite există riscul de infecție intestinală. Poate avea consecințe grave.
Contraindicație
În ciuda numărului mare de proprietăți benefice ale oului, acesta are și contraindicații.
Cele mai importante dintre ele sunt:
- reacție alergica;
- procese inflamatorii în ficat;
- agravarea bolilor gastrointestinale cronice.
Ouăle prăjite sunt un pericol direct numai dacă sunt consumate incorect. În alte cazuri, acestea oferă beneficii semnificative pentru sănătate. În exces, pot provoca balonare și indigestie. Prin urmare, pentru a evita agravarea bolilor gastro-intestinale, consumul lor ar trebui evitat.
Important! În ceea ce privește rata de asimilare, albușul de ou este echivalat cu carnea.
Concluzie
Beneficiile și efectele negative ale consumului de ouă prăjite nu cauzează atât de multe diferențe. Oul este extrem de necesar pentru corpul uman, dar numai cu măsură.
Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.