Beneficiile consumului de ciuperci pentru sănătate

Beneficiile consumului de ciuperci pentru sănătate

Publicat de Larisa Moldovan pe 30 September 2021 in Remedii NaturisteSanatate

Principalele proprietăți benefice ale ciupercilor

Ciupercile sunt o sursă excelentă de proteine. Unele soiuri nu sunt mai slabe în nutrienți față de carnea de vită. 150 g de ciuperci uscate pot oferi organismului cantitatea zilnică necesară de proteină.

Ciupercile sunt un produs cu conținut scăzut de calorii, care constă în 90% apă, nu conțin aproape deloc amidon, sodiu și colesterol, ajută organismul să scape de excesul de lichid (datorită prezenței potasiului), îmbunătățește metabolismul și toate acestea contribuie la pierderea în greutate.

Ciupercile joacă un rol important în întărirea sistemului imunitar. Consumate în mod regulat, ciupercile previn bolile cardiovasculare. Seleniul antioxidant, a cărui sursă este, se găsește doar în unele legume și fructe.

Datorită cantității mari de zinc și vitamine B, ciupercile sunt bune pentru sistemul nervos, previn tulburările emoționale, ajută la evitarea epuizării mentale.

Prezența vitaminei D face ciupercile bune pentru sănătatea pielii, oaselor, dinților, unghiilor și părului.

Care este aportul ciupercilor pentru corpul uman

Oamenii de știință numesc fără îndoială ciupercile unul dintre cele mai sănătoase alimente de pe planetă. Numeroase studii au arătat că sunt capabili să prevină și să trateze multe boli grave, precum și să îmbunătățească starea generală a corpului.

Ciupercile sunt sărace în calorii, fiind surse excelente de fibre și proteine. De asemenea, conțin cantități mari de nutrienți, inclusiv vitaminele B și D, seleniu, potasiu și cupru. În plus, sunt bogate în antioxidanți.

Ce efect au ciupercile asupra corpului uman?

Îmbunătățirea sănătății sistemului imunitar. Sunt capabile să prevină infecțiile respiratorii, au un puternic efect antiinflamator și îmbunătățesc bacteriile intestinale, care ajută la tratamentul obezității.

Creșterea speranței de viață. Antioxidanții vă permit să trăiți o viață mai lungă și mai sănătoasă. O dietă bogată protejează celulele de radicalii liberi, ajutând organismul să facă față stresului oxidativ.

Îmbunătățiți digestia. Ciupercile sunt alimente bune pentru intestine. Conțin prebiotice care revitalizează tractul gastro-intestinal.

Pierderea în greutate. În primul rând, acest aliment are un conținut scăzut de calorii și grăsimi și, în al doilea rând, conține două tipuri de fibre alimentare – beta-glucan și chitină, care elimină foamea și reduc apetitul. Mai puțină carne – mai multe ciuperci!

Acum să trecem la o prezentare mai detaliată.

Ciuperci albe

Ciupercile albe sunt o sursă valoroasă de proteine, enzime și fibre dietetice. Lecitina și alcaloidul hercedin sunt foarte importante pentru sănătatea sistemului cardiovascular, riboflavina este responsabilă pentru creșterea părului, unghiile, reînnoirea pielii, funcționarea corectă a tiroidei și organismul sănătos ca un întreg, per total.

Dintre toate ciupercile, în boletus s-au găsit cel mai complet set de aminoacizi, inclusiv esențiali. Bogat în compoziția de vitamine și minerale a acestor ciuperci nobile. Conțin potasiu, magneziu, fosfor, fier, calciu, mangan, zinc, tocoferol, niacină, tiamină, acid folic și ascorbic. Boletus are proprietăți de vindecare a rănilor, imunomodulatoare și antitumorale.

Care sunt beneficiile ciupercilor pentru oameni

Ciupercile sunt un cadou minunat al naturii pentru om. Pentru gustul și mirosul lor unic, este adesea sunt numite carne vegetală. Ciupercile, pe lângă proteine, conțin multe vitamine: A, B1, B2, D, C, PP. Și:

  • Fier.
  • Mangan.
  • Iod.
  • Zinc.
  • Cupru.
  • Potasiu.
  • Calciu.
  • Fosfor.

Ciupercile albe conțin chiar și un antibiotic natural. Conține aminoacizi liberi, substanțe extractive care îmbunătățesc digestia. Fiecare dintre ele are gustul și aroma sa unice.

Aminoacizii valoroși care se regăsesc în ciuperci, sunt deosebit de importanți pentru persoanele al căror corp este slăbit prin intervenții chirurgicale, boli infecțioase, diverse procese inflamatorii. Pudra uscată de ciuperci este consumată pentru a curăța sângele și pentru a reduce colesterolul.

Cum să alegi ciupercile și să le gătești

Ciupercile pot conține niveluri ridicate de toxine, cum ar fi metalele grele și pesticidele, atunci când sunt crescute chimic. Sau expuse la ape poluate.

Pentru a curăța ciupercile, unele dintre ele trebuie doar șterse cu o cârpă umedă curată pentru a îndepărta murdăria. Deoarece ciupercile absorb ușor apa, nu trebuie clătite prea mult timp sau păstrate în apă. Acest lucru le poate face „apoase”. De obicei, o clătire rapidă este suficientă pentru a îndepărta orice murdărie vizibilă.

Păstrați-le uscate în frigider până când sunteți gata să le folosiți. Și amintiți-vă că au o durată scurtă de valabilitate, deci cu cât le folosiți mai repede, cu atât mai bine. Multor oameni le place să le țină într-o pungă de hârtie, nu într-una din plastic. Acest lucru permite aerului să circule, ceea ce le poate menține într-o stare mai bună, evitând apariția mucegaiului din cauza umidității.

Când vine vorba de gătit ciuperci, fiecare tip ar trebui gătit puțin diferit. Ciupercile uscate, de exemplu, pot fi rehidratate amestecându-le cu apă clocotită și lăsând timp de 15 minute să se umfle.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!