Ceaiul de mușețel este capabil să ne scape de multe boli și să protejeze împotriva „invaziei” microbilor! Florile mușețelului, care cresc adesea nu numai în pajiști, ci și pe marginea drumurilor ignorate de multă lume, sunt de fapt o sursă de sănătate.
Beneficiile ceaiului de mușețel
Mușețelul poate fi numit cu siguranță o floare mică cu un potențial mare. Această plantă iubitoare de lumină a absorbit ce este mai bun de la soare și din pământ.
Infuzia de mușețel ajută chiar și în cazul gastritei cronice. Dacă doriți să vă vindecați stomacul, atunci înlocuiți alte băuturi timp de o lună și beți ceai de mușețel de trei ori pe zi. În plus, ajută și la scăderea colicilor și a senzațiilor neplăcute din stomac după masă, astfel încât ceaiul de mușețel devine pur și simplu de neînlocuit după mesele grele.
Datorită conținutului de vitamina C și acid ascorbic din florile uscate, care nu dispar după fierbere, ceaiul de mușețel întărește sistemul imunitar și previne răcelile. Dacă sunteți predispus la răcelile sezoniere, atunci includeți mai des această băutură în dieta dvs. pe tot parcursul anului, și așa puteți evita infecțiile respiratorii acute și chiar SARS.
Toamna, primăvara și iarna, este recomandat să beți acest ceai de cel puțin 4-5 ori pe săptămână, deoarece nu numai că dezinfectează, ci și îmbunătățește starea de spirit. Dacă răciți, atunci ceaiul de mușețel vă este de mare ajutor – calmează durerile în gât, are un efect diaforetic și scade temperatura.
Ceaiul de mușețel conține flavonoide și azulene, adică are un efect antibacterian, prin urmare ajută la ameliorarea inflamației interne. Ameliorează cistita și alte boli ale sistemului genito-urinar, ameliorează durerile pielonefritei, elimină efectele toxinelor alimentare și elimină substanțele care otrăvesc corpul .
Conținutul ridicat de acid nicotinic face din mușețel un ceai indispensabil pentru cei care, dintr-un anumit motiv, mănâncă necorespunzător sau urmează o dietă strictă. În plus, datorită acestui acid, organismul primește doza necesară de vitamina PP, care, la rândul său, ameliorează vasospasmul membrelor și ajută la reglarea diabetului .
Ceaiul de mușețel restabilește sistemul nervos, calmează, ajută la relaxare, ameliorează depresia și efectele stresului. De asemenea, vă va scăpa de insomnie. Cei care consumă în mod regulat această băutură sunt mai puțin sensibili la nevroze, iritabilitate și tulburări de somn.
În plus, ceaiul de mușețel este recomandat celor care iau analgezice sau medicamente antiinflamatoare care conțin acid acetilsalicilic (aspirină) în mod regulat sau doar 2-3 săptămâni. Această băutură reduce riscul de eroziune a pereților stomacului și îi redă microflora.
Ceaiul de mușețel curăță ficatul , așa că este bine să beți regulat dacă consumați alimentele grase și grele, alcool și de medicamente. Această băutură este un agent profilactic care protejează într-o oarecare măsură împotriva cirozei hepatice.
Ceaiul de mușețel este un antispasmodic ușor, ameliorează durerile musculare, de aceea este recomandat să-l bei pentru durerile de cap cauzate de o schimbare bruscă a vremii sau modificări ale tensiunii arteriale, senzațiile dureroase din timpul menstruației, înrăutățirea bolilor gastrice.
În plus, proprietățile benefice ale ceaiului de mușețel includ: eliminarea migrenelor, scăderea colesterolului și a zahărului din sânge, prevenirea bolilor cardiovasculare și renale. Unii experți mai spun că această băutură are un efect coleretic și ajută la scăderea pietrelor de la rinichi și ale vezicii biliare.
Ceaiul de mușețel ajută la menținerea tinereții. Utilizarea sa îmbunătățește tonul pielii, o face mai tânără și mai proaspătă. Mai mult, este recomandat să beți o infuzie de mușețel pe stomacul gol și să vă spălați pe față cu el. Un efect excelent este dat și de un decoct înghețat în cuburi de gheață – se șterge fața, gâtul și decolteul cu el dimineața .
Ceaiul de mușețel: contraindicații
Ceaiul de mușețel are într-adevăr o gamă largă de calități și acțiuni benefice, însă cu toate acestea, ca orice băutură, are unele contraindicații.
În primul rând, în mod surprinzător, au fost înregistrate cazuri de reacții alergice și indigestie. Prin urmare, intoleranța este o contraindicație.
În al doilea rând, ceaiul de mușețel nu este recomandat să fie băut în același timp (în aceeași perioadă) cu sedative și diuretice. Motivul este că are și proprietăți similare, astfel încât amestecarea acestuia cu sedative, cu antidepresive și diuretice poate provoca un supradozaj.
În acest sens, în general, contraindicațiile se termină. În general, ceaiul de mușețel este atât de sănătos încât se administrează chiar și copiilor și de la o vârstă fragedă.
Cum se face ceai de mușețel
Florile de mușețel nu se fierb. Practic, florile se pun în apă clocotită în proporție de 1-2 lingurițe la 200 ml apă (o cană), se lasă la infuzat timp de 7-10 minute, se strecoară și se bea fără îndulcitori, fie cu adaos de zahăr sau miere. Pentru o băutură mai bogată, o puteți ține timp de 20 de minute într-o baie de apă (la foc mic).
Dumnezeu să vă binecuvânteze!
Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.