Beneficiile busuiocului pentru sănătate – o binecuvântare de la natură

Beneficiile busuiocului pentru sănătate – o binecuvântare de la natură

Publicat de Larisa Moldovan pe 16 September 2021 in Remedii NaturisteSanatateSfaturi

Se spune că dacă bei ceai de busuioc poți vindeca peste 40 de boli! E adevărat? Citiți acest articol și aflați beneficiile acestui ceai cu adevărat magic.

Deși nu este la fel de popular ca ceaiul de mușețel, busuiocul este folosit încă din vremea dacilor. Ceaiul din această plantă este un ajutor extraordinar în caz de răceală, gripă, febră sau chiar stres și cefalee.

În zilele noastre, busuiocul este folosit și cu ocazia unor tradiții. Mai ales Epifania. Și dacă fetele vor să-și cunoască alesul, trebuie doar să pună o crenguță sub pernă, cu o noapte înainte de această sărbătoare.

Pentru ca magia să dea roade, busuiocul trebuie să fie de la preotul care a stropit cu agheasmă. Dacă funcționează, vă rog să-mi spuneți și mie.

DESPRE BUSUIOC

Busuiocul (Ocimum basilicum) face parte din familia Lamiaceae, o importantă familie de plante care include peste 600 de specii.

Aceasta este o plantă căreia nu-i place frigul. Crește într-un mediu umed și cald și poate atinge o înălțime de 60 cm. Desigur, plantele care sunt cultivate în ghivece, mă refer în special la cele din bucătărie, puțin mai mici.

Frunzele sunt verzi, lungimea maximă este de 5 cm. Pentru cei care nu știu, busuiocul are un gust foarte asemănător cu anasonul, dar și un miros foarte puternic.

Cuvântul busuioc provine din greacă, care înseamnă rege. Poate de aceea este considerat regele condimentelor .

Dacă doriți să păstrați busuiocul pentru o perioadă mai lungă de timp, atunci îl puteți păstra la congelator. Dar înainte de asta trebuie opărit foarte puțin.

Din păcate, busuiocul uscat nu mai are același miros și aromă ca și cel proaspăt. De fapt, gustul său va fi complet diferit. Din acest motiv, tot mai multe gospodine decid să aibă întotdeauna busuioc proaspăt într-un ghiveci.

CUM SE FACE CEAIUL DE BUSUIOC?

Puteți găsi busuioc atât în ​​pungi de ceai, cât și în vrac. Există, de asemenea, mulți oameni care cultivă planta în gospodărie sau chiar în apartament (în ghivece).

Dacă doriți să îl cumpărați, vă recomandăm să mergeți la piață; Veți întâlni adesea această plantă de la țăranii care vând verdețuri. În acest fel, aveți mai multă siguranță în calitățile acestuia, deoarece beneficiați de un produs natural fără substanțe chimice.

Metoda de preparare a ceaiului este foarte simplă! Puneți o linguriță de busuioc sau un pliculeț de ceai într-o ceașcă. Apoi se toarnă 250 ml de apă fierbinte. Se infuzează 15 minute.

Dacă aveți o plantă acasă, frunzele de busuioc trebuesc crestate puțin și, dacă este necesar, le puteți usca în prealabil. Ceaiul poate fi îndulcit cu miere.

Cu grija! Nu adăugați miere când ceaiul este fierbinte. Cu toate acestea, datorită gustului său specific, poate fi consumat și neîndulcit.

Cum se pregătește un decoct de busuioc?

Diferența dintre un decoct și o infuzie este în metoda de preparare.

Decoctul se prepară la fel de ușor. Puneți o linguriță (umplută până la refuz) de busuioc într-un ceainic. Se toarnă 250 ml de apă fierbinte. Apoi lăsați totul să fiarbă timp de 10 până la 15 minute. Aveți grijă, focul ar trebui să fie la mic.

Vă recomand decoctul de busuioc pentru gripă sau când aveți febră.

BENEFICIILE CEAIULUI DE BUSUIOC

Ceaiul de busuioc a fost mult timp considerat un simplu medicament pentru organism. Indiferent dacă este utilizat intern sau extern, busuiocul este de neprețuit în medicina naturală.

Frunzele și florile plantei (uscate și pisate, dar și frunzele proaspete) sunt folosite pentru a face ceai, având multe beneficii asupra sistemului digestiv, sistemului nervos și a întregului corp.

Datorită proprietăților sale de a preveni îmbătrânirea prematură, busuiocul este utilizat la prepararea produselor cosmetice .

Ceaiul de busuioc poate fi achiziționat în supermarketuri, farmacii și magazine naturiste

Uz intern:

  • tratează gripa și răcelile, laringita, faringita și durerile de cap
  • calmează astmul
  • ajută la întărirea sistemului imunitar; tonifică corpul
  • are proprietăți antidepresive și ajută sistemul nervos
  • dă energie corpului
  • tratează și poate vindeca ulcerul de stomac, colica intestinală, cefaleea și colicile
  • recomandat în tratamentul anorexiei, deoarece stimulează apetitul
  • reglează activitatea glandelor endocrine și previne îmbătrânirea prematură
  • îmbunătățește și accelerează digestia; ajută la eliminarea gazelor
  • se recomandă utilizarea unui decoct de busuioc pentru mamele care alăptează. Stimulează secreția glandelor mamare (consultați mai întâi un medic)
  • reglează glicemia

Uz extern

  • tratează acneea și problemele cu pielea sensibilă (infuzie concentrată de abur)
  • ameliorează mâncărimea cauzată de mușcăturile de insecte

CONTRAINDICAȚIE

Nu este recomandat să consumați busuioc sub nici o formă înainte de operație. Acest lucru poate contribui la sângerări excesive. Același lucru este valabil chiar dacă mergeți la dentist pentru o extracție a dinților.

În aceste cazuri, trebuie să întrerupeți utilizarea busuiocului cu cel puțin două săptămâni înainte pentru a evita riscul de sângerare excesivă.

Busuiocul nu este recomandat femeilor însărcinate sau care alăptează fără consultarea unui medic. De asemenea, nu este potrivit pentru copii. În aceste situații, nu există suficiente cercetări pentru a arăta posibilele efecte secundare.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!