Beneficii consumului de sfeclă roșie: o inimă sănătoasă, o bună dispoziție

Beneficii consumului de sfeclă roșie: o inimă sănătoasă, o bună dispoziție

Publicat de Larisa Moldovan pe 22 September 2021 in Remedii NaturisteSanatate

Sfecla, ca produs alimentar, este cunoscută omenirii încă din cele mai vechi timpuri. Chiar și în Babilonul antic și în Marea Mediterană, rădăcinile sale erau folosite ca medicamente și frunzele ca hrană.

Una dintre primele mențiuni de sfeclă se află în Teofrast în secolele III-IV î.Hr. BC, unde descrie sfecla drept o rădăcină cărnoasă și groasă, dulce și plăcută la gust. Galen, Hipocrate și Paracelsus au considerat această rădăcină un bun remediu pentru anemie, boli digestive, sistem limfatic și febră.

Acum, fără această legumă, este imposibil să ne imaginăm o masă tradițională: împreună cu varza, sfecla este cea mai comună și populară.

Sfecla roșie are multe calități benefice și este utilizată cu succes în multe boli, inclusiv:

Hipertensiune:

Sfecla ajuta la scăderea tensiunii arteriale si la normalizarea nivelului de colesterol din sânge;

Probleme ale ficatului:

Betaina, conținută în sfeclă, previne degenerarea grasă a celulelor hepatice și le activează activitatea;

Boală vasculară:

Substanțele nutritive din sfeclă roșie au acțiune vasodilatatoare, sedativă, antisclerotică și antispastică;

Boli de inimă:

Consumul de sfeclă ajută la scăderea edemului, eliminând excesul de lichid din corp;

Anemie

Sfecla este o sursă bogată de fier și cupru și are un efect benefic asupra hematopoiezei. De asemenea, este benefică în reducerea rezistenței pereților vaselor de sânge;

Ulcere și tumori

Utilizarea pulpei de sfeclă are un efect vindecător, anti inflamator;

Cataractă

Conținutul de beta-caroten din sfeclă previne dezvoltarea cataractei senile;

Prevenirea oncologiei

Beta cianina, găsită în sfeclă, previne acțiunea sărurilor de acid azotic, care provoacă dezvoltarea can cerului colorectal;

Probleme respiratorii

Vitamina C previne dezvoltarea astmului și a beta-carotenul – dezvoltarea can cerului pulmonar.

Efectele nocive ale metalelor grele și radioactive:

Pectina conținută în sfeclă protejează organismul, precum și ajută la eliminarea colesterolului și întârzie răspândirea bacteriilor dăunătoare în intestin;

Necesitatea recâștigării forței după operație, precum și în caz de epuizare – Bea suc de sfeclă, care este deosebit de benefic în astfel de situații;

Sarcina

Asigurați-vă că mâncați sfeclă în timpul sarcinii, deoarece este o sursă de acid folic. Această vitamină previne unele defecte congenitale la copii.

Contraindicații ale sfeclei roșii

În ciuda tuturor acestor avantaje ale sfeclei roșii, trebuie să îi cunoașteți și aspectele negative. Astfel, digestia sfeclei atunci când este consumată crudă provoacă tulburări intestinale.

În cazul afecțiunilor cum ar fi urolitiaza, datorită conținutului de cantități semnificative de acid oxalic, sucul de sfeclă este contraindicat.

Când consumați suc de sfeclă, trebuie să vă amintiți și câteva puncte importante. În primul rând, nu puteți bea suc proaspăt stors. Acest lucru provoacă un spasm al vaselor de sânge. Este necesar să  așteptați timp de 2-3 ore până să consumați sucul de sfeclă roșie. Cea mai bună utilizare este amestecarea sucului de sfeclă cu lămâie sau măr, proporțional între ele.

Sfecla acumulează compuși nocivi ai acidului azotic, iar acest lucru provoacă dezvoltarea bacteriilor denitrifiant. Pentru a evita acest lucru, sfecla trebuie fiartă bine și lăsată până dimineața.

Blaturile de sfeclă acumulează, de asemenea, substanțe nocive.

Sfecla roșie nu trebuie consumată dacă suferiți de diabet, diaree și aciditate ridicată a stomacului.

Multă sănătate!


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!