Bei cafea dimineata? Cat de multe stii despre cafea? Afla beneficiile dar si partea rea a cafelei

Bei cafea dimineata? Cat de multe stii despre cafea? Afla beneficiile dar si partea rea a cafelei

Publicat de Larisa Moldovan pe 16 November 2022 in ArticoleSanatate

Am strans cateva informatii despre cafea care v-ar putea surprinde!

Cafeaua este o bautura controversata. Este sanatoasa? Nu este? Cat de mult inseamna prea multa cafea? Fie ca sunteti un fan al cafelei sau nu, sper ca veti gasi interesante aceste informatii despre cafea!

Ador sa savurez o ceasca de cafea. Nu numai ca-mi place sa beau cafea, dar imi si place sa citesc despre ea. Imi place sa fiu la curent cu cele mai recente studii realizate asupra acestei bauturi.

10 lucruri surprinzatoare despre cafea

Cafeaua preparata la presa franceza poate ridica nivelul colesterolului.

Stati asa! Dar nu exista colesterol sau grasimi saturate in cafea!

E adevarat. Este vorba despre cafestol – un compus din cafeaua nefiltrata – care poate avea impact asupra colesterolului.

Un nou studiu publicat in revista Endocrinologie moleculara analizeaza modul in care cafeaua obtinuta la presa franceza determina cresteri ale nivelului colesterolului. Studiul a constatat ca acest compus din cafea, denumit cafestol, interactioneaza cu ficatul si determina cresterea nivelului colesterolului. Lucrul cu adevarat interesant? Chiar si cafeaua decofeinizata contine cafestol.

Exista cateva lucruri interesante in legatura cu acest studiu:

– Nu e vorba doar despre cafeaua facuta la presa franceza. Toate sortimentele de cafea contin cafestol, dar, se pare ca filtrele de hartie impiedica trecerea acestuia in ceasca de cafea. Alaturi de cafeaua obtinuta la presa franceza, cafeaua la ibric si bauturile espresso au prezentat cele mai mari concentratii in acest compus.

– Este nevoie de o cantitate mare de cafea. Potrivit unui alt studiu, ar trebui sa bem cinci cesti de cafea preparata la presa franceza pe zi, timp de aproape o luna pentru a constata o crestere cu 6-8% a nivelului de colesterol din sange.

Asadar, ce inseamna acest lucru pentru un bautor mediu de cafea? Ceea ce noi consideram „o ceasca” de cafea este adesea mai mult decat o ceasca, iar majoritatea bauturilor espresso contin mai mult decat o doza de espresso, asa ca ar fi bine sa nu monitorizati numarul cestilor pe care le beti ci cantitatea de cafea continuta in acestea. Daca beti doar 1-2 cesti de espresso pe zi sau 235 – 470 ml de cafea preparata la presa franceza (1-2 cesti), este, probabil, in regula.

Bautorii inraiti de cafea ar trebui sa ia aminte. In locul bauturilor espresso sau cafelei la presa franceza, se recomanda infuzia de cafea sau cafeaua obtinuta prin metoda Chemex pentru satisfacerea nevoii de cofeina.

Cafeaua poate preveni depresia.

In cadrul unui studiu la care au luat parte 50000 de femei, cercetatorii au descoperit ca 2-4 cesti de cafea pe zi au redus incidenta depresiei cu 15 pana la 20%.

Va simtiti vinovati pentru cea de-a doua sau a treia (sau a patra) ceasca de cafea de dimineata? Treceti peste! Un nou studiu arata ca o cantitate in plus de cafea poate contribui la combaterea depresiei!

Peste 50000 de femei din SUA au luat parte la un studiu care a inceput in anul 1996. Timp de zece ani – perioada de desfasurare a studiului (pana in 2006) – participantelor li s-au monitorizat starea de sanatate, nivelul de depresie si cantitatea de cofeina consumata. Trebuie mentionat faptul ca cercetatorii au evaluat doar consumul de cafea cofeinizata.

Constatarile au fost urmatoarele:

– La femeile care au consumat 2-3 cesti de cafea pe zi s-a inregistrat un risc cu 15% mai mic de a suferi de depresie.

– Cele care au baut mai mult de 4 sau mai multe cesti de cafea pe zi au prezentat cu 20% mai putine sanse de a deveni depresive.

Cu toate acestea, nu au fost realizate suficiente studii pentru a se stabili de ce aceste concluzii. Mai sunt necesare multe altele inainte sa ne incarcam cu cofeina.

Din punct de vedere nutritional, cafeaua are o singura problema in ultima vreme: aveti grija ce-i adaugati. Frisca, laptele cu un continut ridicat de grasimi, zaharul, inlocuitorii zaharului, aromele etc., toate pot aduce calorii in plus. Si nu numai asta, dar unele dintre ele contin ingrediente artificiale cum sunt grasimile trans si indulcitorii. Atunci cand va preparati cafea acasa, folositi produse naturale pentru a-i da savoare (si folositi lapte bogat in calorii cu moderatie).

Ati ramas fara frisca? Puteti folosi lapte de cocos!

Se numeste Bulletproof coffee si, daca va place nuca de cocos, veti adora aceasta combinatie! Cititi mai mult!

Exista o gramada de metode diferite de preparare a cafelei: preparata la rece, Chemex, la presa franceza, dar si altele.

Bulletproof Coffee

N-am mai auzit de o astfel de cafea pana mai zilele trecute. Aparent, sunt multi oameni care pun o bucatica de unt nesarat in cafea. Pentru vegetarieni, dar si pentru acele persoane care nu agreeaza produsele lactate, untul nu reprezinta tocmai o optiune. Dar daca am pune ulei de nuca de cocos in loc?!

Reteta necesita 1 lingura de ulei de nuca de cocos, dar daca va doriti o cafea mai usoara, puteti adauga 2 sau poate chiar 3 linguri. Incepeti cu o lingura si adaugati mai mult pana cand obtineti culoarea pe care vi-o doriti.

Daca nu va place gustul nucii de cocos, nu incercati aceasta reteta. Insa daca raspunsul este in favoarea acestui ingredient, cafeaua rezultata va avea un gust placut de nuca de cocos si o textura bogata de care nu va puteti bucura daca folositi lapte de soia si nici chiar frisca. Reteta originala utilizeaza stevia, dar nu multa lume o adora. Unii oameni spun ca are gust de aspartam!

Sunt persoane care folosesc zahar brun pentru indulcirea cafelei. Un pic de zahar brun combinat cu nuca de cocos merg de minune!

Reteta vegana pentru Bulletproof coffee

Ingrediente

  • – 1 ceasca de cafea fierbinte
  • – 1-3 linguri de ulei de nuca de cocos
  • – zahar brun, dupa gust (optional)

Mod de preparare

– Combinati cafeaua si uleiul de nuca de cocos in cana de cafea. Amestecati bine.
– Adaugati zaharul, daca folositi. Acum, beti!

Nu toate sortimentele de cafea sunt vegane.

De fapt, productia celei mai scumpe cafele din lume – cafeaua produsa din excrementele mamiferului Zibeta asiatica – nu numai ca implica utilizarea animalelor, dar se efectueaza investigatii in ceea ce priveste cruzimea manifestata fata de acestea.

Unele sortimente de cafea servite in cafenele contin adesea organisme modificate genetic.
Daca incercati sa evitati organismele modificate genetic, atunci ganditi-va de doua ori inainte sa alegeti cafeaua cu aroma de dovleac.

Este delicioasa, stiu. Dar aceasta bautura contine, cel mai probabil, ingrediente modificate genetic.

De cele mai multe ori nu se specifica toate ingredientele, dar iata ce contine cafeaua cu aroma de dovleac (alaturi de ingredientele susceptibile a contine organisme modificate genetic):

• espresso – Nu trebuie sa va ingrijorati in acest caz!

• sirop cu aroma de dovleac – Lasand la o parte aromele artificiale, exista doua potentiale organisme modificate genetic aici. In cazul in care siropul este obtinut din sirop de porumb, atunci puteti avea de a face cu porumb care contine organisme modificate genetic. Daca este facut din zahar, atunci acel zahar poate provine din sfecla de zahar modificata genetic.

• lapte sau lapte de soia – Nu se prea foloseste lapte organic. Exista lapte de soia organic, dar, daca in locul acestuia se foloseste lapte de soia conventionala, este aproape o certitudine ca este obtinut din boabe de soia modificate genetic.

Va puteti prepara propria cafea cu aroma de dovleac. Este mai ieftina, mai sanatoasa si lipsita de organisme modificate genetic!

Reteta pentru cafea cu aroma de dovleac – 2 cesti

Nu numai ca nu contine organisme modificate genetic, dar aceasta reteta contine dovleac adevarat, spre deosebire de majoritatea retetelor realizate in cafenele.

Ingrediente

• 1 cana lapte de migdale
• 1 lingura de piure de dovleac
• 2 lingurite extract de vanilie
• 1/4 lingurita condiment pentru placinta de dovleac
• 1 masura de cafea tare, aromata, de calitate (sau doua espresso, daca utilizati un aparat espresso)
• sirop de artar, dupa gust

Mod de preparare

Intr-un vas mic, incalziti la foc mediu primele patru ingrediente, amestecand constant. Incalziti laptele si amestecati piureul de dovleac. Nu-l fierbeti. Amestecati pana s-a incalzit in totalitate si nu au ramas cocoloase de dovleac.

Turnati cafeaua in doua cesti mari. Puneti deasupra amestecul de dovleac si lapte. Daca doriti, indulciti cu sirop de artar.

Cafeaua ar putea preveni diabetul de tip 2.

Un studiu recent a aratat ca 2-3 cesti de cafea pe zi ar putea reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2 cu pana la 25%.

Potrivit unui studiu publicat de Institutul de informare pentru stiinta cafelei, o organizatie non-profit, dedicata studiului si prezentarii datelor stiintifice referitoare la relatia dintre cafea si sanatate, consumul a 3-4 cesti de cafea pe zi poate ajuta la prevenirea diabetului de tip 2. Descoperiri stiintifice recente au asociat consumul regulat, moderat de cafea cu un posibil risc redus de a dezvolta diabet de tip 2.

Constatarile studiului au fost rezumate intr-un raport si prezentate in timpul unei sesiuni ce a avut loc in anul 2012, la Congresul Mondial de prevenire a diabetului si a complicatiilor sale.

Raportul subliniaza dovezile epidemiologice care asociaza consumul de cafea cu prevenirea diabetului, evidentiind studii care arata ca un numar de 3-4 cesti de cafea pe zi pot reduce cu pana la 25% riscul de a dezvolta diabet de tip 2, comparativ cu lipsa consumului de cafea sau consumul a mai putin de 2 cesti pe zi.

Desi aceste studii epidemiologice sugereaza o asociere intre consumul moderat de cafea si un risc redus de a dezvolta diabet, acestea nu reusesc sa stabileasca o cauzalitate. Ca atare, sunt necesare studii clinice pentru a analiza aceste efecte intr-un cadru controlat. Un studiu prospectiv, controlat, randomizat a analizat nivelurile de glucoza si insulina in urma unui test de toleranta la glucoza pe cale orala cu 12 g cafea decofeinizata, 1 g acid clorogenic, 500 mg trigonelina sau placebo. Acest studiu a demonstrat ca acidul clorogenic si trigonelina au diminuat raspunsurile glucozei si insulinei si au contribuit la efectul presupus benefic al cafelei.

Raportul mentioneaza ca asocierea dintre consumul de cafea si un risc redus de diabet de tip 2 ar putea fi privit ca neverosimil intrucat consumul de cafea este adesea asociat cu obiceiurile nesanatoase precum fumatul si activitatea fizica redusa.

Mai mult, studiile au aratat ca un consum moderat de cafea nu este asociat cu un risc crescut de hipertensiune, accident vascular cerebral sau boli coronariene.

Raportul sustine ca elementele din cafea joaca un rol cheie prin influentarea echilibrului glucozei in organism. Exista si alte teorii conform carora cafeaua contine componente care ar putea ameliora sensibilitatea la insulina.

Dr. Pilar Riobo Serván, seful sectiei de Endocrinologie si Nutritie a Spitalului din Madrid concluzioneaza raportul, precizand: „Desi trebuie realizate multe studii cu privire la efectul cafelei asupra sanatatii, informatiile actuale sugereaza ca aceasta nu este chiar atat de rea cum s-a considerat anterior!”

Bem aproximativ 1400000000 cesti de cafea zilnic.

E adevarat!

In lumea intreaga sunt consumate zilnic aproximativ 1400000000 cesti de cafea! Este a doua cea mai populara bautura, imediat dupa apa.

Din pacate, acest lucru inseamna o multime de deseuri; doar in America, in fiecare an, sunt folosite 16 mld. pahare de hartie pentru cafea neluandu-le in calcul pe cele confectionate din polistiren si din plastic. Cafeaua este cea care determina despadurirea in America Latina, iar la producerea ei este utilizata o cantitate mare de substante chimice daunatoare pentru mediul inconjurator si pentru fauna salbatica. De asemenea, se aprecieaza ca sunt necesari 140 l apa pentru a produce o ceasca mica de cafea.

Putem sa fim bautori de cafea si, in acelasi timp, sa aratam o mai mare responsabilitate fata de mediul ce ne inconjoara. Totul incepe cu sortimentul de cafea pe care il cumparam. Putem incerca sa achizitionam o cafea certificata organic. Acest lucru va ajuta la reducerea unora dintre impacturile asupra mediului, este mai buna pentru noi fiind de o calitate superioara si garanteaza comertul echitabil – acest lucru insemnand ca acea cafea a fost produsa de catre oameni carora le-au fost oferite salarii echitabile, au lucrat in conditii de munca sigure, iar in acest proces al muncii nu au fost folositi copii. Inca un lucru dupa care sa va uitati (desi e mai greu de gasit) este cafeaua crescuta la umbra. Cafeaua cultivata traditional, la umbra copacilor este una dintre cele mai calitative soiuri de cafea.

Odata ce aveti cafeaua pe care vi-o doriti, preparati-o asa cum va face placere.

Este nevoie de 130 de litri de apa pentru a produce cantitatea de boabe necesara prepararii unei cesti de cafea.

Cafeaua poate proteja femeile impotriva cancerului endometrial.

Un studiu deosebit de important a constatat ca – decofeinizata sau obisnuita – cafeaua poate reduce riscul de cancer endometrial cu aproximativ 7–8%.

Cancerul endometrial este al saselea cel mai frecvent tip de cancer intalnit in randul femeilor din intreaga lume fiind, in acelasi timp, cel de-al doisprezecelea cel mai des intalnit dintre toate tipurile de cancer. Ceea ce este interesant la acest tip particular de cancer este faptul ca pare sa fie cel mai intalnit in tari bogate precum Statele Unite ale Americii. Acesta tinde sa afecteze femeile aflate in perioada de post-menopauza.

Fondul Mondial de Cercetare a Cancerului / Institutul American pentru Cercetarea Cancerului au emis un raport (care este actualizat permanent) cu privire la cancerul endometrial, adaugand concluziile cu privire la legatura dintre cafea si prevenirea cancerului. De precizat este faptul ca s-a analizat modul in care, atat cafeaua cu cofeina, cat si cea decofeinizata, au un impact asupra cancerului endometrial si ambele par sa contribuie la protejarea femeilor.

Acest lucru inseamna ca, in aceasta situatie, nu cofeina este cea care ofera beneficii.
Cercetatorii au analizat opt studii care au evaluat relatia dintre cafea si cancerul endometrial si au descoperit ca toate cele opt au asociat consumul mare de cafea cu un risc scazut de aparitie a acestui tip de cancer. De asemenea, cercetatorii au analizat alte trei studii efectuate asupra cafelei decofeinizate si au gasit aceeasi corelatie.

Datorita evaluarii unui numar atat de mare de studii, este dificil de stabilit cate cesti de cafea trebuie sa consumam zilnic pentru a preveni cancerul endometrial, dar, din rezumatele raportului, se pare ca si o singura ceasca pe zi poate reduce riscul de cancer cu 7-8%.
Cercetatorii cred ca e vorba de antioxidantii din cafea, care ajuta la protejarea femeilor fata de cancerul endometrial. Ei amintesc in mod special acidul clorogenic pe care il puteti obtine si in urma consumului de piersici si prune uscate.

Cancerul endometrial: alti potentiali factori de risc
Se spune ca activitatea fizica ajuta la prevenirea cancerului endometrial, in timp ce un indice de masa corporala ridicat si un indice glicemic mare pot creste riscul de cancer. Indicele glicemic se refera la calitatea carbohidratilor ingerati, fiind un sistem de masurare al acestora, pe o scara de la 0 la 100, in functie de efectul alimentului ingerat asupra nivelului de zahar din sange. Este un indicator care masoara viteza cu care un anumit tip de carbohidrat ajunge in sange si influenteaza nivelul de zahar. Practic, aceasta inseamna cereale integrale: DA, cereale rafinate si zaharuri procesate: NU.
Contrar intelepciunii populare, zatul de cafea nu este foarte bun in gradina, nici chiar pentru acele plante carora le place solul acid.

Zatul de cafea este benefic in gradina daca este folosit cu moderatie, dar este usor sa exagerati. Unde poate acesta sa ofere beneficii? In recipientul de compostare.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!