Becurile cu LED – principalele avantaje, dezavantaje și pericole pe care le poartă

Becurile cu LED – principalele avantaje, dezavantaje și pericole pe care le poartă

Publicat de Larisa Moldovan pe 22 October 2021 in LifeStyleSfaturiStiinta

Becurile cu LED-uri au apărut de ceva timp în viața noastră. Totuși unii oameni încă preferă să folosească becurile de tip vechi, cu incandescență, crezând că sunt cele mai fiabile, consumă puțin și sunt sigure, spunând că becurile LED sunt dăunătoare sănătății.

Fie că este adevărat sau nu, puteți deduce aceste lucruri doar dacă analizați complet toate avantajele și dezavantajele becurilor cu LED.

Avantajele becurilor cu LED

Becurile LED au multe avantaje:

  • rentabilitatea – un consum redus;
  • durabilitate – rezistă mai mult;
  • siguranța in exploatare – nu te poți răni dacă se strică.

Acum fiecare beneficiu trebuie luat în considerare mai detaliat. Să începem cu rentabilitatea – comparând becurile LED cu becurile economice spiralate, puteți observa că, consumul poate fi de 6 ori mai mic. Cu un consum de energie mai mic de 5-6 ori, becurile LED luminează la fel de puternic ca becurile economice spiralate.

Să luăm ca exemplu două becuri de 1600 lumeni. Un bec cu incandescență simplă va consuma 100 de wați, în timp ce modelul cu LED va consuma aproximativ 15 wați.

Becurile LED ar trebui să fie durabile, dar asta depinde de producător. Un bec LED de bună calitate poate funcționa în medie aproximativ 25.000 de ore, în timp ce un bec cu incandescență are o durată medie de viață de 1.500 de ore. Desigur, de fapt, aceste numere pot diferi foarte mult de la model la model, becurile chinezești de multe ori nu țin cont de garanție, dar în mod ideal ar trebui să fie așa.

Becurile cu LED sunt sigure în comparație cu becurile cu incandescență, cu greu se încălzesc, adică sunt excluse rănile provocate de arsuri. În plus, becurile LED sunt fabricate din diferite tipuri de materiale plastice, prin urmare, nu se sparg în mici fragmente de sticlă, care pot fi periculoase.

Dezavantaje și pericolul principal al lămpilor LED

Primul dezavantaj al becurilor LED este intervalul de temperatură de culoare, care se măsoară în Kelvin. Totuși, ce e în neregulă cu asta? Cu cât numărul Kelvin este mai mare, cu atât becul strălucește mai tare, lumina albă rece este întotdeauna percepută mai strălucitoare de ochi. Becurile cu incandescență au o temperatură de culoare de până la 3.000 Kelvin, în timp ce becurile cu LED pot avea valori de până la 6.500 și mai mult.

Toate aceste lucruri sunt minunate, fiecare poate alege nuanța de lumină care îi place cel mai mult, însă trebuie să știți că doar spectrul de temperatură de culoare din regiunea 2.500 la 5.000 Kelvin este perceput confortabil de ochiul uman.

Becurile care depășesc 5.000 Kelvin au deja un efect negativ asupra vederii, iar acestea nu sunt doar vorbe pentru a vinde, ci fapte dovedite de oamenii de știință din diferite țări.

Ce este atât de periculoasă lumina albă rece? Oamenii de știință au demonstrat că lumina albă rece suprimă sinteza melatoninei cu peste cinci ori în comparație cu lumina galbenă caldă, iar efectul acumulării de radicali liberi în retina ochilor este accelerat, ceea ce afectează negativ vederea. Lipsa melatoninei din organism duce la o insuficiență a ritmurilor biologice, ca să înțelegeți mai ușor – oboseala se acumulează și apar insomniile.

Becurile LED ieftine au adesea o pulsație crescută, ceea ce afectează negativ și vederea. Dacă lămpile cu incandescență au o ondulație de cel mult 5% și un parametru de până la 20% este considerat sigur pentru ochiul uman, atunci în becurile LED ieftine acest indicator poate fi mult mai mare, depășind 20% cu mult.

Acest lucru se datorează faptului că un bec LED bun trebuie să aibă un driver, care în sine este un dispozitiv scump. În lămpile ieftine, în loc de driver, există o unitate de alimentare cu o punte de diode și un condensator, iar acesta din urmă nu este capabil să ofere stabilizarea completă a tensiunii, din cauza căruia lămpile pâlpâie.

Cei care au avut becuri LED ieftine au observat că în timp acestea au început să fileze, să pâlpâie chiar la un nivel observabil cu ochiul liber. Cel mai ușor se vede la camera telefonului mobil.

Cum să alegi un bec LED sigur

Pentru a alege un bec LED sigur, trebuie să vă fiți atenți asupra producătorului și asupra parametrilor indicați pe cutia produsului. Există becuri chinezești obișnuite, sunt o mulțime, dar trebuie să alegeți mărci cunoscute care sunt pe piața noastră de mult timp și care au recenzii pozitive. Marile magazine oferă garanție 2 ani de zile, pe baza bonului, si credeti-mă, este chiar bine să păstrați bonul, mai ales dacă aveți toată casa – pentru a fi siguri ca bonul nu se șterge in timp, îi puteți face o copie xerox.

Atunci când alegeți lămpi cu LED, trebuie să fiți atenți la numărul de Lumeni. Cu cât mai mulți Lumeni, cu atât becul va fi mai luminos, iar lumina albă rece, când numărul Kelvin este mai mare, doar pare mai strălucitoare, dacă astfel de becuri sunt folosite în camerele de zi unde petreci mult timp, acest lucru poate afecta negativ vederea.

Dacă alegeți lămpi LED de înaltă calitate și le utilizați corect, selectând spectrul de temperatură a culorii pentru fiecare cameră separat, acestea nu prezintă niciun pericol.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!