În secolul trecut, medicii erau considerați un lux pe care doar boierimea și-l puteau permite. Oameni obișnuiți se tratau cu ajutorul remediilor populare și mijloacelor improvizate. Majoritatea acestor remedii sunt transmise din generație în generație, iar unele dintre ele sunt încă relevante, acționând ca proceduri suplimentare față de tratamentul principal.
Cu siguranță, toată lumea a auzit despre beneficiile aburirii picioarelor în timpul răcelilor. Apa fierbinte în combinație cu diferite condimente oferă un efect uimitor și vă poate pune pe picioare în câteva zile. Cu toate acestea, astfel de remedii pot provoca daune grave corpului dacă nu sunt respectate regulile de procedură.
Eficiență aburilor
Gripa, racelile sunt cele mai frecvente afectiuni în care aburii sunt eficienți. Iar efectul acestei proceduri depășește cu mult infecțiile respiratorii. O dată cu băile fierbinți pentru picioare, în organism apar mai multe procese biochimice care au un efect benefic asupra tuturor sistemelor corpului.
În timpul procedurii, fluxul de sânge în toate vasele de sânge este accelerat, transpirația crește. Datorită acestui fapt, organismul scapă de toxine și deșeurile microorganismelor patogene, procesul de vindecare este accelerat.
Acțiunea pentru răceli este evidentă: apa fierbinte extinde vasele de sânge din extremitățile inferioare, sângele din partea superioară a corpului curge în jos, ușurând respirația. În timpul aburirii picioarelor, temperatura corpului crește și, prin urmare, celulele imune luptă mai activ cu virusul, corpul se încălzește și boala se retrage.
În plus, aburirea picioarelor are un efect general de întărire. În cazul hipotermiei și a unei șederi lungi afară în sezonul de iarnă, este bine să faceți o baie preventivă fierbinte a picioarelor pentru a evita răceala.
Procedura corectă
Mulți cred că viteza de recuperare depinde direct de temperatura ridicată a apei. Încearcă să facă baie cu apă clocotită, suporta temperatura ridicata a apei, gandindu-se ca asta va aduce o vindecare mai rapidă. Această abordare este greșită, astfel de acțiuni nu pot decât să agraveze starea și să ducă la arsuri ale picioarelor.
Pentru ca procedura să aducă beneficii maxime, trebuie să înțelegeți cum să o efectuați corect. Există un anumit șir de acțiuni, datorită căruia aburirea picioarelor devine cea mai eficientă metodă de tratament:
În etapa inițială, se recomandă să turnați apă caldă într-un lighean, a cărei temperatură nu depășește temperatura corpului uman. Apoi puteți adăuga apa fierbinte numai după ce picioarele s-au obișnuit cu ea. Este important să aduceți temperatura picioarelor la o stare optimă: pacientul trebuie să se simtă confortabil, dar apa trebuie să fie suficient de fierbinte.
Puteți face băi fierbinți la picioare doar în prima zi de stare de rău, când încă nu se observă o temperatură ridicată a corpului. Dacă pacientul are o stare febrilă și o temperatură de 38 de grade, ar trebui să vă abțineți de la toate procedurile.
Aburirea picioarelor se poate face o dată pe zi, de preferință seara înainte de culcare. Se stă timp de 15 minute, apoi se recomandă folosirea unor șosete.
Dacă sunt respectate toate recomandările, la câteva minute după începerea procedurii, pacientul se simte fierbinte, iar transpirația îi apare pe frunte. Chiar dacă starea de sănătate a revenit la normal, după aburirea picioarelor este necesar să te culci fără a scoate șosetele de lână.
Produse care pot fi adăugate în apă pentru a lupta mai eficient cu răceala
Băile fierbinți obișnuite fără alte produse vor aduce cu siguranță un anumit efect. Cu toate acestea, pentru a spori efectul terapeutic, este bine să adăugați în apă câteva componente cu proprietăți bactericide.
Sare grunjoasă
Pentru aburirea picioarelor, este mai bine să folosiți sare grunjoasă, deoarece conține o mulțime de oligoelemente sănătoase care au un efect de vindecare.
Pe lângă faptul că sarea îmbunătățește circulația sângelui și tonifică vasele de sânge, ameliorează și oboseala și umflarea picioarelor. Dar după procedura cu sare, este necesar să aplicați o cremă hrănitoare sau hidratantă pe pielea picioarelor: sarea spăla umezeala și usucă pielea.
După această procedură vă puteți curăța ușor călcâiele de pielea bătută.
Muştar
Pudra de muștar de masă este unul dintre cei mai obișnuiți aditivi pentru baie pentru răceli. Compoziția muștarului ajută la creșterea fluxului sanguin și la eliminarea mai rapidă a sputei în caz de tuse uscată și obositoare.
În plus, încălzește organismul și stimulează sistemul imunitar. În timpul procedurii, are loc evaporarea activă a pulberii de muștar, care are un efect bactericid. Prin inhalarea vaporilor, pacientul scapă de umflarea tractului respirator, îmbunătățind astfel starea generală de bine.
Adăugați acest ingredient în apă cu grijă: produsul este un alergen cunoscut. Dacă se constată o reacție la pudra de muștar, poate fi folosit ca alternativă bicarbonatul de sodiu, care are și efect bactericid.
Contraindicatii
Procedura este recomandată pentru aproape toată lumea, chiar și pentru copiii de la 3 ani, cu toate acestea, există mai multe contraindicații în care aburul poate provoca un efect negativ.
Dintre condițiile în care băile de picioare sunt oarecum periculoase, se disting următoarele:
Sarcina. Pe parcursul acestor 9 luni, reacția organismului la noi proceduri este imprevizibilă.
Hipertensiune. În timpul aburirii picioarelor, pulsul se accelerează și crește sarcina asupra mușchiului inimii, astfel încât pacienții cu hipertensiune arterială sau orice alte patologii ale sistemului cardiovascular își pot aburi picioarele doar cu permisiunea unui medic.
Vârsta copiilor până la 3 ani. Pielea delicată a copiilor nu are încă suficiente funcții de protecție pentru a rezista fără probleme la expunerea la temperaturi ridicate.
Persoanele care suferă de alergii ar trebui să fie atenți la produsele pe care le adaugă în băile cu aburi. Când temperatura corpului crește la un nivel critic, este necesar să excludeți complet auto-tratamentul și să apelați o ambulanță.
Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.