Aurul naturii: 5 beneficii pentru sănătate ale cătinei

Aurul naturii: 5 beneficii pentru sănătate ale cătinei

Publicat de Larisa Moldovan pe 17 October 2021 in Remedii NaturisteSanatateSfaturi

Cătina este o boabă atât de unică încât este adesea numită fructul sacru al Himalaya sau boabele longevității. Nu este doar un superaliment, ci un remediu sănătos care a fost folosit de mii de ani pentru a proteja împotriva multor afecțiuni.

5 beneficii dovedite științific ale cătinei

1. Bogat în mulți nutrienți

Fructele de cătină conțin multe vitamine, minerale, oligoelemente și compuși benefici ai plantelor, inclusiv antioxidanți, care protejează organismul de îmbătrânire și de multe afecțiuni. Atât fructele, cât și frunzele de cătină sunt bogate în quercetina flavonoidă, substanță care scade tensiunea arterială și riscul de boli de inimă. De asemenea, fructele de cătină conțin calciu, potasiu, fier, magneziu și fosfor. De asemenea, sunt bogate în folat, biotină și vitaminele C, E, B1, B2 și B6.

Coaja de cătină conține serotonină, un cunoscut hormon al bucuriei și plăcerii. Datorită acestei compoziții unice, cătina este considerată unul dintre cele mai benefice produse naturale.

Cătina este adesea folosită pentru a produce ulei. Este demn de remarcat faptul că mai mult de jumătate din grăsimile conținute în uleiul de cătină sunt grăsimi mono și polinesaturate benefice pentru organism. Cercetările au arătat că uleiul de cătină este unul dintre puținele alimente vegetale care conține toți cei patru acizi grași omega.

2. Întărește sistemul cardiovascular

Ca rezultat al cercetărilor științifice, s-a stabilit că antioxidanții conținuți în cătină ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare, protejează împotriva cheagurilor de sânge și ajută la normalizarea tensiunii arteriale și a nivelului de colesterol din sânge.

3. Protejează pielea

Studiile au arătat că uleiul de cătină îmbunătățește elasticitatea și regenerarea pielii și promovează vindecarea rapidă a rănilor. În plus, reduce inflamația după supraexpunerea la lumina UV și protejează pielea de daunele provocate de soare. Acest lucru se datorează conținutului de omega-3 și omega-7 al uleiului de cătină. De asemenea, s-a constatat că uleiul de cătină poate ajuta la combaterea pielii uscate și la vindecarea arsurilor, a degerăturilor și a crăpăturilor.

4. Întărește sistemul imunitar

Consumul de cătină ajută la protejarea organismului de diferite infecții, virusuri gripale, herpes și HIV. Acest lucru se datorează conținutului ridicat de flavonoide din acesta. Aceștia sunt compuși benefici ai plantelor care întăresc sistemul imunitar prin creșterea rezistenței la boli. De asemenea, o cantitate mare de vitamina C conținută de cătină contribuie la întărirea imunității, care îmbunătățește metabolismul și promovează o mai bună eliminare toxinelor și a altor substanțe nocive din organism.

Cercetările au constatat, de asemenea că, consumul de ulei de cătină poate preveni dezvoltarea bacteriilor dăunătoare, cum ar fi E. coli.

5. Încetinește îmbătrânirea

Consumul regulat de cătină încetinește îmbătrânirea, deoarece intensitatea proceselor inflamatorii cronice din organism scade. Acest lucru se datorează prezenței riboflavinei și tiaminei în cătină, precum și capacității sale de a crește concentrația de celule stem din sânge și de a îmbunătăți capacitatea de regenerare a țesuturilor corpului.

Concluzii

Cătina și uleiul de cătină sunt o alternativă populară și eficientă pentru susținerea sănătății și prelungirea anilor. Consumul regulat moderat de cătină îmbunătățește bunăstarea și, datorită conținutului său ridicat de serotonină, îmbunătățește sănătatea mintală și îmbunătățește dispoziția.

Pentru persoanele sănătoase, utilizarea cătinei cu moderare este absolut sigură însă, dacă aveți probleme cu sistemul digestiv, este mai bine să consultați un specialist înainte de a include cătina în dieta dumneavoastră.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!