Atunci când suntem supărați în suflet, suferă tot corpul, creierul nu mai poate gestiona corect procesele corpului

Atunci când suntem supărați în suflet, suferă tot corpul, creierul nu mai poate gestiona corect procesele corpului

Publicat de Larisa Moldovan pe 19 September 2021 in Dezvoltare PersonalaPersonalitatePsihologieSanatate

Emoțiile reprimate ne distrug corpul și pot duce la boli fizice reale, afirmă psihologii. Orice emoție care nu a găsit o cale de ieșire provoacă un conflict intern și dă naștere unei boli.

Oamenii de știință estimează că, în mai mult de o treime din cazuri, cauza simptomelor fizice nu sunt virusurile și bacteriile, ci mai degrabă stresul, traumele emoționale și conflictele interne.

„Putem spune că bolile psihosomatice sunt durerea și suferința sufletului, care nu a găsit nicio altă ieșire, decât prin corp, aceasta este povestea sufletului despre sine, și cel mai adesea – strigătul său”, comentează psihologul Irina Kostina.

Potrivit acesteia, boala începe în momentul în care o persoană își atinge limitele fizice și emoționale. Timpul pentru a atinge aceste limite depinde de câtă energie are o persoană sau de câte ori a experimentat aceeași durere interioară.

Tatăl psihosomaticii, Franz Gabriel Alexander, vorbește în cartea „Medicina psihosomatică” în detaliu și că boala apare la joncțiunea a trei sfere – psihologică, fiziologică și socială.

Potrivit lui Alexander, imaginea de ansamblu arată astfel. Există doi factori: fiziologic (organ slăbit de genetică sau condiții de dezvoltare) și psihologic (trăsături de personalitate, conflicte interne și setul obișnuit de emoții). Și apoi le vine un factor social (o situație nefavorabilă) și declanșează o reacție.

Cel mai curios este că factorul psihologic – tipul conflictului psiho-emoțional inițial – poate fi generat cu mult timp înaintea îmbolnăvirii. Adică, „la început a fost doar un cuvânt” și persoana nici măcar nu știa despre asta până când nu s-a produs un anumit șoc.

Se pare că, într-un anumit sens, că în interiorul fiecăruia dintre noi există o anumită bombă de timp sub forma a doi factori – un organ slăbit și un „conflict nuclear” (din cuvântul „nucleu, centru”).

Un conflict nuclear apare, de regulă, în copilărie ca urmare a opoziției dorințelor și sentimentelor copilului și a cerințelor familiei.

Copilul primește de la părinți o anumită atitudine, care rămâne ascunsă în inconștient. După un timp, stresul prelungit se suprapune peste setul primit anterior, din care sentimentele reale sunt suprimate și apare boala.

Să încercăm acum să ne dăm seama ce fel de „conflict nuclear” se află în spatele bolilor.

Boli de piele

Pielea este atât granița corpului, cât și organul simțurilor. Ea este atât ceea ce ne protejează, dar ne și anunță cu ce intrăm în contact. Prin atingere, putem transmite dragoste și tandrețe. Ele pot fi, de asemenea, o sursă de durere. Pielea devine roșie de rușine, devine palidă și transpiră de frică, trădându-ne starea interioară.

Tulburări gastrointestinale

Cuvintele burtă și viață merg mână în mână. În timpul hrănirii, copilul primește nu numai laptele mamei, ci și căldură, atenție, îngrijire, afecțiune, plăcere și liniște.

Dacă mama se hrănește la timp, copilul se simte iubit, protejat și îi place viața. Un sentiment de foame prelungit te înfurie și apoi te încarcă cu lăcomie mai mult decât ai nevoie.

Gândiți-vă doar câte sentimente sunt asociate cu mâncarea! Spectrul bolilor psihosomatice este de asemenea imens.

Anorexia – refuzul de a mânca ca o revoltă, ca modalitate extremă de a atrage atenția. Greva foamei ca expresie a furiei și a resentimentului.

Ulcerele de stomac și duodenale sunt o boală a „oamenilor din civilizația occidentală care trăiesc după aspirații și ambiții”, oameni de afaceri și muncitori hiper-responsabili. La suprafață – ambiție, activitate, independență și în profunzime – dorința reprimată de dragoste și mare resentiment.

Afecțiuni respiratorii

Respirația uniformă și profundă este asociată cu libertatea, ușurința și mulțumirea. Respirația grea – cu o mulțime de experiențe, inhibiții, frică. Continuarea firească a respirației este vorbirea.

În centrul afecțiunii astmului bronșic se află conflictul dintre nevoia de dragoste și frica de respingere.

Nevoia de dragoste și sprijin este puternică, dar suprimată, deoarece amenință să „sufoce”, furia este, de asemenea, imposibilă, deoarece amenință respingerea. Așadar, astmaticul rămâne undeva la mijloc, între inhalare și expirație, din cauza cerințelor și așteptărilor crescute, incapabil să se relaxeze, experimentând atacuri de sufocare.

Boli cardiovasculare

Ne plac acei oameni sinceri, mereu zâmbitori. Și îi evităm pe cei care își exprimă nemulțumirea și exprimă în mod deschis furia.

Dacă un copil nu este învățat să se exprime în mod constructiv, să-și apere granițele într-o manieră civilizată și să respecte valorile societății, atunci va învăța să suprime furia pentru a fi o persoană decentă.

Probleme metabolice și endocrine

Procesele metabolice din interiorul corpului apar încet și imperceptibil, arătându-ne doar rezultatul: o schimbare a dispoziției, somnolență sau energie, activitate sau letargie.

Detectarea patologiei proceselor metabolice este una dintre cele mai dificile sarcini, deoarece „procesul metabolic” în sine nu are simptome. Uneori, o persoană nu are deloc dureri și numai prin semne indirecte se poate determina că ceva nu merge bine.

Cele mai frecvente boli ale acestui spectru sunt diabetul zaharat, hipo și hiperfuncția glandei tiroide. Factorii psihologici care cauzează apariția lor sunt foarte diferiți.

Glanda tiroidă este un organ direct legat de dezvoltare. Hipotiroidismul se manifestă extern ca oboseală, letargie, afectarea atenției și a memoriei. Pur și simplu, o persoană încetează brusc să fie activă.

Motivul pentru aceasta poate fi o dezamăgirea, abandonarea visului tău.

Glanda tiroidă arată ca un scut. Dorința de a fi protejat apare într-o situație de amenințare. Când o persoană este speriată, inima îi bate mai repede, palmele transpira, apare tremurul și metabolismul accelerează. Exact același efect asupra corpului îl exercită eliberarea hormonului stimulator al tiroidei, care este produs de „tiroida”.

Conform abordării psihodinamice, hipertiroidismul poate fi declanșat de nesiguranță, securitate în copilărie și traume.

Boli ale aparatului locomotor

Mișcarea este viață. Aleargă, sări, dansează, mișcă și acționează. Acesta este modul în care energia și puterea se manifestă într-o persoană. Ne plac adulții activi. Dar copiii sunt enervanți. „Așează-te, nu fugi, nu te întoarce, calmează-te. Fii liniștit și ascultător. ”

Spune-mi, cum te-ai simți dacă ai purta o „cămașă de forță”? Indignare, furie, supărare pentru cei care au îndrăznit să te lipsească de libertatea ta.

Ce se întâmplă dacă acești oameni revoltători sunt mama și tatăl tău iubitor? Ce poți să faci atunci? Ce să faci cu impulsurile tale distructive?

Răbdarea și smerenia din exterior și furia suprimată din interior sunt ceea ce poate deveni baza interioară pentru apariția artritei reumatoide.

Boală autoimună

Imunitatea este concepută pentru a proteja corpul prin distrugerea micro-obiectelor dăunătoare care pătrund în interior. Cum se întâmplă ca propriile organe să fie percepute ca ceva amenințător, care necesită suprimare, distrugere?

E simplu. Probabil că sunteți familiarizat cu împărțirea greșită a emoțiilor în negative și pozitive. Păstrăm bucuria, plăcerea, tandrețea. Scăpăm de furie, dezgust, invidie. Dar nu funcționează așa.

Fundalul emoțional, precum și cel hormonal, este același pentru o persoană. Nu puteți „șterge” una fără a o schimba pe cealaltă. Dacă există o persoană, atunci există și o umbră. Bolile acestui spectru apar atunci când una dintre părțile personalității a fost aspru condamnată la distrugere.

Vreau să te avertizez împotriva dorinței de a-ți învinui părinții pentru toate necazurile tale. Crede-mă, te-au crescut pe baza resurselor pe care le aveau. Și dacă ar ști să te educe mai bine, cu siguranță l-ar face.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!