Ateroscleroza a început să apară la persoane din ce în ce mai tinere, boala poate afecta grav vasele de sânge chiar și la persoanele de peste 30 de ani. La început, primele modificări patologice pot fi detectate numai în timpul unei examinări suplimentare. Cu toate acestea, semnele de avertizare încă există.
Cum să descoperi prezența și cum poți preveni dezvoltarea bolii:
Ateroscleroza este o boală reprezentată de depunerea unor plăci de colesterol pe pereții vaselor de sânge. Treptat, ele îngustează lumenul vaselor, ceea ce perturbă fluxul sanguin al organelor și țesuturilor. Într-o astfel de situație, celulele nu primesc suficientă nutriție și încep să funcționeze mai rău, iar în absența fluxului sanguin se dezvoltă complicații severe: infarct miocardic, accident vascular cerebral, gangrena la nivelul membrelor și alte patologii periculoase.
Această patologie se dezvoltă pe fondul tulburărilor metabolice, al dezechilibrului lipidic și al excesului de colesterol din sânge. Factorii de risc semnificativi sunt:
- abundența grăsimilor animale în alimentație;
- supraponderalitate, obezitate;
- fumatul și consumul excesiv de alcool;
- sedentarismul;
- hipertensiunea arterială;
- boli endocrine: de exemplu, diabetul zaharat.
Boala se dezvoltă adesea la bărbații peste 45 de ani, la femeile peste 55 de ani, precum și la persoanele cu predispoziție genetică și hipercolesterolemie familială. În acest caz, pacientul poate să nu suspecteze dezvoltarea bolii pentru mai mulți ani.
Semnele indirecte ale aterosclerozei sunt:
- durere „compresivă” în piept în timpul efortului, aritmie, dificultăți de respirație;
- dureri abdominale însoțite de flatulență și constipație;
- amețeli și pierderea de scurtă durată a conștienței, tinitus;
- amorțeală și decolorarea pielii picioarelor, dureri musculare la mers (semne periculoase de tromboză). Pielea devine uscată, unghiile se îngroașă, apar ulcere trofice, convulsii frecvente;
- creșterea necontrolata a tensiunii arteriale si aparitia hipertensiunii arteriale persistente.
Tratarea aterosclerozei include în mod obligatoriu corectarea alimentației și a stilului de viață, care formează și baza prevenirii acesteia:
♦ normalizarea greutății și controlul aportului caloric zilnic;
♦ alimentație adecvată:
– reducerea consumului produselor din carne procesata, semipreparatelor, prăjelilor, sosurilor, zahărului si sării;
– consumul fibrelor, a peștelui, a legumelor și a fructelor;
♦ stil de viață activ: activitate fizică regulată, plimbări zilnice de o oră într-un ritm rapid sau echivalentul acestora (ciclism, înot);
♦ renunțarea la obiceiurile nesănătoase;
♦ tratarea în timp util a bolilor cronice.
Pentru a evita dezvoltarea complicațiilor, la primele semne de stare generală de rău, ar trebui să faceți un examen de screening, care va ajuta la identificarea indicatorilor bolii și, dacă este necesar, la începerea tratamentului, care va preveni riscul de apariție a patologiei cardiovasculare. Este deosebit de important să se supună în mod regulat teste pentru persoanele cu risc.
Ateroscleroza este un proces difuz în rețeaua arterială care începe în copilărie sau la vârsta adultă timpurie. Stadiul său „preclinic” poate dura zeci de ani, timp în care modificările aterosclerotice progresează lent, provocând în cele din urmă stenoză (îngustarea lumenului) și/sau deteriorarea structurii.
Semne ale prezenței aterosclerozei:
- Atenția devine precară
- Scăderea performanțelor mentale.
- Iritabilitate.
- Lăcrimare.
- Senzație de greutate în cap.
- Amețeli.
- Creșterea tensiunii arteriale.
- Excesul de greutate.
- Slăbirea memoriei.
- Zgomot în cap,
- Slăbiciune la nivelul picioarelor.
- Crampe în mușchii gambei.
- Dureri intermitente la nivelul picioarelor.
- Dureri compresive în regiunea inimii, care iradiază sub omoplatul stâng, spre partea stângă a gâtului.
Dacă ați identificat cel puțin 7 din primele 11 simptome și la dumneavoastră, atunci acest lucru poate indica faptul că aveți deja simptomele inițiale ale aterosclerozei cerebrale (adică scleroza vasculară cerebrală).
Dacă ați identificat aproape toate simptomele și la dumneavoastră, atunci acest lucru poate indica faptul că aveți simptome de scleroză a arterelor picioarelor (ateroscleroză obliterantă).
Un răspuns pozitiv la ultimul simptom denotă că aveți simptome de leziuni sclerotice ale vaselor cardiace (scleroză coronariană).
Principalul lucru pe care trebuie să-l aveți în vedere atunci când apar primele semne de ateroscleroză este să încercați să treceți la un stil de viață sănătos.
„Fii stăpânul corpului tău și fă tot ce este necesar pentru sănătatea ta”
Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.