Atenție la modul în care vă măsurați greșit tensiunea arterială! 90% dintre oameni fac aceste greșeli și influențează rezultatul.

Atenție la modul în care vă măsurați greșit tensiunea arterială! 90% dintre oameni fac aceste greșeli și influențează rezultatul.

Publicat de Larisa Moldovan pe 1 November 2021 in SanatateSfaturi

În aceste vremuri dificile, mulți oameni suferă de creșteri ale tensiunii arteriale și chiar și în adolescență poate fi o problemă, ceea ce este foarte trist. Dureri de cap frecvente, slăbiciune, amețeli și tinitus sunt doar câteva dintre simptomele care indică o creștere a tensiunii arteriale. Un tensiometru se găsește acum în aproape fiecare familie, deoarece această problemă nu poate fi ignorată, în special la bătrâni și femeile însărcinate.

Dar posibilitatea de a folosi un tensiometru și de a înțelege ce înseamnă rezultatul nu este o garanție că vei primi date corecte. Chiar și un medic poate obține un rezultat distorsionat, deoarece există câteva reguli pentru măsurarea tensiunii care nu au nicio legătură cu calitatea dispozitivului.

90% dintre oameni nu le iau în considerare atunci când își măsoară tensiunea. Iată care sunt principalele lucruri de care trebuie să țineți cont atunci când trebuie să vă măsurați tensiunea arterială.

CUM SE MĂSOARĂ CORECT TENSIUNEA ARTERIALĂ

Tensiometrul poate afișa date eronate, deoarece majoritatea oamenilor îl folosesc incorect și, de asemenea, nu iau în considerare unele dintre regulile de pregătire pentru acest proces. Pentru a nu vă înșela când măsurați tensiunea cu un tensiometru electronic sau mecanic, acordați atenție următoarelor reguli.

REGULI DE MĂSURARE A TENSIUNII ARTERIALE

Cu cel puțin 30 de minute înainte de măsurarea tensiunii arteriale, trebuie să vă abțineți de la fumat sau de la băut băuturi cu cofeină (cafea, cola, ceai).

Odihnește-te cel puțin 5 minute înainte de a măsura tensiunea arterială. Mai ales dacă înainte ai făcut o activitate care a necesitat efort.

Vezica urinară trebuie golită înainte de a efectua măsurători ale tensiunii arteriale. Dacă te ții sau simți nevoia să mergi la baie, vei influența tensiunea arterială.

Măsurătorile nu se fac în primele 2 ore după administrarea medicamentului. A doua măsurare a tensiunii se poate face la doar un minut după prima. Lăsați mâna să se relaxeze, pentru a reveni fluxul de sânge.

Poziționați brațul în timpul procedurii astfel încât manșeta să fie cu aplicată la nivelul inimii. Marginea inferioară a manșetei trebuie să fie la 2-3 cm deasupra cotului. Trebuie să stai, sprijinindu-te de spătarul unui scaun.

Nu vorbiți în timp ce măsurați. În timpul măsurării, picioarele nu trebuie încrucișate, acestea trebuie să fie pe podea.

Luați în considerare și faptul că un tensiometru mecanic este foarte sensibil la zgomotul din cameră.

Nerespectarea acestor condiții poate duce la creșterea tensiunii arteriale: după consumarea cafelei – cu 11/5 mm Hg., alcool – cu 8/8 mm Hg., fumatul – cu 6/5 mm Hg., vezica plină – cu 15/10 mm Hg., lipsa suportului pentru spate – cu 6-10 mm Hg., lipsa suportului pentru mana – cu 7/11 mm Hg.

Pentru cei care au abilități minime în folosirea tensiometrului manual și nu vor să se deranjeze cu el, există dispozitive electronice automatizate pentru măsurarea tensiunii arteriale la umăr, încheietura mâinii și degete. Dar se spune că au date mai puțin precise decât cele mecanice.

Nu ignora niciodată creșterile de tensiune! Persoanele care nu acordă importanță acestei probleme au de 7 ori mai multe șanse de a se confrunta cu tulburări de circulație cerebrală, de 4 ori mai mult risc de boală coronariană, și de 2 ori mai mult leziuni ale vaselor picioarelor.

Măsurați-vă tensiunea arterială urmând toate regulile pentru a obține cel mai precis rezultat. Spune-ne în comentarii dacă ai un tensiometru în dulapul tău cu medicamente de acasă. Și, de asemenea, distribuie un articol util prietenilor tăi de pe rețelele sociale!


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!