Atacurile de panica. Cum să faci față unui atac de de panică

Atacurile de panica. Cum să faci față unui atac de de panică

Publicat de Larisa Moldovan pe 24 September 2021 in Dezvoltare PersonalaPersonalitatePsihologieSanatate

Probabil că toată lumea a suferit atacuri de panică cel puțin o dată în viață, atunci când te învăluie un sentiment de frică, anxietate, durere și confuzie. Cu toate acestea, puțini oameni știu cum să facă față unui atac de panică.

În acest articol vă vom prezenta ce sunt atacurile de panică și cum putem să le tratăm. Iată care sunt cauzele și simptomele atacurilor de panică.

Ce este un atac de panică?

Atacurile de panică nu sunt doar o înrăutățire accentuată a dispoziției. Un atac de panică este o perioadă în care o persoană este copleșită de frică puternică, anxietate, frică pentru viața ta și durere, fără un motiv aparent. În acest moment, persoanei îi lipsește controlul asupra sentimentelor, gândurilor și acțiunilor corpului ei. Această experiență neplăcută este însoțită de diferite simptome fizice. Majoritatea atacurilor de panică durează cel puțin 10 minute și rareori ajung la mai mult de o oră.

Cauzele atacurilor de panică

Din păcate, cauzele exacte ale atacurilor de panică sunt încă neclare, deoarece acestea diferă de la persoană la persoană. Cu toate acestea, oamenii de știință sunt de acord că acestea provin de la un set de factori biologici, psihologici și sociali care afectează oamenii. Semnele atacurilor de panică apar de obicei după o serie de evenimente neplăcute sau stres.

Factori biologici

Dacă familia ta are tendința de a se enerva foarte repede din orice, atunci este posibil ca tu să moștenești această caracteristică. Nu există o singură genă responsabilă de anxietate, aceasta provine de la un întreg set de gene (părinți, bunici, străbunici). În plus, aceste gene vor influența dezvoltarea anxietății atunci când experimentați o serie de factori psihologici și sociali.

De multe ori, atacurile de panică pot apărea din cauza unor probleme de sănătate:

  • probleme din cauza fumatului excesiv și a consumului de alcool;
  • probleme cu urechea internă care duc la probleme de echilibru;
  • hipertiroidism;
  • hipoglicemie (glicemie scăzută);
  • un atac de cord sau o boală periculoasă care putea să-ți pună capăt zilelor în trecut.

Factori psihologici

În acest caz, atacurile de panică pot fi formate încă din copilărie din cauza părinților. Ei îi avertizau mereu pe copii cu privire la posibilele pericole pe care nu le pot controla, și astfel se instalează un sentiment de frică constantă. Sentimentul lipsei de control este cel mai favorabil tulburării de panică.

Factori sociali

Nevoia de a avea succes la locul de muncă sau la școală poate contribui, de asemenea, la dezvoltarea sindromului de atac de panică. Diverse momente în viață, cum ar fi examenele, divorțul sau moartea unei persoane dragi, probleme în viața personală, mutatul locuinței, acționează ca factori de stres puternici care pot provoca dureri de cap și atacuri de panică.

Simptomele atacurilor de panică

  • Bătăi accelerate ale inimii;
  • Durere toracică, în special în plexul solar;
  • Respirație greoaie;
  • Slăbiciune;
  • Senzație de leșin;
  • Greaţă;
  • Dezorientare;
  • Tremur în corp;
  • Transpirație rece;
  • Ameţeală;
  • Teama de moarte sau de nebunie.

Simptomele unui atac de panică nu dăunează organismului, dar pot provoca un puternic sentiment de frică.

Un atac de panică este însoțit de o creștere a ritmului cardiac și a tensiunii arteriale, care, la rândul său, nu vă va permite fiziologic să vă pierdeți cunoștința. Leșinul, de fapt, apare doar atunci când acești indicatori scad. Prin urmare, starea persoanei în această situație nu amenință pierderea cunoștinței.

Ce se întâmplă în corp în timpul unui atac de panică?

Cauza atacurilor de panică este activarea sistemului de supraviețuire în corpul uman (ca la toate animalele), pe care am moștenit-o de la strămoșii antici. Acest sistem complex pregătește corpul pentru o situație stresantă: o luptă pentru viață. În timpul activării sale, hormonii (în special adrenalina) sunt produși rapid, creând o stare de vigilență și disponibilitate sporită.

Transpirația este utilizată pentru răcirea corpului, accelerarea pulsului pentru fluxul de sânge către mușchi și pregătirea pentru rănire, respirația rapidă se pregătește pentru efortul fizic etc. În cazuri extreme, creierul răspunde și el, iar persoana simte un fel de înstrăinare față de sine și de realitatea pe care o trăiește în acel moment. Toate aceste simptome sunt paralizante.

Acest sistem pregătește efectiv corpul pentru pericolele lumii, dar în timpul unui atac de panică, este activat fără amenințări reale. Uneori, natura simptomelor poate determina o persoană să creadă că are un atac de cord.

Un atac de panică nu se întâmplă o singură dată de obicei. Persoanele care suferă de anxietate pot prezenta atacuri de anxietate periodice de intensitate variabilă. Acest lucru se poate întâmpla o dată pe săptămână sau o dată pe lună. Sentimentele de anxietate sunt însoțite în mod constant de atacuri de panică care apar din cauza acumulării de factori de stres.

Ce trebuie să faci dacă ai un atac de panică?

Atacurile de anxietate afectează negativ calitatea vieții și îngreunează efectuarea treburilor zilnice. Dacă această afecțiune durează mai mult timp, poate duce la depresie și gânduri negative.

1. Analiza cauzelor: Cunoașterea cauzelor fricii vă poate reduce simptomele și vă poate crește sentimentul de control. Scriindu-ți gândurile în timpul atacului, vei afla că sentimentele pe care le simți sunt normale și nu amenință nebunia. Cheia pentru calmarea unui atac de panică este să aflați mai multe despre cauzele atacurilor dvs. de panică și să încercați să le depășiți.

2. Evitați cofeina și fumatul: La persoanele sensibile, nicotina și cofeina pot provoca atacuri de panică.

3. Învățați să vă controlați respirația: Respirația profundă poate reduce simptomele viitoare ale unui atac.

4. Tehnici de relaxare: Yoga și meditația stimulează răspunsul corpului la relaxare, spre deosebire de panică și anxietate.

5. Faceți lucruri plăcute pentru voi: Ascultați muzica preferată sau vizionați un film.

6. Faceți sport: Activitatea fizică reduce stresul, crește starea de spirit și încrederea de sine.

Un atac de panică pe timp de noapte este la fel de probabil ca în timpul zilei. Un atac nocturn este de obicei mai puternic decât un atac de zi. Persoana se trezește cu transpirație crescută, palpitații, confuzie și frică puternică. Deoarece nu este ușor să vindecați singur atacurile de panică, cel mai bine este să solicitați ajutor psihologic de la un specialist.

Cum să scapi de atacurile de panică?

Tratamentul pentru atacurile de panică poate fi dat numai de către un neurolog, psiholog sau psihoterapeut. Din păcate, nu există un remediu universal pentru atacurile de panică. Terapia se bazează pe o combinație complexă de metode psiho-corecționale și medicamente prescrise special pentru fiecare persoană în parte, în funcție de nevoi.

Medicamentele pot ameliora un atac de panică în câteva minute, dar sunt potrivite și pentru utilizarea regulată. Toate aceste medicamente sunt vândute strict pe bază de rețetă, iar utilizarea lor ar trebui să fie sub supraveghere medicală.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!