Asculta de vocea ta interioara dar nu o lasa sa te saboteze!

Asculta de vocea ta interioara dar nu o lasa sa te saboteze!

Publicat de Larisa Moldovan pe 10 July 2019 in Dezvoltare Personala

„Nu voi fi un om obişnuit, pentru că am dreptul să fiu extraordinar.” – Peter O Toole

Exista nenumarate citate, mantre si filozofii intregi care-ti spun ca trebuie sa-ti gasesti si sa-ti respecti “vocea interioara”. Cu toate acestea, vocea interioara ne poate sabota uneori. La fel ca toate lucrurile din lumea asta ea are doua fete.

De fapt, este ca si cum am avea doua voci interioare: una pozitiva care reprezinta sinele nostru real si o alta care critica tot, o voce interioara distructiva.

Observa aceasta voce – Oamenii adesea asculta vocea lor interioara critica fara sa-si dea seama. Ea e ca un zgomot de fond pe care-l accepti ca fiind o parte naturala a realitati. Dar e important sa fii mai constienta in momentul in care vocea interioara critica incepe sa fie cicalitoare cu tine. Incerca sa observi cand insultele sale iti submineaza actiunile prin idei de genul: “Arati atat de obosita/ grasa/ urata/ proasta.”; “Esti un om enervant”; “Nu poti face asta”; “Esti un dezastru”; “Ce s-a intamplat cu tine?”.

Este demn de remarcat faptul ca aceasta voce este inselatoare pentru ca uneori are un sunet aproape prietenos si linistitor. “Doar stai acasa. Nu ai nevoie sa iesi in seara asta.”Apoi, in momentul in care asculti instructiunile sale, incepe sa te traga din nou in jos. “Singura din nou? Esti o ratata.” Nu te lasa pacalita de voce si fii mai blanda cu tine. Fie ca suna dragut sau aspru, obiectivul principal al acesteia este de a te trage in jos.

Scrie-ti “vocile” la persoana a doua. Astfel vei deveni mai blanda cu tine! – Un exercitiu puternic pe care-l poti face pe cont propriu este sa-ti scrii gandurile negative pe care le ai despre tine. Pe o coloana scrie-le la prima persoana adica folosind formulari de genul “Eu nu sunt distractiva. Nimeni nu ma considera interesanta”. Apoi, langa fiecare dintre aceste replici scrie aceleasi ganduri inlocuind eu cu tu. Acest proces te va ajuta sa incepi sa separi vocea interioara critica de cea buna, astfel incat sa poti vedea care este de fapt inamicul.

Gandeste-te cum suna aceasta voce – De obicei, atunci cand incepi sa pui pe lista gandurile negative, vin tot mai multe. Iar acest lucru se intampla mai ales atunci cand treci aceste ganduri la a doua persoana. Ele pot incepe sa sune familiar, ca si cum provin de fapt de la altcineva. Aproape fiecare persoana va face in acest moment o convexiune cu cineva din trecutul lor. De multe ori vei remarca faptul ca respectiva voce seamana cu a unuia dintre parintii tai. Cand faci aceasta conexiune, poti incepe sa pui laolata piesele in cauza si sa le separi de tine.

Conecteaza vocile la actiunile tale – Vocea ta critica interioara are o multime de sfaturi proaste. “Nu-l ruga sa iasa cu tine in oras. O sa te respinga pur si simplu”; “Nu vorbi in public. Nimeni nu vrea sa auda ce ai de spus.”; ” Uita de relatii. El nu te iubeste cu adevarat”. Aceste afirmatii pot veni tare si clar sau ele pot fi mai subtile si sugestive. Pe masura ce te vei familiariza cu vocea ta interioara critica, poti incepe sa te prinzi cand ea incearca sa-ti influenteze comportamentul.

Te-ai oprit brusc dintr-o actiune in care investisei mult timp? Respingi un iubit? Ataci un prieten? Incearca sa te gandesti la evenimentele care declanseaza vocile si la modul in care aceste voci, la randul lor, afecteaza actiunile tale. Incearca sa identifici modele si sa recunosti comportamente de autolimitare care apar in baza acestor voci.

Schimba-ti comportamentul si fii mai blanda cu tine – Odata ce vezi cum criticul tau interior actioneaza iti poti modifica si tu comportamentul, poti incepe sa actionezi in mod constient impotriva directivelor sale. Acest lucru te va face sa te simti probabil inconfortabil la inceput. Cu toate acestea, cu cat vei ignora mai mult in mod activ aceasta voce, cu atat mai slaba va deveni in cele din urma.

Ce ai mai adauga la acest articol? Scrie-ne parerea ta in comentariile de mai jos! Aici invatam impreuna despre viata! Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare articole de la noi, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!