Artrita reumatoidă – principalul lucru despre această boală

Artrita reumatoidă – principalul lucru despre această boală

Publicat de Larisa Moldovan pe 5 November 2022 in Remedii NaturisteSanatateSfaturiViata

Artrita reumatoidă este o boală cronică, inflamatorie, autoimună a articulațiilor, unde articulațiile sunt afectate de propriul sistem imunitar. Dacă tratamentul nu este luat la timp, cartilajul și, mai târziu, țesutul osos din articulații vor fi distruse.

După doar zece ani, între 30 și 50% dintre persoanele care suferă de această boală nu vor mai putea duce o viață activă și să lucreze. Mai mult, un sfert dintre acestea vor fi supuse unei intervenții chirurgicale pentru a înlocui articulația cu un implant. Această boală nu afectează numai articulațiile, ci și alte organe interne.

De ce apare artrita reumatoidă și cum să o identifici încă din stadiul incipient?

Ce este artrita reumatoidă

Artrita reumatoidă este o boală inflamatorie a articulațiilor care apare ca urmare a producerii de către organism a anticorpilor împotriva propriului țesut conjunctiv. El percepe din greșeală celulele și țesuturile sănătoase ale articulațiilor ca fiind străine și încearcă să le elimine.

Datorită expunerii articulațiilor la anticorpi, apare inflamația. Membrana sinovială din articulație se umflă și se îngroașă, rănește cartilajul, afectează grav mușchii, ligamentele, tendoanele, iar acest lucru distrug treptat articulațiile și oasele care le alcătuiesc. Funcționalitatea articulației este perturbată, are loc deformarea ei, iar mobilitatea este limitată.

Simptome

Principalele simptome caracteristice poliartritei reumatoide sunt: durere, umflare, roșeață, creștere locală a temperaturii articulațiilor simetrice (articulațiile mici sunt mai des afectate), rigiditate matinală, oboseală și o senzație generală de rău. De asemenea, este posibilă afectarea organelor interne (rinichi, ficat, plămâni).

Alte simptome posibile:

  • inflamația pleurei și inflamația interstițială a țesutului pulmonar;
  • noduli subcutanați (adesea în articulații), vasculită;
  • osteoporoza oaselor în articulațiile afectate;
  • inflamația sacului cardiac (pericardită);
  • disfuncția renală (nefrită).

La persoanele care suferă de poliartrită reumatoidă riscul de infecții este mai mare, iar bolile sunt mai greu de tolerat.

Cauzele apariției și factorii de risc pentru artrita reumatoidă sunt:

  • ereditatea (crește riscul de îmbolnăvire de trei ori);
  • apartenența la genul feminin (femeile se îmbolnăvesc mai des);
  • fumatul;
  • stres, traume emoționale puternice;
  • hipotermie, hiperizolație, tulburări endocrine.

Cu toate acestea, în unele cazuri nu se poate stabili cauza apariției boli, aceasta poate apărea chiar și la o persoană perfect sănătoasă, fără factori de risc.

Diagnosticul este pus de un reumatolog pe baza:

  • unei consultații;
  • examinarea articulațiilor;
  • teste de laborator;
  • rezultatele ultrasunetelor, raze X sau RMN ale articulațiilor.

Tratamentul:

Tratamentul artritei reumatoide trebuie realizat sub stricta supraveghere a unui reumatolog. Imediat ce primiți diagnosticul, trebuie să începeți imediat tratamentul, în caz contrar, acest lucru reduce prognosticul favorabil și duce la progresia rapidă a bolii.

Reumatologul va prescrie medicamente care suprimă sistemul imunitar al organismului și medicamente antiinflamatoare puternice pentru a încetini dezvoltarea bolii, pentru a reduce riscul de deformări osoase și pentru a îmbunătăți calitatea vieții pacientului. Artrita reumatoidă este o boală cronică care necesită un tratament continuu pentru a controla boala și a menține o stare de sănătate favorabilă.

Pe lângă medicamente, pacienții au nevoie de terapie cu exerciții fizice, fizioterapie, masaj terapeutic pentru a îmbunătăți funcționalitatea articulațiilor. În stadiile mai avansate ale artritei, poate fi necesară intervenția chiar chirurgicală: îndepărtarea membranei sinoviale, reconstrucția tendoanelor sau ligamentelor articulațiilor, artroplastia.

Prevenirea

Cum să te protejezi de artrita reumatoidă? Renunțarea la fumat, menținerea unei greutăți normale și tratamentul în timp util al infecțiilor vor ajuta la reducerea riscurilor de apariție a bolii. Din păcate, nicio măsură nu poate garanta complet prevenirea completă a poliartritei reumatoide. Principalul aspect de care trebuie să ținem cont este menținerea sau îmbunătățirea sănătății organismului și asistența medicală imediată în cazul oricăror semne de boală.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!