Articulațiile reacționează în mod foarte vizibil la modul de viață și, odată cu vârsta, durerile se fac simțite nu numai din cauza geneticii, ci și pentru că persoana însuși a creat un mediu favorabil apariției lor.
Dacă durerile articulare au început deja să apară, atunci trebuie să le tratați cât mai curând posibil, dar dacă nu au apărut încă, atunci ar fi bine să preveniți apariția cât de mult puteți.
Inflamația cronică este cea mai frecventă cauză a problemelor și ale durerilor articulare. Aceste inflamații pot apărea la intestine, articulații, ficat, creierul etc.
Cauze care pot duce la inflamații:
- Stres.
- Produse lactate (nu pentru toată lumea, dar pentru a afla trebuie să faci un test).
- Lectine (un tip de proteine) din grâu și alte cereale, leguminoase, semințe și nuci.
- Alimente bogate în grăsimi saturate.
- Grăsimile trans.
- Acizi grași Omega-6, prezenți într-o cantitate mare de uleiuri vegetale, floarea soarelui, nuci, rapiță etc.
- Carbohidrați simpli.
- Cantități mari de sare.
Prima sarcină este de a elimina la maximum tot ceea ce contribuie la inflamație, a doua este de a restabili și menține sănătatea vasculară.
Alimente care reduc factorii inflamatori:
1. Pește și ulei de pește.
2. Ulei de măsline (antiinflamator) în loc de uleiuri de floarea soarelui și nuci.
3. Susanul conține ingredientul activ sesamină, care are și un efect analgezic ușor.
4. Produse lactate, doar brânzeturi de înaltă calitate și puțină brânză de vaci.
5. Legume, cum ar fi castravetele, dovlecelul.
6. Cereale, (de preferință fără gluten).
7. Gelatină. Este foarte important să luați în mod regulat colagen, acesta este foarte bun pentru țesutul conjunctiv.
8. Semințe de in, nuci, semințe de chia, care sunt surse vegetale de omega-3.
9. Usturoi. Usturoiul este un antioxidant care poate reduce durerea.
10. Rodie. Previne apariția inflamației și a stresului oxidativ, ameliorează umflăturile.
11. Carnea de pui este o sursă de glucozamină și condroitină. Cea mai ușoară cale de a le primi este să faceți o ciorbă sau o piftie dintr-un pui de țară. Glucozamina se găsește în carne și în țesutul conjunctiv.
12. Uleiul din germeni de grâu presat la rece conține vitamina E. Este un antioxidant excelent, care poate fi adăugat în mâncăruri câte 10-15 ml pe zi. Este destul de gustos, seamănă oarecum cu uleiul de floarea soarelui nerafinat.
13. Mango. Sau mai bine zis, ingredientele sale active sunt benefice.
14. Urzica. Urzica este un excelent luptător împotriva inflamației, reduce durerea și inflamația articulațiilor.
15. Vitaminele B, mai concret B1. B12 și B6 sunt deosebit de importante. De unde puteți să obțineți toate acestea? Din consumul moderat de carne și organe (ficat, pipotă etc.).
16. Vitamina K2. Se găsește în verdeață și în untul de calitate. Untul (de casă) este excelent pentru articulații și este, de asemenea, bogat în acid linoleic conjugat.
17. De asemenea, sunt de ajutor uleiurile de ghimbir, turmeric, coacăze negre și semințe de chimen negru. Excelent pentru ameliorarea durerii și creșterea flexibilității și mobilității.
18. Nucile braziliene sunt o sursă minunată de seleniu. Doar câteva nuci pe zi sunt de ajuns pentru a primi doza necesară de seleniu.
19. Ficat de cod. Sursă bună de acizi grași omega-3, antiinflamator.
20. Zinc. Pentru a vă menține o sănătate bună, zincul trebuie luat în mod constant, deoarece este un oligomineral foarte important și un puternic luptător împotriva inflamației. Fructele de mare și carnea de vită, semințele de dovleac conțin mult zinc.
Așadar, cât despre leguminoase, nuci și legume proaspete, trebuie să fii extrem de atent și să testezi fiecare grup individual. Sursele de colagen luate în mod constant și controlul meticulos al vitaminelor și mineralelor menționate vă vor ajuta să vă mențineți flexibilitatea și mobilitatea.
Iată câteva obiceiuri zilnice care te vor ajuta să menții sănătatea articulațiilor:
1. Renunță la țigări. Acesta este un factor inflamator grav și o lovitură uriașă pentru articulații. Dependenții de nicotină au de 4 ori mai multe șanse de a dezvolta RA (poliartrită reumatoidă), chiar și foștii fumători.
2. Înotați. Înotul este cel mai benefic exercițiu pentru articulații. În general, tot ceea ce ține de apă ajută persoanele cu probleme de această natură să se mențină în formă și să se simtă mai bine, le crește calitatea vieții și mobilitatea.
3. Faceți masaj. Desigur, acesta trebuie făcut de către un specialist. Nu există o modalitate mai bună de a scăpa în mod natural de excesul de lichid din organism. Reduce durerea, senzația de rigiditate și crește flexibilitatea.
4. Ieșiți la soarele. Persoanele cu articulații dure sunt adesea diagnosticate cu deficiență de vitamina D, așadar plimbările în zilele însorite sunt recomandate pentru ei.
5. Dieta antiinflamatoare. Se spune că dieta mediteraneană este cea mai sănătoasă pentru articulații, dar, din nou, este greu să fim de acord că toate legumele și în orice cantitate sunt la fel de inofensive.
Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.