Aproape nelipsit de pe mesele noastre, va prezentam cea mai buna reteta de chec dupa Anton Roman

Aproape nelipsit de pe mesele noastre, va prezentam cea mai buna reteta de chec dupa Anton Roman

Publicat de Larisa Moldovan pe 24 December 2018 in Retete

Un chec simplu, rapid şi uşor de făcut este de multe ori cea mai bună soluţie pentru a pune pe masă un preparat dulce şi gustos. Însă pentru oricine găteşte, obţinerea unui chec pufos, care să nu fie sec, este o provocare.

Checul este una din cele mai simple prăjituri care se prepară în casă şi nu presupune foarte multe ingrediente sau foarte scumpe. „Am multe reţete de chec şi toate sunt bune. Unele sunt chiar foarte rapide şi doar cu două sau trei ouă pe lângă făină, zahăr şi fructe uscate etc. Cel mai adesea prepar checul simplu, atunci când fiul meu vine acasă de la facutate şi vrea să mănânce ceva dulce”, spune Elena, o băimăreancă de 42 de ani.

Dintre cele mai cunoscute reţete, ea ne-a oferit una pe cât de simplă, pe atât de rapidă. „Secretul să nu-ţi iasă sec este să foloseşti câteva linguri de ulei în aluat”, mai spune băimăreanca.

Desert delicios, uşor de preparat, asezonat cu nuci şi stafide, checul din Banat se găteşte rapid.

Reţeta pe care o regăsim la Radu Anton Roman, regretatul gastronom, în lucrarea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia), ne învaţă cum să nu dăm greş cu preparatul.

Ingrediente:

  • 1 kg făină
  • 1,5 pachet unt
  • 8 ouă 100 g stafide
  • 1 păharel mic de rom
  • coaja de la 1 lămâie
  • praf de copt zahăr
  • vanilat
  • 1 ceaşcă mare zahăr (300 g)
  • 50 g miez de nucă măcinat

“Mod preparare

• Se freacă untul cu jumătate din zahăr şi 8 gălbenuşuri până se face pastă

• Praful de copt se dizolvă în rom • Se adaugă coaja de lămâie, zahăr vanilat, romul cu praf de copt, nuca, stafide, şi se amestecă bine

• Albuşurile se bat spumă deasă cu restul de zahăr

• Se amestecă toate şi, încet, încet, se adaugă faina, câte un pic, pentru a nu se lăsa compoziţia.

• Tăvile se tapetează cu hârtie unsă cu unt şi se umplu cu aluat

• Cuptorul trebuie să fie încins la început şi molcomit apoi; când s-a rumenit şi a prins coajă, e gata checul, să-nceapă sărbătoarea”

Oricum ai pregati checul pufos, nu uita de cel mai important ingredient, secretul bunicii: dragostea!

Pofta buna!

Ponturi:

Câteva picături de zeamă de lămâie în albuşuri le va ajuta să iasă o spumă tare şi conistentă.

Reţeta poate fi îmbunătăţită cu fructe uscate, nuci, alune etc.

Cea mai importantă lucrare a gastronomiei

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic.

În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

ISTORIA PAINII DE SPANIA DEVENITA CHEC IN ROMANIA

Istoria face ca inventatorul acesteia sa fie un bucatar italian din Genova, pe numele sau Giovan Battista Cabona, cunoscut drept Giobatta. Aceasta nu este insa singura reteta pentru care este cunoscut Giobatta, el a devenit faimos in toata Europa la jumatatea lui 1700 pentru inventivitatea sa si pentru retetele tot timpul noi pe care le propunea. O parte din succesul prajiturii in cauza se datoreaza Marchizului Domenico Pallavicini, care Ambasador fiind in Spania l-a ales ca …chef al ambasadei pe Giobatta care a ajuns la Madrid tocmai la jumatatea lui 1700 cu ocazia unui banchet foarte important unde pentru prima oara a fost prezentat oficial pandispan-ul.

Dupa acest banchet, delicatesa placuse atat de tare incat regalii spanioli au botezat-o “Paté Génoise” in onoarea orasului de bastina al bucatarului si al Ambasadorului Pallavicini.

Cu timpul din reteta originala a derivat o reteta mai simpla care a devenit faimoasa cu numele de Pan di Spagna insa diferenta intre cele doua prajituri este modalitatea de preparare si nicidecum ingredientele.In Sicilia,odata cu dominatia spaniolilor toate mamele si bunicutele au perfectat reteta iar apoi s-a raspandit in toata Europa.

Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!