Apărarea naturală a creierului împotriva schimbărilor legate de vârstă: 14 alimente importante și 3 factori cei mai periculoși

Apărarea naturală a creierului împotriva schimbărilor legate de vârstă: 14 alimente importante și 3 factori cei mai periculoși

Publicat de Larisa Moldovan pe 24 October 2021 in Remedii NaturisteSanatateSfaturiStiinta

Astăzi ne vom concentra pe teaca de mielină – bariera naturală de protecție a celulelor nervoase din creier. Mielina este o parte esențială a sistemului nervos care menține funcționarea optimă a creierului. Odată cu vârsta, cantitatea de mielină scade, iar creierul începe să sufere, inclusiv din acest motiv, de diverse procese degenerative.

În acest articol, vreau să vă vorbesc despre factorii stilului de viață care vă permit să mențineți intacte tecile de mielină cât mai mult timp posibil și, prin urmare, să mențineți claritatea minții și să vă protejați de schimbările neplăcute legate de vârstă.

Ce este mielina?

Teaca de mielină este compusa din proteine ​​și grăsimi. Acesta înconjoară axonii celulelor nervoase (transmițători de impuls nervos), izolând neuronii, astfel încât să poată trimite și primi semnale mai eficient. Cu cât procesele de schimb de semnal sunt mai rapide, cu atât neuronii și conexiunile sunt mai sănătoase, cu atât creierul tău este mai productiv.

Și pentru ca totul să fie bine cu ele, ai nevoie de protecție bună – mielina. Deci teaca mielinei trebuie susținută prin toate mijloacele.

Factori care contribuie la conservarea tecilor de mielină.

1. Dormi suficient. Recent, m-am gândit că ordinea importanței condițiilor obligatorii de sănătate trebuie schimbată: mai întâi somnul, apoi stresul, apoi nutriția și apoi educația fizică.

De ce somnul este cel mai important pentru creier? În timpul somnului, celulele de mielină sunt sintetizate de două ori mai repede, iar genele responsabile de mielinizare sunt, de asemenea, activate.

Din păcate, având un somn slab, situația se inversează – celulele de mielină mor sub influența unui răspuns de stres la starea de veghe forțată. Lipsa cronică de somn este o situație destul de periculoasă pentru creier, o bază pregătită pentru disfuncția creierului la bătrânețe.

2. Antrenament. Exercițiile fizice măresc activitatea mitocondriilor, ceea ce duce la sinteza unei cantități suficiente de mielină, mai ales dacă în dietă există suficiente grăsimi.

3. Comunicare și experiențe noi. În Okinawa, există un astfel de concept de „yukari” – conexiuni, comunitate, interacțiune socială.

Interacțiunea socială activă crește barierele de protecție ale creierului cu aproximativ 30%. De asemenea, la copii, experiența timpurie a interacțiunii sociale îmbunătățește semnificativ structura creierului, aceștia obținând rezultate mai bune la testele comportamentale.

Însă la copiii care sunt crescuți în izolare socială, aria corpului calos scade cu 17%. Corpul calos este o rețea neuronală densă care conectează emisfera dreaptă și stângă și este responsabilă pentru dezvoltarea deplină a personalității, percepția și procesarea informațiilor.

4. Învață lucruri noi. Și de preferință complexe. Poate că nu este necesar să înveți o nouă limbă – dar este important. Aceasta crește volumul substanței albe, iar substanța albă conține o cantitate mare de mielină.

Alimente:

1. Peștele ca sursă de DHA, acid docosahexaenoic. Când mi se spune că nucile, uleiul de in și semințele de in pot fi surse de omega-3, nu pot fi de acord. Cu tot respectul cuvenit. Plantelor le lipsesc valoroșii acizi grași EPA și DHA, care sunt responsabili pentru rezistența la inflamație și sănătatea creierului.

DHA se depune în cortexul cerebral și participă la procesul de mielinizare – formarea protecției sale. Deci peștele gras trebuie să fie prezent în alimentație. Mai ales la persoanele în vârstă.

2. Surse de vitamina D. Acestea susțin funcția imunitară, sănătatea oaselor și refacerea și îmbunătățirea mielinizării.

3. Surse de vitamina C. De asemenea, în combinație cu colagenul, favorizează sinteza mielinei. Deci citricele, varza, ardeiul gras, măceșele, varza murată trebuie să fie pe masa noastră în fiecare zi.

4. Iod. Deficiența de iod este o problemă potențială cu protecția creierului. O cantitate adecvată de pește de mare, spirulina rezolvă această problemă. Persoanele care au o relație specială cu iodul din cauza alergiilor sau a disfuncției tiroidiene ar trebui să se consulte cu medicul lor despre aportul lor.

5. Zinc. Deficiența de zinc provoacă leziuni ale tecilor de mielină și lasă creierul fără bariera protectoare.

6. Colina si Lecitina. Principalele componente pentru refacerea tecilor de mielină.

7. Vitamina B12. Această vitamină este foarte necesară pentru dezvoltarea și menținerea funcției cognitive – adică la orice vârstă. Conținută în carne roșie, pui, curcan, pește, produse lactate fermentate, brânzeturi.

8. Fier. Din păcate, dacă nivelul de fier din organism este scăzut, creierul rămâne fără protecția necesară.

9. Vitamina K. Forma MK-4, menaquinona, este benefică pentru creier. Vitamina K se găsește în legume cu frunze verzi, brânzeturi, carne, leguminoase și alimente fermentate.

11. Biotina. Activează enzimele implicate în sinteza mielinei. Surse: carne, gălbenușuri de ou, brânză, leguminoase, ierburi, conopidă, ciuperci.

12. Vitamina B9. O deficiență de acid folic în dieta unei mame poate crea probleme cu dezvoltarea și protecția creierului bebelușului în viitor.

13. Cupru. Deficitul de cupru scade calitatea barierei mielinice. Și de cele mai multe ori nu acordăm nicio atenție cuprului.

14. Colesterol bun. Da, aceasta este cea mai importantă componentă a mielinei – de la 70 la 85%. Colesterolul este esențial pentru reînnoirea constantă a membranelor mieline.

Cum creăm probleme propriului nostru creier?

1. Inflamație necontrolată. Balonare, dureri abdominale, ignorarea infecțiilor cronice, inflamații ale articulațiilor, alimente industriale groaznice, zahăr – toate acestea lasă creierul fără bariera protectoare.

2. Alcoolul. Încalcă integritatea substanței albe și dăunează tecilor de mielină. Are un efect foarte negativ asupra memoriei.

3. Undele EMR. Din păcate, utilizarea în exces a telefoanelor mobile și WI-FI lasă creierul fără apărările sale naturale. Trebuie să-l oprești măcar pe perioada de noapte.

Așadar, pentru ca creierul să rămână sănătos și limpede, ai nevoie de alimente potrivite, o atenție deosebită la peștele gras, surse de vitamine B – carne, organe, produse lactate fermentate, leguminoase.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!