Am o problemă și cred că mulți oameni mă vor înțelege: vreau să fac totul odată.

Am o problemă și cred că mulți oameni mă vor înțelege: vreau să fac totul odată.

Publicat de Larisa Moldovan pe 21 October 2023 in Dezvoltare PersonalaLecții de viațăPersonalitatePsihologieSfaturi

Nu chiar totul, dar vreau să fac mai mult decât pot potențial.

  • Vreau să fac tot ce am pe listă pentru azi.
  • Vreau să mă implic în fiecare proiect interesant.
  • Vreau să spun da la orice cerere, chiar dacă știu că sunt deja prea ocupat.
  • Vreau să călătoresc mult și să văd tot ce mă interesează.
  • Vreau să încerc toate mâncărurile delicioase și mereu vreau să mănânc mai mult (și mereu mănânc prea mult).
  • Vreau să văd toate emisiunile și filmele interesante.
  • Vreau să citesc tot ce e interesant online.
  • Vreau să am multe hobby-uri interesante, iar fiecare ar necesita mult timp pentru a deveni maestru în el.
  • Vreau să petrec timp cu cei pe care îi iubesc, cu toți prietenii mei – și să am timp pentru singurătate!

Evident, nu pot face toate acestea în același timp. Dar sunt dispus să pariez că nu sunt singurul care mereu dorește toate acestea și chiar mai mult.

În budism, există un termen care sună a condamnare, dar nu este cu adevărat așa: “lăcomia”. Termenul “lăcomie” în acest context descrie tendința oamenilor de a dori mai mult și mai mult.

De aceea suntem supraîncărcați cu sarcini. De aceea suntem mereu dispersați, mâncăm prea mult, mergem prea des la cumpărături și devenim dependenți de lucruri. De aceea avem prea multe și ne îndatorăm.

Lăcomia a devenit atât de obișnuită încât nici nu mai observăm asta. Este fundamentul societății noastre de consum. Este oceanul în care navigăm. Totul a devenit atât de parte din viața noastră încât nici nu mai observăm asta.

Deci, cum ne putem opune lăcomiei?

Desigur, există un antidot pentru asta.

Antidotul tradițional împotriva lăcomiei în budism este generozitatea. Și, dacă vorbim despre cum să practicăm generozitatea, aș dori să vă sugerez să vă concentrați. Concentrarea este o formă de simplificare. Este capacitatea de a renunța la tot ce mai doriți și de a vă concentra complet asupra unui singur lucru important.

Imaginați-vă că doriți să faceți 20 de lucruri într-o zi. Vă grăbiți să le faceți. Dar în loc să cedați lăcomiei, puteți alege să mergeți pe calea simplificării. Puteți decide să vă concentrați.

Haideti să discutăm despre concentrare totală. Această metodă se aplică oricărei forme de lăcomie despre care am discutat mai sus – dorința de a face totul odată, de a citi mult, de a spune da la toate oportunitățile, de a călători fără oprire, de a mânca mult. Ce trebuie să faceți?

Identificați dorința puternică

Primul pas în această tehnică este să recunoașteți cum se manifestă lăcomia în voi. Fiți atenți la ceea ce doriți să faceți – să faceți mai multe lucruri, să mâncați mai mult și așa mai departe. Când sunteți conștienți de tendința voastră, puteți lucra la ea.

Observați efectul

Apoi, trebuie să conștientizați că îndulcirea lăcomiei nu face decât să vă facă mai rău. Vă aduce stres, vă aglomerează, vă face mereu nemulțumiți. Vă face să faceți prea mult, să mâncați prea mult, să stați prea mult la televizor și să mergeți prea mult la cumpărături, ceea ce duce la mai puțin timp pentru somn și relații, scade bucuria și afectează finanțele. Să-i cedați lăcomiei poate atenua dorința de mâncare temporară, dar nu este obiceiul care aduce fericire și împlinire.

Practicarea abținerii

Al treilea pas este să alegeți să vă abțineți de la a-i ceda lăcomiei. În loc să faceți ceva din impuls, faceți o pauză. Când simțiți dorința de a ceda, observați senzațiile fizice, cum se manifestă în corpul vostru. Unde simțiți dorința? Cum arată? Fiți curioși. Observați că totul este în regulă, chiar dacă dorința este foarte puternică. Este doar o senzație.

Concentrați-vă pe generozitate

Apoi, puteți să faceți un pas către generozitate și să vă concentrați pe ceva unic. În loc să faceți totul în dezordine, alegeți ceva unic. Ideal ar fi să alegeți ceva important și semnificativ, ce va avea un impact asupra vieții altor oameni, chiar dacă este foarte mic. Lăsați totul deoparte pentru câteva minute și dedicați-vă cu drag către ceva unic. Fiți generoși cu atenția voastră. Acesta este actul vostru de iubire.

Eliminați obstacolele

Dacă este necesar, creați un mediu care să vă ajute să vă mențineți concentrarea. Poate fi necesar să dezactivați telefonul, internetul sau să mergeți într-un loc unde puteți să vă concentrați în totalitate. Gândiți-vă la asta ca la o oportunitate de a crea un loc pentru meditație.

Lăsați totul în afara și dedicați-vă cu generozitate unui singur lucru. Simplificați și fiți prezenți în momentul prezent.

Puteți aplica același principiu și la dorința de a face toate sarcinile odată, de a citi toate cărțile, de a spune da la toate oportunitățile, de a călători peste tot. Nu trebuie să vedeți totul, să citiți totul, să mâncați totul. Puteți să simplificați și să faceți mai puțin. Puteți să vă eliberați și să fiți prezenți în momentul prezent. Puteți să vă concentrați conștient atenția voastră.Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!