Am ajuns sa nu mai putem vedea sufletele oamenilor… Trăim într-o lume în care toți își dau seama dacă ai slăbit sau dacă te-ai îngrășat, dar niciunul dacă ești trist…

Publicitate

‘Cum simţiţi ca duhovnic lumea de astăzi, dominată de zgomot, de poleială, de viteză, mai reuşesc oamenii să aibă momente de conectare cu sufletul lor?

Trăim într-o lume în care toți își dau seama dacă ai slăbit sau dacă te-ai îngrășat, dar niciunul dacă ești trist. Uneori cea mai bună decizie este să faci liniște în interior. Nu mai știm să ne bucurăm de tăcere. Eu cu mine și cu Doamne… Acesta e începutul. Să pot să stau în tăcere, fără să am nevoie de fundal sonor ca să nu mă simt singur, trist. Nu ai nevoie să îți duci inima și mintea departe pentru a fi bine. Coboară în inimă și fii blând cu tine, fii delicat cu ce găsești acolo și întoarce-te ori de câte ori simți nevoia. Ai fugit destul de tine ca să te întâlnești cu tine! Când te doare, spune-I lui Doamne!

Statisticile arată că există tot mai multă depresie, deznădejde, tristeţe. Ce este de făcut?

Dincolo de diagnostic este o poveste de viață. Cine ascultă povestea până la capăt? Rănirea gravă și repetată a celor 6 nevoi de bază (siguranță, conexiunea cu ceilalți, autonomie, stimă de sine, autoexprimare, limite realiste) ne face ca să devenim vulnerabili. Adeseori suntem atrași de persoane care sunt reci cu noi, ori punem nevoile celorlalți pe primul loc, așa încât uităm să ne dăm seama că avem și noi nevoi nehrănite. Trăim din firmituri și dezvoltăm codependențe emoționale. Se pune praf pe suflete când uităm de zâmbete. Cred că e imposibil să nu fim frumoși când suntem fericiți. Am uitat să ne bucurăm. Trăim pe pilot automat și nu suntem conectați în Aici și Acum. E nevoie să acceptăm că în viață ne vom îndepărta de oamenii cu care am avut relații speciale la un moment dat, pe care i-am pus pe piedestal.

Publicitate

Oricât de mult doare. Să înțelegem că atunci când cineva nu îți influențează viața în mod sănătos e nevoie să-l lași să plece. Ne agățăm de celălalt și cerșim iubire, atenție, prezență, afecțiune când nu mai există cale de întors, poate, demult. Și suferim ciocănind la uși închise. De exemplu, una dintre temnițele interioare în care oamenii trăiesc este teama de ceea ce cred alții despre ei. Să nu uităm că de la magazin nu putem cumpăra iubire, prietenie, fericire, respect sau timp.

Extras din interviul cu pr. Hrisostom Filipescu

Iubirea ne transformă!

Iubirea și iertarea curată transformă într-o liturghie lăuntrică chipul din om. Dragostea are raze puternice care prăjește prin flacăra interioară orice umbră de răutate din exterior, este lumina care alungă întunericul. Iubirea te transformă în ceea ce iubești și trece de orice barieră, de orice graniță.

Cine iubește nu are ziduri sau temnițe interioare, ci trăiește bucuria Împărăției Veșnice în starea de grație divină. Iubirea naște îngeri. Iubirea ne face frumoși. Iubirea ne face sănătoși.

(Ieromonah Hrisostom Filipescu, Puține lacrimi, multă bucurie!, Editura PIM, Iași, 2014, p. 218)

În iubire te descoperi așa cum ești

În bucuria iubirii nu avem nevoie de măști. Este singurul loc curat și pur care nu are nevoie de interpretări, de roluri, de scenarii. Cred din toată inima în puterea iubirii. Suntem pe pământ să ne iubim într-o continuă lecție a iubirii. Uneori luăm notă de trecere, alteori picăm examenele. Până la buza mormântului se dau restanțe la iubire.

Dacă oamenii și-ar umple sufletele cu iubire nu ar mai avea vreme să se plângă pentru nimicurile vieții. Dacă iubești, ierți și ierți totul boierește, nu doar din vârful buzelor! Iubirea te iubește așa cum ești, căci în iubire eu sunt tu și tu ești eu.

Vocația ființelor vii este iubirea. Fiecare dintre noi are dreptul să fie iubit. A fi în iubire înseamnă a fi și a locui în Dumnezeu.

(Ieromonah Hrisostom Filipescu, Puține lacrimi, multă bucurie!, Editura PIM, Iași, 2014, pp. 219-220)

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!

Publicitate
Alte Articole
De Suflet

Barbatii prosti fug de femeile destepte

Publicitate

Întotdeauna si mereu ca dracul de tămâie. Cunosc si barbati destul de inteligenți care fug de femei inteligente. Si nu pentru ca “fuga e rușinoasa, dar Sanatoasa”, ci pentru ca, in esența, ei fug de ei înșiși. O femeie inteligenta este o femeie pretențioasa. Pretențioasa in fata iubirii. O femeie inteligenta știe întotdeauna cum si cât sa isi dozeze Așteptările legate de partenerul ei. In cele mai multe cazuri de genul acesta bărbații pierd controlul. Si ce poate fi mai dureros pentru un barbat decat pierderea controlului? Cand barbatul pierde controlul isi pierde autoritatea. Isi pierde însuși rolul de barbat. De mascul feroce. Un barbat fara autoritate este asemenea vânătorului fara pușca.

Femeia inteligenta are nevoie de barbatul inteligent care sa o asculte si sa ii ofere afecțiune. Nu trebuie sa ai doctorat pentru a fi un bun ascultător al sexului frumos, însă barbatul prost nu va avea niciodata capacitatea asta. Barbatul prost nu este in stare sa se asculte pe el, darmite pe altcineva. El prefera rezultatele imediate fara prea mult consum de energie si de neuroni. Barbatul prost fuge de responsabilități, de planuri si de angajamente.

Barbatul inteligent, pe de alta parte, va reuși sa găsească resursele necesare pentru a face Femeia de langa el fericita. El va asculta pentru a înțelege si nu pentru a Răspunde. El va sti ca intr-o relatie autentica este mult mai important sa fii fericit decat sa ai mereu dreptate.

Un barbat prost isi va dori sa manipuleze femeia de langa el prin tot felul de tertipuri gratuite. El știe ca in fata unei femei inteligente nu va putea fi niciodata autentic.
Barbatul prost va fi întotdeauna secat de energie. Va fi, constant, supt de resurse si va claca. Mai devreme sau mai tarziu. Barbatul prost este asemenea bateriilor de unica folosința pe care le uzezi mult prea repede. In schimb, barbatul inteligent este precum un acumulator. Un acumulator care se va reîncărca de fiecare data de la priza Femeii de langa el. Nu este nevoie decat de o conexiune perfecta si neîntrerupta. Este un ciclu cât se poate de firesc.

Exista, totuși, si femei inteligente care accepta barbati prosti in jurul lor si invers.

Se numește masochism intelectual!

Femeile inteligente vorbesc când este cazul și tac la fel, când e cazul. Fiindcă tăcerea uneori ne ajută să ne păstrăm reputația, să ferim relația de bârfele lumii. Iar emoțiile controlate pot evita certuri și despărțiri dureroase.

Publicitate

Altfel spus, femeia deșteaptă știe să rămână femeie în orice situație.

Iată 10 lucruri pe care o femeie deșteaptă nu le va face niciodată!

 1. Nu-și strigă fericirea. O femeie deșteaptă își trăiește fericirea în tăcere. Conturile ei de instagram și facebook nu sunt pline de poze care să dezvăluie intimitatea dintre omul ei iubit.
 2. Nu vor trăda și nu vor răni un om. Femeia deșteaptă e omul pe care te poți baza. Te ajută când are posibilitatea și atunci când îți plângi durerea spunându-i secrete, nu te bârfește născocind diferite povești despre tine.
 3. Nu se laudă cu starea financiară. Chiar de-și permite să-și cumpere haine de firmă sau să călătorească. Chiar dacă nu-i lipsește nimic din tot ce-și dorește, nu va striga în gura mare, nu se va crede mai presus decât ceilalați care trăiesc mai modest.
 4. Bărbații din trecut nu-i numără pe degete, fiindcă știe că fiecare are o poveste aparte. Trecutul e al ei, nu îl divulgă tuturor. Contează cine este acum în prezent.
 5. Ea știe că nu toți oamenii ne pot fi plac, la fel cum și noi nu putem pe toți să-i facem să ne iubească. De aceea părerile altora le respectată. Nu judecă, pentru că ar fi prea ușor. Ar fi mai greu dacă ar trăi viața cuiva.
 6. Nu va compara actualul iubit cu fostul. Oamenii se deosebesc între ei. Femeia inteligentă descoperă omul din prezent, îi descoperă sufletul.
 7. Trecutul e o altă poveste care s-a sfârșit.
 8. Atunci când se va certa cu iubitul nu-l va jigni, dar îi va asculta nemulțumirile, așteptările și dorințele lui.
 9. Când o relație în care a fost implicată se sfârșește, ea acceptă acest lucru, respectă alegerea celui de alături. Nu-l torturează cu mesaje, nu bate cu pumnii la ușa lui rugându-l să se întoarcă. Își vedea de viața ei mergând cu capul sus.
 10. Femeia deșteaptă își știe defectele, are complexe, dar nu le exteriorizează, cu ajutorul atuurilor pe care le are își accentuiază frumusețea.
 11. Chiar dacă poate să facă unele lucruri mai bine decât ceilalți ea niciodată nu va descuraja, nu va umili, nu va subestima. Va lăsa pe cel de alături să-și pună în acțiune abilitățile, capacitățile. Îl va lăsa să evolueze, să ajungă acolo unde vrea. Nu-i va fi frică că ar putea deveni mai bun decât ea.

„Femeie devii, nu te naști.” (Simone de Beauvoir)

Ce ai mai adauga la acest articol? Scrie-ne parerea ta in comentariile de mai jos! Aici invatam impreuna despre viata! Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare articole de la noi, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!

Publicitate
Alte Articole
Dezvoltare Personala