Alimente indispensabile pentru sănătatea creierului

Alimente indispensabile pentru sănătatea creierului

Publicat de Larisa Moldovan pe 25 July 2023 in SanatateSfaturi

Unii cred că grăsimile animale sunt dăunătoare pentru organism, dar în realitate ele ajută la absorbția mai bună a nutrienților, întăresc sistemul imunitar și susțin alte funcții importante ale organismului. Psihiatrul Georgia Ede afirmă că grăsimile animale sunt foarte benefice atât pentru sănătate, cât și pentru psihicul uman.

Psihiatrul însăși a suferit timp de câțiva ani de fibromialgie, sindromul intestinului iritabil și oboseală cronică. S-a descoperit că dieta bazată pe consumul de produse cu fibre și cu conținut scăzut de grăsimi a fost cauza acestor afecțiuni. După ce și-a dezvoltat o altă schemă de alimentație, sănătatea a fost restabilită.

Organismul va funcționa normal numai dacă primește suficient omega-acizi grași, unii dintre aceștia nefiind conținuți în produsele de origine vegetală.

Care este diferența dintre grăsimile animale și cele vegetale?

Pentru a înțelege această problemă, trebuie să știți următoarele nuanțe:

  1. toate alimentele, fără excepție, indiferent de origine, conțin atât grăsimi saturate, cât și nesaturate;
  2. alimentele vegetale conțin mai multe grăsimi nesaturate;
  3. în carnea de porc se găsesc acizi grași mononesaturați sau, cu alte cuvinte, acidul oleic.

Mulți specialiști în nutriție recomandă să nu consumați produse de origine animală care conțin grăsimi saturate și să le înlocuiți cu așa-numitele grăsimi sănătoase, care se găsesc în produsele vegetale. Dar în acest caz, organismul nu funcționează corespunzător, el având nevoie de omega-acizi grași, printre care se numără:

acidul arahidonic – clasa Omega-6, care îndeplinește o serie de funcții importante, printre care restabilirea masei musculare, a membranelor celulare ale creierului și protecția creierului împotriva proceselor oxidante;

acidul eicosapentaenoic – clasa Omega-3, a cărei principale funcții sunt vindecarea și prevenirea procesului inflamator.

Oamenii pot obține aceste substanțe în mod corespunzător numai din alimentele de origine animală.

Acidul docosahexaenoic este indispensabil pentru creier

Creierul uman este foarte bogat în grăsimi. Două treimi din acesta constau din grăsimi și 20% din această parte aparține unui acid special – acidul docosahexaenoic (DHA). Acest acid îndeplinește mai multe funcții importante:

  1. reduce riscul de boli de inimă;
  2. crește concentrația atenției;
  3. reduce probabilitatea de dezvoltare a depresiei;
  4. elimină inflamațiile;
  5. încetinește dezvoltarea bolii Alzheimer;
  6. previne nașterile premature și promovează dezvoltarea sănătoasă a creierului copilului.

Fără acest acid, creierul nu poate rezolva problemele complexe, deoarece tocmai acesta transmite semnalele neuronale necesare pentru inteligență. DHA este în special necesar pentru dezvoltarea creierului la copii, deficitul său putând provoca consecințe extrem de nefavorabile, inclusiv tulburări psihice.

Vegetarienii trebuie să fie atenți, deoarece dieta lor nu conține alimente care conțin acest acid. Unele persoane încearcă să compenseze deficitul de DHA prin consumul de alimente bogate în acid alfa-linolenic (ALA), dar munca organismului pentru transformarea ALA în DHA este foarte dificilă.

Alimente cu grăsimi esențiale

Unii specialiști recomandă consumul zilnic de 250-500 mg de EPA și DHA. Dar în cazul problemelor de sănătate, cum ar fi anxietate crescută, depresie sau boli de inimă, doza poate fi crescută până la 4000 mg. Acidul docosahexaenoic este conținut în următoarele alimente:

  • carne de pui și curcan;
  • pește cu conținut ridicat de grăsimi;
  • ouă;
  • iaurt natural.

Includerea acestor alimente în dieta dumneavoastră va îmbunătăți starea generală a organismului și va activa funcționarea creierului.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!