Alimente care scad zahărul din sânge

Alimente care scad zahărul din sânge

Publicat de Tudor Mihalache pe 4 December 2022 in Remedii NaturisteSanatate

Diabetul este o boală destul de comună. Cea mai frecventă formă de diabet este cel de tip 2 sau diabetul insulin-dependent. Pacienții cu un astfel de diagnostic ar trebui să-și monitorizeze cu atenție stilul de viață, să urmeze o anumită dietă care ajută la normalizarea nivelului de zahăr din sânge.

Există unele alimente care pot scădea nivelul zahărului din sânge. Acest lucru este posibil prin intermediul polizaharidelor insulinei, sulforafanului, izoquercetinei și altor compuși incluși în compoziția lor. În acest articol vă vom prezenta ce alimente au proprietatea de a reduce nivelul de glucoză din sânge.

Iată câteva alimente care scad nivelul de zahăr din sânge:

1. Topinamburul

Topinamburul numit și „picioică”, „ciucaribă”, „măr-de-pământ”, „morcov-porcesc”, „nap porcesc”, „pere-iernatice”, „guli”, „cartoful săracilor” (din maghiară) este o plantă din familia Asteraceae, aparținând, ca și floarea soarelui, genului Helianthus.

Topinamburul este o plantă de cultură de la care se folosesc, asemeni cartofului, tuberculii subterani. Numele de topinambur provine de la tribul amerindian “Topinambas”.

Acesta conține o cantitate mare de polizaharidă de insulină. Acest lucru scade nivelul de zahăr. De asemenea, topinamburul poate să normalizeze tensiunea arterială și să îmbunătățească funcția rinichilor.

2. Usturoiul

Oamenii de știință au observat că extractul de usturoi reduce nivelul de glucoză din sânge la 4 ore după consum, cu o rată de 250 mg de zahăr la 1 kg de greutate corporală . De asemenea, curăță vasele de plăci de colesterol și depozite de grăsime. Cu toate acestea, dacă suferiți de boli ale sistemului digestiv, atunci ar trebui să consumați usturoi cu atenție, de preferință după un consult medical.

3. Broccoli

Broccoli conține o substanță interesantă numită sulforafan. Sulforafanul este benefic pentru că are efecte antimicrobiene, antiinflamatoare, neuroprotectoare, poate preveni apariția diabetului și poate încetini procesul de îmbătrânire a corpului.

Toate aceste beneficii se păstrează doar dacă gătiți broccoli la o temperatură sub 158 de grade. Cele mai multe beneficii le are dacă este consumat crud sau aburit pentru scurt timp.

4. Ciupercile Shiitake cresc producția de insulină și normalizează funcționarea celulelor pancreatice afectate.

5. Ardeiul iute

Ardeiul iute (în special cel roșu) conține o substanță – capsaicina, care îi conferă un gust înțepător și picant. Studiile au arătat că acest compus reduce nivelul de glucoză din sânge în timp ce crește cantitatea de insulină din plasmă.

Dacă ai niveluri crescute de zahăr în sânge, este mai bine să mănânci puțin și des. Numărul recomandat de mese în acest caz este de 6, dar în porții mici, în jumătate față de una normală.

Persoanele care au glicemia crescută în sânge ar trebui să țină cont de următoarele recomandări:

  • evitarea alimentelor bogate în carbohidrați (lapte, înghețată, pâine, prăjituri, deserturi);
  • consumul regulat de legume și fructe cu fructoză scăzută și medie; iar indicele glicemic (de preferință mai mic de 55);
  • monitorizarea numărului de calorii consumate pe zi;
  • respectarea raportului dintre proteine, grăsimi și carbohidrați recomandat de medic;
  • evitarea consumului excesiv de alcool.

Un alt principiu este alimentația adecvată. Glicemia crescută nu este un motiv pentru a renunța de tot la carbohidrați. Se recomanda folosirea de: hrișcă, legume și verdețuri, iar ștevia va fi o alternativă bună de a înlocui zahărul;

Respectarea acestor recomandări poate ajuta la readucerea stării organismului la normal, dacă le urmați în mod regulat și nu faceți excepție nici măcar pentru câteva zile.

Vă recomandăm să mâncați sănătos, să faceți mișcare cel puțin 30 de minute în fiecare zi și să consumați cel puțin 2 litri de apă în fiecare zi!

Informațiile au doar scop informativ și educațional și nu înlocuiesc sfatul, diagnosticul sau tratamentul medical profesional. Consultați întotdeauna medicul dumneavoastră cu privire la orice întrebări pe care le aveți despre sănătatea dumneavoastră.

Dacă vi s-a părut interesant articolul, îl puteți distribui pentru a împărtăși cu prietenii aceste informații utile.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Tudor Mihalache