Alimentația în Japonia: 4 reguli de aur

Alimentația în Japonia: 4 reguli de aur

Publicat de Larisa Moldovan pe 6 December 2022 in CuriozitățiLifeStyleSanatate

Gătitul japoneză ne învață o lecție despre înțelepciunea întineririi și vindecării corpului cu ajutorul alimentelor. Alimentația japonezilor diferă de cea occidentală, în primul rând în ceea ce privește conținutul caloric, aportul de proteine ​​și grăsimi. Procesul de a mânca în Țara Soarelui Răsare, care are propriile sale tradiții de lungă durată, datând de secole, este ca o simfonie, în care fiecare linie sonoră are o semnificație magică specială și împreună fac adevărate minuni.

Alimentația japoneză va permite:

  • • creste rezistenta;
  • • consolidează sănătatea slăbită ;
  • • uită de vârstă (pe care femeile japoneze pur și simplu nu o au).

În ciuda faptului că în ultimele decenii japonezii au început să manifeste interes pentru mâncărurile europene, se acordă în continuare o atenție deosebită mâncărurilor tradiționale, care se bazează pe următoarele produse :

  • • orez ;
  • • legume;
  • • pește și fructe de mare.

Bucătăria japoneză continuă să-și păstreze specificul. Alimentația de aici diferă de cea occidentală, în primul rând prin conținutul caloric, aportul de proteine ​​și grăsimi, dar și prin structura sa: o predominanță clară a proteinelor vegetale față de proteinele animale, cu o proporție semnificativă de proteine ​​animale consumate prin produse din pește iar orezul ocupa un loc important. În general, alimentația este mai mică în calorii decât în ​​majoritatea țărilor.

Este bine cunoscut faptul că toți oamenii sănătoși au fost îndemnați de multă vreme să mănânce mai puține grăsimi animale, alimente care conțin colesterol, sare și zahăr și, în schimb, să mănânce alimente care conțin suficiente fibre. Iar bucătăria japoneză este cea care îndeplinește în mare măsură astfel de recomandări.

Reguli alimentare de bază în Japonia

1. Prima regulă: porții mici.

Faptul că japonezii mănâncă în porții mici, aparent, nu aduce numai beneficii considerabile organismului lor, ci și simțului lor estetic. Iar primul pas care poate fi făcut către o nutriție adecvată este schimbarea farfuriilor imense obișnuite cu altele mai mici. Într-un castron de mâncare mic, fizic nu poți pune o porție mare.

Atunci procedăm așa. În prima săptămână, reduceți numărul de porții cu 1/5, următoarea – cu 1/4. Astfel, după 3-4 săptămâni, vom putea reduce la jumătate porția obișnuită fără prea mult efort.

Când porția este mare, de multe ori pur și simplu prin inerție, fără prea multă poftă de mâncare, o persoană mănâncă o cantitate de hrană de care organismul nu are nevoie deloc și chiar îi dăunează. Moderația este fundamentul sănătății bune. Doar „a mânca puțin” este o modalitate de a scăpa de unele boli care apar prin suprasaturare și otrăvire.

2. A doua regulă este prospețimea și caracterul sezonier.

Cu cât produsul folosit pentru prepararea felului de mâncare este mai proaspăt, cu atât substanțele sunt mai sănătoase și necesare organismului. Iar japonezii, după cum știți, sunt foarte sensibili la prospețimea produsului din care urmează să gătească.

Prin prezența unui aliment pe masa japoneză, se poate determina cu exactitate anotimpul fără să ne uităm în calendar, deoarece gusturile japonezilor sunt în deplină armonie cu natura. Ei, de regulă, consumă numai acele alimente care sunt considerate mai suculente și, în consecință, proaspete pentru un anumit timp.

De exemplu, toată lumea știe că ceaiul verde tânăr, mugurii de bambus și somonul sunt deosebit de bune la sfârșitul primăverii. Iar toamna, cel mai bine este să puneți pe masă mâncăruri din macrou și primele ciuperci matsutake.

Nu mai este un secret că legumele folosite în sezon sunt mult mai sănătoase. Iar în Japonia, alegerea alimentelor determină în mare măsură sezonul și perioada anului. De exemplu, puțini japonezi vor cumpăra căpșuni de seră, știind foarte bine că în sezonul lor sunt mult mai gustoase și mai sănătoase.

Alegerea alimentelor în Japonia, pe lângă sezon, zona climatică, este influențată și de vreme. În zilele toride de vară, japonezii încearcă să mănânce alimente care aduc o senzație de răcoare. Iar senzația de prospețime, în opinia lor, este dată de astfel de delicatese precum anghila, caracatița și scoici de mare.

3. A treia regulă este apropierea de aspectul natural, original al produsului

Bucătăria japoneză se deosebește de cea europeană și chiar de cea asiatică, precum cea chineză, prin aceea că dă dovadă de un nespus respect pentru aspectul original al alimentelor, care în același timp trebuie să fie cele mai proaspete și, dacă se poate, de cea mai bună calitate.

Bucătarii locali se străduiesc să păstreze aspectul peștelui și al legumelor, astfel încât, după gătire, să rămână vizual la fel ca atunci când era proaspăt, creând iluzia că nu i s-a întâmplat nimic.

4. A patra regulă este păstrarea vitaminelor și mineralelor

Este foarte important modul în care pregătim mâncarea. Depinde în mare măsură de cât de plină energetic va fi mâncarea și cât de multe beneficii va aduce. Japonezii gătesc în așa fel încât vitaminele și mineralele să fie bine conservate. Setarea corectă a temperaturii este importantă. Tăierea este, de asemenea, importantă, de exemplu, legumele. Japonezii știu să le taie în așa fel încât legumele nu doar să pară mai atractive, ci și să se gătească mai repede. Și după cum știți, cu cât stă mai puțin timp în tigaie, cu atât mai multe vitamine și minerale rămân în aliment.

Toată lumea cunoaște aspectele benefice ale unei mese vegetariene. Fibre, vitamine – toate acestea sunt vitale pentru organismul nostru.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!