Al catalea copil din familie ai fost nascut? Afla cum te influenteaza asta in viata

Al catalea copil din familie ai fost nascut? Afla cum te influenteaza asta in viata

Publicat de Larisa Moldovan pe 27 January 2020 in PersonalitateSfaturi

Potrivit rezultatelor anumitor studii, ordinea in care te-ai nascut in familie poate spune multe depre tipul personalitatii tale. Aceste studii sustin ca ordinea in care te-ai nascut are o importanta aproape la fel de mare ca sexul pe care il ai sau ca bagajul genetic mostenit. Aparent, exista stereotipuri pentru cei nascuti primii, acestia fiind considerati autoritari sau impunatori in timp ce persoanele nascute mai pe urma sunt considerate iresponsabile si egoiste.

Ordinea in care te-ai nascut in familie si personalitatea ta

Aceasta legatura intre ordinea aparitiei in familiei si tipul de personalitate exista de foarte mult timp. Alfred Adler, psihiatru de meserie, a fost primul care a lansat aceasta teorie. Desigur, exista si experti care nu cred in aceasta asociere, dar, exista si foarte multi care o sustin si imbratiseaza. O carte foarte interesanta despre intreg acest subiect este cea scrisa de Dr. Kevin Leman „The Birth Order Book:Why you are the way you are.”

Iata care sunt principalele idei ale cartii.

Primul Nascut

Potrivit cartii, daca esti primul nascut in familie, esti un leader autentic. Intrucat i-ai avut pe parintii tai drept modele in viata, iti place sa ai controlul asupra a tot ce te inconjoara. Esti un perfectionist si iti place ca totul sa fie in regula. Perfectionismul te face ca atunci cand gresesti sa recunosti cu greu.

Primii nascuti sunt adesea vazuti drept increzatori in fortele proprii sau chiar agresivi, dar le place, totusi, sa ii multumeasca pe cei din jurul lor si se asteapta sa primeasca acceptul si aprobarea celor pe care ii respecta.

Mijlocii

Cartea spune ca atunci cand te numeri printre copiii mijlocii, ai mare dificultate in a respecta regulile din cauza temperamentului tau rebel.

Iti doresti sa fii complet diferit de fratii si surorile tale, mai ales diferit ce cei mai mari decat tine. De aceea tinzi sa dezvolti obiceiuri si credinte complet diferite de cele ale restului familiei. Mijlocii aleg uneori sa respecte mai mult persoanele din afara familiei decat membrii familiei tocmai pentru ca simt ca nu ocupa un loc special la ei in familie. De aceea, acesti copii devin secretosi, se inchid in ei, le place independenta lor si vor sa se bazeze doar pe fortele proprii.

Ultimul nascut

Daca esti mezinul familiei, esti lipsit de griji, iubaret, amuzant si o persoana foarte placuta. Iti doresti sa-i faci pe cei din jurul tau sa rada si sa se simta bine si ai o carisma careia nimeni nu-i poate rezista. Totusi, poti deveni manipulator sau rasfatat. Se considera ca ultimii nascuti sunt cei mai putin responsabili, mai ales cand vine vorba de chestiuni financiare.

Singurul copil in familie

Pot fi destul de multe avantaje in a nu avea frati si surori. Ca unic copil in familie te bucuri de intreaga atentie a parintilor, esti mai responsabil, respecti regulile si sfaturile parintilor. Sigur, nu inseamna ca repartizarea si stereotipurile prezentate in aceasta carte se aplica tuturor. Mai sunt si alti factori care trebuie luati in considerare.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!