Ai nevoie doar de 5 minute pe zi pentru a-ți menține creierul sănătos

Ai nevoie doar de 5 minute pe zi pentru a-ți menține creierul sănătos

Publicat de Larisa Moldovan pe 19 March 2021 in SanatateSpiritualitate

În lumea modernă, aproape fiecare dintre noi trăiește într-un ritm frenetic – avem atât de multe lucruri de făcut și atât de puțin timp încât este foarte greu să alocăm cel puțin câteva minute pentru meditație. Însă în cea mai aglomerată zi, meditația nu numai că ajută la ameliorarea stresului (care aduce beneficii performanței), dar este, de asemenea, foarte importantă pentru menținerea sănătății creierului pe termen lung.

Studii recente au arătat că între vârsta de 25 și 30 de ani creierul începe să se ofilească, ducând la slăbirea unora dintre funcțiile sale. „Creierul începe să se micșoreze în jurul vârstei de 25 de ani ” , spune dr. Florian Kurt, membru al facultății din cadrul Departamentului de Neuroștiințe de la Universitatea din California. – „Rar observăm acest proces în stadiul său inițial. Oamenii încep să fie atenți la consecințe la o vârstă mult mai târzie, când memoria lor se deteriorează semnificativ și încep să uite tot felul de lucruri. “

Echipa lui Kurt, condusă de dr. Eileen Luders, a realizat un studiu de 50 de persoane care practică meditația în mod regulat și un grup de control de 50 de persoane care nu au practicat deloc. Rezultatele studiului au arătat că masa creierului mediu al meditatorilor a fost măsurabil mai mare decât cea a non-meditatorilor, iar rezultatele depășesc eroarea statistică și sunt confirmate de rezultatele scanărilor cerebrale.

Întărirea sănătății creierului este un motiv amplu pentru a începe să meditați dacă nu ați făcut-o deja. Deci, care sunt primii pași pe care îi puteți face pentru a realiza acest lucru?

1. Găsiți stilul de meditație care vi se potrivește și încercați să faceți practica un obicei.

„Meditația a fost îndelung legată direct de îmbunătățirea performanței cognitive și de nivelurile de stres reduse”, scrie Kurt . “Deși este posibil să nu observăm imediat efectele pozitive pe termen lung ale meditației, puteți obține alte efecte pozitive din meditație aici și acum.”

El sugerează să găsiți un stil de meditație care să funcționeze pentru dvs. Acest lucru este mult mai ușor și mai plin de satisfacții decât încercarea de a urma o practică aparent ideală care nu îți place atât de mult încât vei renunța la jumătate.

Lazur crede că, chiar și câteva minute de meditație pe zi vă pot face bine. Cercetătorii recomandă începerea meditației timp de 5-10 minute pe zi.

2. Alocați timp pentru meditație.

Puteți să dedicați cu ușurință câteva minute în timp ce stați în mașină în parcare, stați pe o bancă din parc sau pur și simplu vă relaxați într-un alt loc. Gândiți-vă la acele părți ale programului dvs. de lucru în care puteți să vă opriți câteva minute pentru a vă îngriji.

Găsiți o modalitate de a rezerva cel puțin un timp de meditație în timpul zilei de lucru.

3. Începeți cu câteva exerciții simple.

Alexis Pearce, instructor certificat de yoga și meditație, sugerează să nu abordați imediat tehnicile complexe de meditație, ci să începeți cu exerciții de respirație care vor îmbunătăți concentrarea și concentrarea:

„Această tehnică este incredibil de eficientă pentru cei care doresc să reconecteze mintea cu corpul și respirația. Vă conectează la prezent, ceea ce vă poate ajuta să ușurați stresul și anxietatea. Acest lucru vă va ajuta să vă găsiți calmul, un sentiment de ușurință, o bună dispoziție și chiar să vă simplificați gândurile. “

Ești gata să începi acum? Aceste tehnici simple și calme de meditație nu vă vor lua mai mult de cinci minute de timp liber:

Exercițiu pentru respirație în formă de V.

Închideți-vă ochii. Concentrați-vă asupra punctului dintre ochi și imaginați-vă aerul care intră și iese în forma unui V larg. Când inspirați, imaginați-vă că această literă se ridică în frunte și, când expirați, imaginați-vă că această literă „V” se coboară de la frunte până la un punct între ochi.

Începând și terminând respirația dvs. în acest moment, activați centrul de comandă al creierului, care calmează lobii de decizie frontali. Concentrându-vă pe punctul dintre ochi, umpleți acea zonă cu oxigen și ajutați creierul să se calmeze.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!