“Fericirea este armonia dintre ceea ce gândești, ceea ce spui și ceea ce faci.” – Gandhi
Obişnuiţi să folosiţi ceasul de alarmă inteligent de pe smartphone care vă asigură o deşteptare comodă şi oportună? Cu siguranţă, este o aplicaţie foarte eficientă, dar trebuie să ştim că noi, oamenii, avem un dispozitiv de trezire cu mult mai sofisticat şi mai complex. Este vorba despre ceasul nostru intern, care reuşeşte adesea să ne trezească chiar cu câteva minute înaintea alarmei setate. Dar cum se explică acest fenomen?
Fiinţele umane îşi petrec o treime din viaţă dormind. Cam mult, având în vedere câte am putea să facem în acest interval de timp… Cu excepţia câtorva indivizi care sunt în stare să stea de veghe zi şi noapte, ceilalţi trebuie să doarmă în mod inevitabil, deoarece somnul este vital pentru buna funcţionare a organismului nostru.
Un somn bun este crucial pentru sănătatea umană. După un somn suficient şi odihnitor, ne simţim minunat când ne trezim . Este o deşteptare optimă şi înseamnă că organismul nostru şi-a restabilit în întregime forţele necesare pentru ziua ce urmează. Atunci, de ce în week-end reuşim să dormim mai mult, iar în zilele obişnuite ne trezim adesea nemijlocit înaintea semnalului de alarmă?
Ar fi simplu de înţeles, dacă ne-am trezi la aceeaşi oră în fiecare zi. Însă, deşteptătorul intern ne trezeşte nu la ora programată, ci un pic mai devreme. Se pare că, în afară de ceasul intern denumit ritm circadian, organismul nostru mai are şi un adevărat ceas deşteptător. Când stabilim ora la care trebuie să ne trezim a doua zi, această comandă se activează în mod automat.
Negreşit, înainte de trezire, în etapele tardive ale somnului, în corpul nostru creşte secreţia hormonului adrenocorticotrop (ACTH). Cotele sale maxime coincid cu momentul în care dorim să ne trezim. Totuşi, oamenii de ştiinţă pot explica de ce totul decurge astfel şi ce stă la baza unui asemenea mecanism.
Tot ce ne înconjoară, întreaga natură, trăieşte după un anumit ritm. Organismul plantelor, insectelor, animalelor şi oamenilor au de asemenea ceasuri interne care sunt configurate potrivit mişcării corpurilor cereşti, în special, a Soarelui. Ritmul circadian este sincronizat cu succesiunea noapte-zi.
În mod similar, organismul fiecăruia dintre noi funcţionează după caracteristicile propriului orologiu. Potrivit oamenilor de ştiinţă, acest lucru se datorează prezenţei în corpul uman a anumitor gene. De exemplu, gena KDM5A este responsabilă de trezire, aceasta fiind ceasul cu alarmă care ne stabileşte un „răsărit de soare manual” şi care face parte dintr-o reţea mult mai sofisticată de gene, din care este format ceasul nostru intern.
Ceasul intern al fiecărui om are propriile capacităţi şi funcţionează în mod diferit. Iată de ce cineva se trezeşte uşor dimineaţa, iar cineva nu doarme toată noaptea. La cineva deşteptătorul intern funcţionează bine, în timp ce pe alţii nu-i poţi trezi cu toate zgomotele din lume.
“Nu uita niciodată că pielea se încreţeşte, părul încărunţeşte, iar zilele se transformă în ani… dar ce e mai important se conservă; forţa şi determinarea ta nu au vârstă. Spiritul tău este cel care îndepărtează pânzele de păianjen. Dincolo de orice punct de sosire e unul de plecare. Dincolo de orice reuşită e o altă încercare.
Cât timp trăieşti, simte-te viu. Dacă ţi-e dor de ce făceai înainte, fă-o din nou. Nu te pierde printre fotografii îngălbenite de timp… mergi mai departe atunci când toţi se aşteaptă să renunţi. Nu lăsa să se tocească tăria pe care o ai în tine. Fă astfel ca în loc de milă să impui respect. Când nu mai poti să alergi, ia-o la trap. Când nu poţi nici asta, ia-o la pas. Când nu poţi să mergi, ia bastonul. Însă nu te opri niciodată.” – Maica Teresa
Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare articole de la noi, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!