Multe dintre solutiile noastre dau nastere la intrebari si comentarii din partea altora. Membrii de familie, prietenii si chiar strainii intotdeauna au o parere despre cum ar trebui sa te comporti, cum sa arati, cu cine sa comunici si cum sa construiesti relatii.
Uneori, acesti oameni merg atat de departe incat sa necesite explicatii despre alegerile tale personale de viata. Psihologul si bloggerul popular David William crede ca absolut nu trebuie sa dai explicatii atunci cand ti se va cere urmatoarele 10 de lucruri.
1. Nu trebuie sa explici nimanui situatia ta din viata – Daca esti casatorit sau te muti dintr-un apartament inchiriat in altul, sau locuiesti cu parintii tai, chiar daca ai peste douazeci – nu trebuie nimanui sa raportezi de ce faci asa si nu altfel. Daca esti pe deplin constient de situatia ta din viata, inseamna ca ai propriile motive pentru a te mentine asa, si asta pe nimeni nu trebuie sa intereseze.
2. Nu trebuie nimanui sa explici prioritatile tale de viata – Ai propriile ganduri despre ceea ce poti face pentru confortul si fericirea celor dragi tie – asta e prioritatea ta principala. Din moment ce toti suntem indivizi unici, cu valori diferite, vise, aspiratii si prioritatile, o persoana va fi invariabil diferita de cealalta. Tu esti o personalitate si nu ar trebui sa fii responsabil in fata altora.
3. Nu trebuie sa-ti ceri scuze daca nu doresti – Daca nu iti pare rau pentru actiunile sale, inca mai crezi ca cineva a gresit sau nu merita iertare, nu ai nevoie sa-ti ceri scuze. Multi oameni incearca prea repede sa-si ceara scuze pentru a vindeca repede ranile care nu sunt inca gata pentru astfel de “tratament”. Acest lucru poate agrava doar situatia. Tu chiar nu trebuie sa-ti ceri scuze daca nu te simti vinovat.
4. Nu trebuie sa te justifici in fata nimanui pentru timpul petrecut in singuratate – Multi oameni se tem de a fi de marca “nepoliticos”, “anti-social”, “arogant”, in cazul in care anuleaza planurile sau refuza invitatii, deoarece au nevoie de ceva timp pentru a fi singur cu sine insusi, sa se relaxeze sau pur si simplu sa citeasca o carte buna. De fapt, astfel de timeout-uri sunt o practica perfect normala si necesara pentru majoritatea dintre noi. Ia-le cu incredere si nu te deranja de explicatii.
5. Tu nu esti obligat sa accepti convingerile personale ale cuiva – Doar pentru ca cineva spune cu pasiune despre convingerile sale, nu trebuie sa stai si sa dai din cap in semn de aprobare. Daca nu impartasesti ideile lor, nu este bine fata de tine si de cei din jur sa te prefaci ca esti de acord cu ei. Recunoaste bunatatea altor oameni decat sa acumulezi dezaprobare si dezamagire.
6. Nu trebuie sa spui “Da” – Ai tot dreptul sa spui “Nu” in cazul in care pentru a fi de acord nu ai nici un motiv bun. Cel mai mare succes in toate domeniile il ating oameni care stapanesc arta de a renunta la tot ceea ce nu este prioritatea lor. Accepta bunatatea altora si fii recunoscator, dar spune cu indrazneala “Nu” pentru tot ceea ce iti distrage atentia de la principalele obiective.
7. Nu trebuie sa te scuzi pentru exteriorul tau – Poti sa ai o figura de invidiat sau poti fi gras, poti fi inalt sau scund, simpatic sau fara a te evidentia prea mult, dar nu trebuie sa te explici in fata cuiva de ce arati astfel. Aspectul tau este treaba ta, aici esti obligat doar in fata ta. Nu lasa aspectul exterior sa determine respectulde sine.
8. Nu trebuie sa explici opiniile tale politice sau religioase – Daca esti democrat, republican, catolic, protestant sau musulman – este alegerea ta personala. Nu trebuie sa explici credinta ta. Cand cineva nu poate accepta ceea ce esti – asta e problema lui, nu a ta.
9. Nu trebuie sa explici de ce esti singur – Esti casatorit sau nu, acest lucru nu ar trebui sa priveasca pe nimeni. Singuratatea nu este o tulburare de personalitate. Esti liber sa alegi, intri intr-o relatie sau nu. Doar aminteste-ti: Tu nu inseamna familie. Nu este nevoie sa te lipesti de niste etichete sociale inutile.
10. Nu trebuie sa te intalnesti cu cineva doar pentru ca ti-a cerut asta – Cineva poate fi dulce si dragut, dar nu trebuie sa mergi la o intalnire cu el. Daca simti ca nu ai nevoie de aceasta intalnire, atunci nu merge la ea. Gaseste un motiv pentru refuz si nu-ti schimba decizia.
Ce ai mai adauga la acest articol? Scrie-ne parerea ta in comentariile de mai jos! Aici invatam impreuna despre viata! Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare articole de la noi, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!