Ai crescut într-o atmosferă toxică? 5 semne principale

Ai crescut într-o atmosferă toxică? 5 semne principale

Publicat de Larisa Moldovan pe 2 August 2023 in Dezvoltare PersonalaLecții de viațăPersonalitatePsihologieRelatii

Este deja un fapt bine dovedit de specialiști că ceea ce trăim în copilărie are un impact imens asupra vieții noastre adulte. Care sunt semnele că ai crescut în condiții toxice? Haide să le analizăm.

Nu alegem să venim în această lume, ci părinții noștri fac această alegere pentru noi. Cu toate acestea, nu toți părinții știu ce să facă mai departe după nașterea copilului. În loc să îi ofere iubire și acceptare necondiționată, unii părinți își rănesc psihic copiii prin comportamentul lor toxic.

Ai crescut într-o familie toxică dacă:

1. Nu știi să-ți impui limite personale și constant încalci limitele altora. De exemplu, vorbești adesea fără să-ți măsori cuvintele, adresezi întrebări personale necorespunzătoare, sau te bagi în corespondența altora, sau dimpotrivă, nu poți spune „nu” atunci când nu vrei să faci ceva.

Acest lucru arată că, cel mai probabil, unul dintre părinții tăi nu a respectat limitele tale personale: a verificat lucrurile tale, a intrat în camera ta fără să bată, te-a pedepsit luându-ți lucrurile sau gadget-urile. Acum nu înțelegi cum să te porți corect cu ceilalți și te comporți necorespunzător în jurul lor.

2. Ești un perfecționist.Fă totul perfect sau nu face deloc” – acesta este deviza ta de viață. Ai renunțat la multe oportunități doar pentru că nu îți poți permite să faci nici măcar o mică greșeală.

Acest lucru indică faptul că în copilărie părinții tăi „te puneau la zid” pentru note și aparențe exterioare, te forțau să fii perfect în tot ceea ce faci, te compărau adesea cu alți copii și te făceau de rușine atunci când greșeai în public. Acum trăiești cu această rușine „trebuie să fiu mai bun decât toți” în fiecare zi și asta îți otrăvește viața.

3. Ai un nivel ridicat de empatie. Uimitor, dar adevărat: dacă empatizezi cu toți cei care se simt rău, plângi la un film punându-te în locul personajelor, poți vedea starea de spirit a unei persoane de la prima vedere și chiar prezice ce va face – acest lucru nu este un dar, ci rezultatul unei copilării toxice. Cel mai probabil, ai avut în preajmă o persoană care nu își putea controla propriile emoții și care făcea constant acțiuni contradictorii.

De exemplu, într-o zi, mama te lăuda că îl ajutai pe fratele tău cu temele, iar a doua zi te certa că îl împiedici să învețe singur. Trăind într-un mediu constant plin de frică și neștiind ce va „sări” asupra ta în următorul minut, ai învățat să citești emoțiile de pe fețele oamenilor pentru a te proteja cumva.

4. Ai devenit adult devreme. Poate că pentru cei din jur părea un avantaj: un copil rațional cu ochi serioși care stă pe canapea și citește o carte în loc să se joace cu ceilalți copii, dar de fapt este un dezavantaj, deoarece, cel mai probabil, ți s-a negat copilăria din cauza toxicității familiei tale.

Poate că aveai un tată alcoolic și o mamă în depresie constantă și ai fost nevoit să preiei rolul de adult, sau ambii părinți lucrau și te lăsau cu o bunică bătrână, având tu grijă de tine însuți. Aceasta îți cauzează pagube ireparabile psihicului.

5. Comunici doar prin manipulare. Poate că în familia ta era obișnuit să vă manipulați constant unul pe altul, de exemplu, pentru a merge la garaj cu prietenii, tatăl făcea un scandal nefondat mamei și pleca fără să spună nimic, sau mama se prefăcea bolnavă pentru că nu voia să meargă la serviciu.

Ai asimilat acest model comportamental și acum îți este frică să comunici cu oamenii pe picior de egalitate și să le ceri ceva direct, preferând să folosești înșelăciune și manipulare. Acest lucru afectează negativ relațiile tale în societate.

Dacă ai observat unul dintre aceste semne la tine, înseamnă că nu ai avut noroc și ai crescut într-un mediu toxic. Pentru a corecta ceea ce îți provoacă disconfort vizibil, trebuie să analizezi copilăria ta, să identifici modelele de comportament care se repetă constant și să încerci să faci exact opusul. Vei reuși cu siguranță!



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!