Agrișele sunt apreciate nu numai pentru beneficiile și gustul lor, ci și pentru faptul că se coc rapid, vă oferă o recoltă bună, rezistă mult și sunt ușor de depozitat.
Majoritatea fructelor de pădure nu pot fi consumate crude sau semi-coapte, dar pentru agrișe acest lucru este normal. Dacă fructele sunt coapte, dulci și moi atunci sunt perfecte pentru a fi puse pe prăjituri, dacă sunt semi-coapte atunci puteți face un gem excelent, iar dacă sunt încă crude și tari atunci puteți face niște compoturi gustoase din ele.
Agrișele pot fi folosite pentru a face dulcețuri, gemuri și marmelade, deoarece este greu să păstrezi fructe de pădure proaspete până la iarnă, iar acestea sunt foarte bune atât pentru copii, cât și pentru adulți. Chiar dacă proprietățile benefice ale fructelor se vor pierde parțial la fiert, agrișele conțin atât de multe, încât te vei putea bucura de ele chiar și după gătit. Vitaminele și oligoelementele din agrișe vor rămâne în continuare în gem (deși în cantități mai mici), așadar gemul de agrișe este considerat unul dintre cele mai bune remedii naturale.
Compoziția agrișelor, beneficiile și proprietățile sale
În 100 de grame de agrișe sunt doar 45 kcal. Ele conțin proteine, carbohidrați, zaharuri simple și complexe, puțină grăsime, acizi organici și fibre dietetice, vitamine, beta-caroten, PP, A, E, C, vitamine 5 B, minerale, potasiu, sodiu, fosfor, calciu, sulf, magneziu, clor, fier, zinc, cupru, mangan, molibden, fluor, nichel, crom, iod.
Această compoziție determină multe proprietăți benefice: îmbunătățește pofta de mâncare și metabolismul, elimină sărurile metalelor grele, radionuclizii și ne protejează de radiații, crește imunitatea, îmbunătățește compoziția sângelui, elimină excesul de lichid din țesuturi, normalizează tractul gastro-intestinal, întărește pereții vaselor de sânge , previne și încetinește dezvoltarea tumorilor, îmbunătățește starea pielii și a părului.
Agrișele sunt foarte benefice pentru tratarea bolilor cardiovasculare. 100 de grame de fructe de pădure conțin 260 mg de potasiu, necesare inimii și vaselor de sânge în cazuri de anemie și permeabilitate capilară. Agrișele pot trata și constipația, afecțiunile rinichilor și vezicii urinare.
De asemenea, agrișele ajută la vindecarea mai rapidă a durerilor în gât și a faringitei, se recomandă să beți câte un sfert de pahar de suc de agrișe cu miere de 3 ori pe zi înainte de mese.
Decoctul de fructe de pădure tratează constipația cronică, acest remediu este potrivit mai ales pentru copii, deoarece acționează foarte ușor. Agrișele sunt, în general, foarte utile pentru copii și femei însărcinate: previn anemia, completează doza necesară de vitamine și minerale din organism și ajută la evitarea umflăturilor atunci când este cald. Pentru copii este mai indicat să gătești compoturi din agrișe proaspete, iar după vârsta de 3 ani poți începe să le dai copiilor și fructele proaspete.
Dacă aveți tulburări ale ciclului menstrual și în timpul menopauzei, se recomandă, de asemenea, să beți un decoct de agrișe, deoarece vă va aduce aportul de vitamine B, cupru și fosfor.
Agrișele sunt foarte bune și pentru partea exterioară a corpului: un decoct de agrișe coapte tratează arsurile pielii cauzate de contactul cu plantele otrăvitoare, precum și eczemele și alte boli ale pielii.
Decoct de agrișe
Pentru unele boli ale tractului gastro-intestinal, decoctul de agrișe este folosit ca un coleretic, laxativ ușor și analgezic. Într-un ibric puneți un pahar de apă la fiert, după ce apa a început să fiarbă, puneți o lingură plină cu agrișe și lăsați la fiert 10 minute la foc mic. Lăsați decoctul la răcit, apoi adăugați zahăr sau miere după gust și împărțiți-l în 4 porții pe care le veți bea pe tot parcursul zilei.
Ceai de agrișe
Pe lângă decoct, și ceaiul de agrișe vă poate ajuta la tratarea durerilor de stomac. Într-un termos puneți 3 căni de apă clocotită și 2 linguri de agrișe, lăsați la infuzat timp de 5 ore și adăugați miere după gust. Beți câte un pahar de 3 ori pe zi.
Agrișele crude sunt, de asemenea, folosite cu succes pentru tratarea anumitor bolilor. Pentru tratarea inflamației acute a vezicii urinare și a rinichilor ar trebui să mâncați câte un pahar de agrișe proaspete de 3 ori pe zi, timp de 2-3 săptămâni. În caz de obezitate, mănâncă agrișe proaspete timp de câteva săptămâni la rând, 800-900 g pe zi, minimizând cantitatea de alimente calorice din alimentație.
Contraindicații pentru utilizarea agrișelor
Agrișele sunt foarte gustoase și benefice, dar nu toată lumea le poate mânca: nu puteți mânca agrișe dacă suferiți de ulcer peptic la stomac și duoden, de enterită, colită, diaree, boli renale în stadiul acut. În cazul diabetului, nu este recomandat să consumați agrișe coapte, deoarece sunt prea dulci.
Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.