Agravarea pancreatitei și a altor boli ale tractului gastrointestinal în perioada sezonului rece: ce trebuie să știți și cum să preveniți

Agravarea pancreatitei și a altor boli ale tractului gastrointestinal în perioada sezonului rece: ce trebuie să știți și cum să preveniți

Publicat de Larisa Moldovan pe 23 November 2022 in Remedii NaturisteSanatateSfaturi

Toamna este în plină desfășurare, iar vremea agravării afecțiunilor cronice ale sistemului digestiv a început deja. Principalele sunt pancreatita, colecistita, gastrita, ulcerul gastric. Aceste afecțiuni provoacă multe probleme și suferințe, reducând calitatea vieții.

De ce se înrăutățesc aceste probleme de sănătate toamna? Acest lucru se poate datora mai multor motive.

Principalele sunt:

  • o creștere a sarcinii asupra corpului (frig, umiditate, modificări ale tensiunii arteriale), ceea ce duce la stres în activitatea organelor și sistemelor, modificări ale metabolismului, imunității;
  • reducerea orelor de lumină și inadaptarea toamnei care duc la stres, schimbarea dispoziției, depresie, tulburări de somn;
  • modificări ale regimului alimentar (pe vreme rece, pofta de mâncare crește, vrei alimente picante, sărate, calde, grase, dulci, prăjite; crește volumul alimentației și consumul de băuturi; astfel apar tulburări de alimentație).

Ce semne de disfuncție gastrointestinală ar trebui să provoace îngrijorare

  • dureri, arsuri, crampe abdominale, asociate sau nu cu alimentația;
  • greață, arsuri la stomac;
  • senzație de plenitudine în abdomen, balonare;
  • tulburări ale scaunului;
  • modificarea greutății corporale.

În aceste cazuri, cel mai bine este să contactați un specialist pentru un consult. Tratamentul în timp util va ajuta la evitarea problemelor asociate cu complicația bolilor.

Cum să evitați agravarea bolilor gastrointestinale toamna

O atenție deosebită trebuie acordată persoanelor care sunt expuse riscului – pacienților cu afecțiuni gastrointestinale cronice, vârstnicilor, persoanelor cu depresie și celor care sunt slăbiți din cauza altor boli.

În primul rând, este important să acordați atenție unei alimentații adecvate și regulate. O alimentație sănătoasă nu trebuie să includă mai mult de trei sau patru mese pe zi. Mâncatul mai mult sau mai puțin este dăunător – acest lucru a fost dovedit de numeroase studii.

Cu toate acestea, pentru unele probleme (de exemplu, cele asociate cu patologia ficatului și a vezicii biliare), sunt recomandate mese fracționate. Asta înseamnă că mesele pot fi împărțite în mai multe porții pe perioada unei zile, dar cantitatea totala de mancare să nu fie crescută, altfel apar alte probleme.

Este important ca mesele să aibă loc întotdeauna la aceeași oră din zi. Organismul iubește ciclicitatea și periodicitatea și se adaptează bine la regim, iar modificările intervalelor pot duce la perturbarea producției de enzime digestive și tulburări funcționale ale glandelor și intestinelor.

Când apar primele semne de perturbare a tractului gastrointestinal, trebuie acordată o atenție sporită dietei: reduceți consumul de alimente picante, afumate, murate, prăjite. Acestea sunt delicatese, nu alimente. Când consumul acestor alimente este abuzat, acestea provoacă iritarea membranei mucoase a stomacului și a duodenului, agravarea gastritei, perturbarea vezicii biliare și a pancreasului.

De asemenea, va trebui să renunți la mâncarea prea caldă sau prea rece – pancreasului „nu îi place” diferențe prea mari de temperatură.

Și este, de asemenea, foarte important să dormi suficient (cel puțin 7 ore pe zi cu o durată suficientă de somn profund) și să te adaptezi rapid toamnei din punct de vedere psihologic.

Remedii naturale care ne întăresc organismul în sezonul rece

Măceșul

Comparând după conținutul de vitamina C, această boabă nu are egal. Măceșele conțin rutina (vitamina P), fier, mangan, cupru, zinc și antioxidanți. Tot acest complex acționează împreună, întărind în mod repetat acțiunea celuilalt. Nu degeaba măceșele sunt recomandate celor care sunt slăbiți și se recuperează după boli grave.

Măceșele conțin mult caroten, vitaminele K și E. O problemă at fi că – nu se vor dizolva în ceai, deoarece sunt solubile în grăsimi. Există o variantă pentru a putea beneficia de acestea, separați semințele și adăugațile la mâncare în loc de semințe de susan, de preferință sub formă măcinată. Poți cumpăra ulei de măceșe de la farmacie, care poate fi adăugat în câteva picături la uleiul de floarea soarelui, măsline sau peste salate.

Dovleac

Vă puteți face aprovizionare cu această legumă pentru toată iarna, deoarece se păstrează ușor, asigurându-vă cu vitamine până la primele verdețuri de primăvară. Se găsește mai mult caroten în dovleac decât în ​​morcovi, conține și un întreg set de vitamine B, și destul de mult acid ascorbic. Potasiul, magneziul, zincul, cuprul, fierul sunt sănătoase pentru ficat, inimă, sistemul imunitar și hematopoieză. Pectinele și fibrele revitalizează un intestin lent și elimină toxinele.

Carotenul, din care organismul produce vitamina A, care este necesară pentru vedere și imunitate.

Slănină

Mulți se tem de acest aliment. Se spune că slănina conține o cantitate mare de colesterol, iar în general grăsimile sunt dăunătoare pentru ficat și pancreas. Așa e, prăjind 200 de grame de slănină nu vom face plăcere ficatului. Dar 20 de grame de slănină proaspătă sunt numai bune deoarece conține vitaminele A, D, E, zinc, seleniu.

Slănina conține acid arahidonic, care se găsește în alimente. Aparține acizilor grași esențiali omega-nesaturați. Acidul arahidonic este necesar pentru creier și organele de reproducere, face membranele celulare mai elastice. De asemenea, este implicat în producerea de către organism a anandamidei neuroregulatoare. Numele provine din sanscrită. Ananda înseamnă fericire. Iar anandamida se ridică la înălțimea numelui său, alungând depresia și anxietatea, calmând durerea și dând liniște sufletească.

Dacă aceste trei alimente apar în mod regulat pe masa ta, atunci nu vei cunoaste febra și răceala toata iarna. În primăvară, nu trebuie să recurgeți la tot felul de „curățări hepatice” la modă, care adesea aduc doar probleme de sănătate. Totul se regăsește în natură, trebuie doar să nu neglijezi darurile sale generoase.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!