Afla cum te avertizeaza corpul daca ai probleme la rinichi! Semne pe care nu trebuie sa le ignori!

Afla cum te avertizeaza corpul daca ai probleme la rinichi! Semne pe care nu trebuie sa le ignori!

Publicat de Larisa Moldovan pe 17 November 2022 in Sanatate

Rinichii sunt organe excretoare, responsabile de eliminarea reziduurilor din corp. Acestia sunt organe vitale ale corpului nostru, situate in partea dorsala, in spatele cutiei toracice si sunt responsabili de curatarea si detoxifiera organismului. Rinichii mentin sangele sanatos, lucrul absolut esential pentru ca toate functiile corpului sa functioneze cum trebuie. Rinichii sunt responsabili de deseurile si fluidele in exces din organism. Acestia regleaza nivelul electrolitilor, au grija de sanatatea oaselor si produc mai multe celule rosii pentru a stabailiza tensiunea arteriala.

Rinichii sunt parte esențială a aparatului excretor. Rolul principal al rinchilor este excreția, realizat prin filtrarea sângelui, eliminarea prin urină a substanțelor inutile sau dăunătoare, produse de organismul propriu sau luate din mediul exterior. Rinichii regulează controlul compoziției urinei, prin producția hormonală, concentrația în electroliți a spațiului intracelular, presiunii sanguine, raportul baze-acizi (pH), mineralizarea oaselor, ca și a eritropoezei a tabloului sanguin.

În principiu funcția renală constă din două etape:

1 – o filtrare primară fără elemente de resturi celulare, cu o urină diluată.

2 – o filtrare secundară când se va resorbi înapoi din urina primară o parte din lichidul eliminat împreună cu glucide, aminoacizi și electroliți rezultând o urină mai concentrată.

Numai această urină finală va fi eliminată prin uretere din organism.

Urina este un lichid format dintr-un amestec de substanțe eliminate din organismul vertebratelor. El se formează în rinichi care joacă o funcție de filtrare a sângelui, aici urina primară va fi refiltrată și ajunge pe căile urinare „uretere” în vezica urinară care la om are o capacitate de ca. 1,5 litri, de unde urina este eliminată în exterior (micțiune) prin uretră și organele sexuale externe.

Formarea și eliminarea urinei joacă un rol important în regularea volemiei sanguine, a echilibrului de electroliți și eliminarea substanțelor de dezasimilare din metabolismul proteinelor care sunt toxice. Urina la om are o culoare galbenă, culoarea și conținutul urinei fiind un indicator valoros la depistarea al unor boli prin examene de laborator.

La om și la animalele vertebrate în general urina este un ultrafiltrat al plasmei sanguine care are loc la nivel renal. Sângele traversează corpusculii renali (Corpuscula renalia). Substanțele hidrosolubile cu o mărime moleculară sub 4,4 nanometri, printre care sunt ionii și microproteinele, vor traversa filtrul de la nivelul corpusculior renali, ajunși tubulii renali (tubulus) ai nefronului acest filtrat fiind numit „urină primară” ea conține unele substanțe importante pentru organism ca glucoză, aminoacizi și electroliți (substanțe minerale).

Un om adult produce pe zi între 180 – 200 litri de urină primară. Această cantitate de urină primară va fi refiltrată la nivelul tubulilor renali proximali și distali (Tubuli, Henle) care formează bucle, aici vor fi recuperate substanțele necesare organismului și apa într-un procent de 99 %. Cantitatea de urină secundară rezultată va fi de cca. 1 – 1,5 litri. (60 ml/oră). Ajunsă în bazinul renal urina va fi traversa ureterele ajungând prin cele două uretere în vezica urinară unde va fi stocată. Din vezica urinară va fi eliminată în exterior prin uretră care se termină în organele sexuale externe.

Procesul de secreție urinară este numită diureză, care are loc prin dializă renală. Diureza este influențată de volemie (volumul sanguin) de presiunea sângelui ca și de acțiunea unor hormoni sau a unor substanțe diuretice ca și cofeina sau etanolul care intesifică diureza.

Un adult sănătos urinează în jur de 1,5-2 l/zi. Unele boli afectează semnificativ acest volum. De exemplu, o persoană care suferă de diabet insipid poate ajunge să elimine un volum urinar de 3-15 l/zi. La polul opus se află incapacitatea de a se forma sau excreta urină de către rinichi care se numește anurie.

Emisia repetată de urină în cantități reduse, adică o creștere a frecvenței micțiunilor incomplete, este o afecțiune ce poartă denumirea de polakiurie.

Daca rinichii nu functioneaza cum trebuie, sanatatea intregului organism este compromisa. In acesta articol va vom prezenta cateva simptome asociate cu afectiuni ale rinichilor care sa va ajute sa identificati imediat problema si sa luati masuri cat mai repede.

Umflaturile

Din cauza faptului ca rinichii nu mai functioneaza cum trebuie, fata si picioarele vor incepe sa se umfle. Lucrul acesta se intampla atunci cand rinichii nu elimina excesul de lichid din organism.

Modificari in urinare

Semnele ce apar la inceput sunt urmatoarele:

  • Probleme la urinare
  • O senzatie de presiune in timpul urinarii
  • Urina mai inchisa la culoare, neagra, mai putin frecventa si in cantitati mai mici
  • Coloare palida a urinei, mult mai frecventa si in cantitati mai mari
  • Urina pala
  • Nevoia de a urina in timpul noptii

Iritatii ale pielii

Aparitia mai multor iritatii pe piele si mancarimile de piele sunt de obicei semne ale problemelor rinichilor. Acestea sunt cauzate de deseurile si toxinele care raman in sange si fac ca pielea sa aiba un aspect nesanatos, uscat si iritat. Produsele cosmetice nu va pot ajuta in aceasta situatie intrucat problema este in interior. Tot ce pot face este sa amelioreze temporar situatia pielii.

Oboseala

Atunci cand rinichii sunt sanatosi si functioneaza cum trebuie, produc eritopoietina, un hormon care induce productia mai multor globule rosii, responsabile cu transportul oxigenului in organism. Daca nu sunt suficiente celule rosii, apare anemia, iar unul din semnele acesteia este o stare de oboseala generala, dar mai ales la nivelul creierului si muschilor.

Respiratie scurta

Respiratia scurta este un simptom asociat in general cu disfunctiile renale. Atunci cand corpul nu este oxigenat cum trebuie din cauza faptului ca nu exista suficiente celule rosii responsabile cu oxigenarea, se acumuleaza toxine in plamani si intervin problemele cu respiratia.

Gust metalic in gura

Cand toxinele si deseurile se acumuleaza in sange, gustul mancarii se schimba si respiratia va fi una urat mirositoare. Este afectat si apetitul, mai ales pentru unele dintre alimente.

Durerile

Este vorba de o durere mai ales in partea superioara a spatelui, adica exact zona in care sunt localizati rinichii. Durerea poate fi provocata si de formarea unor pietre la rinichi.

Probleme de concentrare si ameteala

Anemia este cauzata de proasta oxigenare a creierului care poate fi si un semn al problemelor la rinichi. Concentrarea va va fi afectata, veti incepe sa aveti probleme de memorie si va veti simti ametiti. Pentru a preveni problemele la nivelul rinichilor, incercati sa aveti o dieta bazata pe alimente sanatoase bogate in antioxidanti astfel incat sa-i ajutati sa functioneze si sa proceseze mai bine.

Sursa: andreilaslau.ro

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!