Iata care sunt cele zece lucruri de care ne temem si nu ar trebui:
1. Respingere si abandon
Sunt atat de strans legate incat nu pot fi separate cu usurinta. Teama de respingere sau de abandon ne poate afecta relatiile de-a lungul intregii vieti. Din cauza ei, ii putem impiedica pe cei din jur sa se apropie de noi, pentru a nu le da prilejul de a ne respinge sau de a ne abandona, provocandu-ne durerea insuportabila asociata cu aceste doua actiuni.
Durerea provocata de respingere si de abandonare ne este familiara chiar din momentul nasterii noastre. Am plecat din universul nostru sigur si am venit aici, trecand prin trauma nasterii si a acomodarii fata de niste oameni aparent straini. De aceea, ori de cate ori o experimentam din nou, noi nu facem decat sa redeschidem o rana mai veche.
Secretul este spiritualitatea, ca solutie de a ne simti conectati cu lumea pe care am lasat-o in urma pentru a veni in aceasta calatorie de scurta durata. Nicio durere terestra nu ti se va parea suficient de devastatoare daca vei pastra conexiunea spirituala cu adevarata ta familie, cea din dimensiunea spirituala.
2. Esecul
Teama de esec este aproape epidemica in lumea moderna. Insa, indiferent cate greseli am face si cate rateuri am da, cat de lenesi sau de rai ne-am dovedi, noi ne urmam inevitabil planul de viata, care reprezinta singura motivatie a eforturilor noastre. De aceea, daca am avea perspectiva corecta, noi ar trebui sa renuntam la orice stres si la orice anxietate legata de un potential esec. Cea mai sigura cale de a scapa de teama de esec consta in a te concentra asupra calitatii calatoriei tale.
3. Succesul
Stiu ca ceea ce voi afirma in continuare este evident, dar nu pot sa nu precizez ca principalul motiv pentru care oamenii se tem de succes este ca se tem ca acesta sa nu le fie apoi luat. De aceea, ei se cramponeaza cu disperare de esec, consolandu-se cu ideea ca atunci cand ajungi pe fundul prapastiei, nu o poti lua decat in sus.
Succesul este, dincolo de aspectele financiare, slujba, marimea casei, marca hainelor si masina pe care o conduci, o virtute spirituala. Daca nu te consideri integru, activ, curajos, profund, curios si plin de compasiune, inseamna ca vei avea mult de lucrat cu tine insuti inainte de a te considera un om de succes.
4. Tradarea.
Cea mai dureroasa forma de tradare este tradarea de sine. Noi ne putem trada pe noi insine in felurite moduri, fie ignorand semnalele propriului trup sau ale propriului suflet, fie lasandu-i pe cei din jur sa presupuna anumite lucruri legate de noi, desi acestea nu sunt sustinute de nimic.
Atunci cand lasi pe cineva sa te defineasca pe tine si limitarile tale, tu te tradezi pe tine insuti. Atunci cand lasi pe cineva sa te injoseasca, sa te abuzeze, sa te faca sa te indoiesti de bunatatea si de potentialul tau, tu te tradezi pe tine insuti.
Dar si tradarea din partea celor dragi este un lucru dureros si inevitabil in viata tuturor oamenilor. Si desi gandurile de razbunare par uneori dulci, nu merita sa le dai vreodata curs. Exista un proverb oriental care spune: “Atunci cand iti propui sa te razbuni, tu incepi sa sapi doua gropi simultan: una pentru celalalt si una pentru tine.”
5. Singuratatea.
Adevaratul remediu al singuratatii nu este compania altor persoane. El se afla in interiorul nostru. In acest caz, ce rost are sa ne temem de un lucru pe care il putem controla atat de simplu? Nu confunda niciodata cuvantul solitudine cu singuratate. Exista oameni solitari care nu se simt deloc singuri si altii care se simt singuri desi de afla intr-o camera plina de persoane.
Exista doua ratiuni care stau la baza necesitatii de a-ti trascende teama de singuratate, in afara faptului ca aceasta conduce la depresie, anxietate si boala. Mai intai, dependenta de celelalte persoane pentru a te autodefini conduce la situatia oribila de a nu avea alta identitate decat cea pe care ti-o confera cei din jur. Ce se intampla insa daca acestia sunt prea ocupati sau indisponibili?
In al doilea rand, daca esti de parere ca singuratatea nu poate fi vindecata decat de compania altor oameni, inseamna ca iti anihilezi singur descernamantul. Ma ingrozesc numai la gandul ca esti dispus sa te insotesti cu oricine numai pentru a nu te mai simti singur.
6. Boala.
Bolile fac in mod natural parte din viata, fiind incluse in scenariul pe care ni l-am scris singuri inainte de a veni in aceasta dimensiune. La fel ca in cazul tuturor celorlalte experiente neplacute prin care trecem, scopul pentru care am introdus aceste boli in planul nostru de viata a fost sa le depasim, deopotriva la nivel fizic si spiritual, nu sa ne plagem de ele, sa devenim obsedati din cauza lor sau sa le confundam cu identitatea noastra.
7. Imbratranirea.
Asa cum putem sa ne identificam cu o boala, noi putem refuza sa ne identificam inclusiv cu varsta noastra. Cu toate acestea, batranetea este un lucru pe care noi il alegem atunci cand ne scriem scenariul vietii deoarece dorim sa ne simtim suficient de obositi de aceasta lume pentru a ne intoarce Acasa. Unul din motivele care genereaza teama de batranete este grija ca trupul nostru nu se va mai putea misca la fel ca inainte. Nimeni nu isi doreste sa traiasca cvasi-paralizat. Pe de alta parte, batranetea este cel mai bun pretext pentru a ne reaminti ca noi nu suntem una cu trupul nostru, ci spirite care am mai fost de nenumarate ori pe pamant si care si-au scris scenariul propriei vieti.
8. Pierderea unei persoane dragi
Durerea provocata de pierderea unei persoane dragi este covarsitoare si nimic nu o poate alina foarte multa vreme. Eforturile noastre de a-i mangaia pe cei aflati in doliu tin mai degraba de propriul nostru confort decat al lor. Cel mai bun lucru pe care il putem face pentru o persoana aflata in aceasta situatie este sa ii fim alaturi, pentru a avea ceva de care sa se agate pana cand va reusi sa se puna din nou pe picioare. Renuntarea la manifestarea durerii inainte ca aceasta sa isi fi incheiat ciclul natural poate fi chiar periculoasa pentru starea de sanatate.
Insa, oricat de agonizanta ar fi o astfel de pierdere, este imperios necesar ca noi sa intelegem perspectiva spirituala a tranzitiei intre cele doua dimensiuni, pentru a ne simti mai impacati si pentru a nu-L invinovati pe Dumnezeu pentru ca ne-a rapit persoana iubita. Si sa fim convinsi ca intr-o zi ne vom intoarce cu totii Acasa.
9. Moartea
Aceasta este poate cea mai inspaimantatoare dintre temerile noastre.Desi multi dintre noi stim ca spiritul nostru transcende moartea, desi toate religiile lumii afirma acest lucru, cea mai mare temere a noastra ramane cea de anihilare. Teama de moarte este teama ca vom inceta sa mai existam.
Un alt aspect al fricii de moarte este convingerea oamenilor ca aceasta tranzitie este incredibil de dureroasa. In urma unor regresii s-a constatat insa ca moartea in vietile anterioare nu a fost nici pe departe la fel de traumatizanta ca nasterea in aceasta viata.
O alta grija inutila pe care ne-o facem se refera la maniera in care vom muri. Se pare ca, atunci cand ne-am scris planul vietii, am introdus in el cinci puncte de iesire, respectiv cinci posibilitati de a parasi aceasta viata fizica si de a ne intoarce Acasa. Noi avem optiunea de a ne intoarce in aceasta viata, daca nu suntem complet hotarati sa plecam. Aceasta decizie ne apartine in totalitate si este binecuvantata de Dumnezeu.
Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!