Ce sunt acizii grași omega-3? Este o clasă de acizi grași esențiali cu beneficii semnificative pentru sănătate. Organismul nu poate sintetiza omega-3 singur, așa că trebuie să le obțineți din pește sau ulei de pește.
3 tipuri de acizi grași omega-3:
- Acid eicosapentaenoic (EPA, EPA).
- Acid docosahexaenoic (DHA, DGA).
- Acid alfa linolenic (ALA, ALA).
Primele două sunt eficiente deoarece sunt ușor și complet absorbite de organism. Se regăsesc în peștele gras.
Dar al treilea, ALA, se găsește în alimentele vegetale (nuci, semințe de chia, semințe de in etc.). Nu există o sursă completă de omega-3. Pentru a fi absorbit, trebuie să parcurgă un drum lung de conversii și să se transforme mai întâi într-o formă biodisponibilă – același EPA și DHA.
Pierderile în acest proces sunt uriașe – aproximativ 75%. Absorbim 9 până la 15% din omega-3 regăsiți din alimentele vegetale. Deci aceasta nu este soluția cea mai eficientă. Semințele și nucile au beneficii foarte diferite.
De ce avem nevoie de omega-3 în fiecare zi?
1. Luptă împotriva proceselor inflamatorii.
Aportul regulat de acizi grași omega-3 ajută la scăderea nivelurilor de markeri inflamatori: proteină c-reactivă, interleukină-6 și TNF-alfa.
Pentru artrită, colită și boala Crohn, boli de inimă, diabet etc. uleiul de pește este de un ajutor imens.
2. Stare de spirit îmbunătățită.
Cercetările sugerează că oamenii cărora le place peștele gras au șanse mult mai mici să sufere de depresie decât cei care îl evită.
Un aport ridicat de omega-3 este excelent pentru combaterea anxietății. Un mic sfat pentru cei ai căror școlari nu pot face față examenelor – omega-3.
3. Sprijină funcția sănătoasă a creierului.
Omega-3 acționează pentru a preveni îmbătrânirea și inflamația creierului pentru mai mult timp. Aceste grăsimi ajută persoanele în vârstă să rămână sănătoase până la bătrânețe, fără semne de demență.
4. Sănătatea inimii.
Problemele vasculare sunt necazul timpului nostru. Cauze – zahăr, grăsimi trans, tulburări metabolice ca urmare a unei combinații de stres, lipsa de activitate și supraalimentare. Omega-3 protejează inima și vasele de sânge. Acestea au un efect foarte pozitiv asupra nivelului colesterolului și în special al trigliceridelor, readucându-le la normal.
Trei porții de pește pe săptămână, iar tensiunea va începe să revină la normal.
5. Oferă un somn bun. Dacă nu dormiți bine, încercați o variantă simplă precum omega-3. Dacă mâncați pește gras, nu aveți nevoie de suplimente.
6. Sănătatea oaselor și țesutului articular.
Acizii grași Omega-3 mențin densitatea minerală osoasă și articulațiile puternice. Acestea permit organismului să absoarbă calciul mai eficient, reducând riscul de osteoporoză.
Alimente bogate în omega-3:
- Macrou.
- Capelin.
- Sardine.
- Ficat de cod.
- Hering.
În general, orice pește de mare, chiar dacă nu este foarte gras, conține un anumit procent de omega-3.
Dar somonul și păstrăvul de crescătorie nu aduc niciun beneficiu în acest sens. În plus, există riscul de a conține antibiotice, deci scump nu înseamnă mereu sănătos.
Puteți completa meniul cu semințe de chia, in, nuci, însă din punctul de vedere al omega-3, acestea nu sunt cele mai eficiente produse.
Cel mai bine alegeți un pește de mărime medie – cu cât perioada sa de viață este mai scurtă, cu atât are mai puțin timp să acumuleze metale grele în țesuturi. Din păcate, oceanele lumii nu mai sunt la fel.
Direct sub formă de uleiuri, uleiul de pește.
Imediat ce un produs intră pe o piață mare, încep fie să îl pregătească fără a respecta reglementările tehnice, fie să îl depoziteze incorect, fie să folosească materii prime de calitate scăzută.
Prin urmare, sursele ieftine de omega-3 trebuie verificate foarte atent.
Opțiunile sunt:
- Grăsime de pește.
- Ulei de krill.
- Ulei de ficat de cod.
- Ulei de alge (potrivit pentru vegani și vegetarieni).
Uleiul de pește este benefic atât pentru adulți, cât și pentru copii. Produsul servește ca prevenire a multor boli și, de asemenea, este capabil să lupte singur cu unele tulburări. Uleiul de pește este indicat pentru utilizare în:
- deficiențe de vitamina A și D;
- Avitaminoza ;
- Deteriorarea vederii în întuneric;
- Piele uscată, unghii și păr fragil;
- Răni și arsuri;
- Prevenirea aterosclerozei;
- Prevenirea cheagurilor de sânge;
- Eczeme, psoriazis și herpes;
- Reumatism , dureri articulare și musculare;
- Tulburări de memorie;
- Stresul și depresia.
Cine are nevoie de suplimente cu acizi grași
Potrivit experților, organismul nostru nu este capabil să producă omega-3 singur, deși acizii grași sunt necesari pentru funcționarea normală a aproape tuturor sistemelor. De aceea este important să obțineți suficiente grăsimi din alimentația dumneavoastră.
Unii experți spun că puteți obține suficient omega-3 din semințe de in, semințe de chia sau ulei de in. Dar dr. Schaffer spune că metoda nu este la fel de eficientă precum consumul de pește sau suplimentele cu omega-3.
Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.