Aceste trei emoții sunt deosebit de periculoase pentru inima ta

Aceste trei emoții sunt deosebit de periculoase pentru inima ta

Publicat de Larisa Moldovan pe 30 November 2022 in Sanatate

Poți simți emoții din când în când, însă numai atunci când apar intens sau prea des, devin periculoase. Oamenii care se confruntă cu mult stres, tristețe și furie își pot afecta grav inima. Aceste emoții cresc riscul de insuficiență cardiacă bruscă, numită cardiomiopatie indusă de stres, și alte boli cardiace periculoase, spun cardiologii.

Cardiomiopatia indusă de stres apare atunci când jumătatea stângă a inimii, care este camera principală pentru pomparea sângelui în jurul corpului, își schimbă forma și se mărește.

Este cunoscută și sub numele de sindromul inimii frânte, deoarece este adesea asociată cu perioadele severe de durere și depresie. Aceste emoții vă pot dăuna inimii.

Când ești deprimat, corpul tău produce o mulțime de hormoni de stres care provoacă creșterea ritmului cardiac și a tensiunii arteriale. Factorii psihosociali precum durerea și depresia pot contribui la atacul de cord, bolile de inimă și stopul cardiac.

Multe studii au arătat că riscul unui atac de cord crește în primele 24 de ore de la pierderea unei persoane dragi. Inima este supusă unui stres enorm, iar emoțiile precum furia pot provoca tulburări de ritm cardiac.

Dar nu este vorba doar despre acest val de emoții puternice care îți pot afecta inima. Leziunile cardiace se pot dezvolta ca urmare a expunerii prelungite la hormonii de stres. După o explozie normală de stres, corpul tău ar trebui să revină la normal. Dar expunerea prea mare la stres poate provoca daune.

Stresul poate provoca o reacție negativă în lanț în corpul tău – dacă ești supărat, îngrijorat sau nervos, răspunsul natural al corpului tău este să elibereze hormoni de stres. Acești hormoni includ cortizolul și adrenalina, care vă pregătesc corpul pentru stres. Acest lucru face ca inima să bată mai repede și vasele de sânge să se îngusteze pentru a ajuta la împingerea sângelui în centrul corpului.

Sindromul Takotsubo , cunoscut și sub numele de cardiomiopatie de stres, sindromul inimii frânte sau sindromul de balonare apicală și mai rar ca sindromul inimii fericite. Numele provine din sensul japonez al unei capcane de caracatiță, deoarece ventriculul stâng capătă adesea această formă ca urmare a bolii. Deoarece sindromul poate semăna cu infarctul miocardic în ceea ce privește simptomele și constatările clinice, investigațiile și tratamentul ulterioare pot necesita spitalizarea într-o unitate de terapie intensivă cardiacă sau în secția de terapie intensivă a unei unități de cardiologie.

Deși sindromul Takotsubo este considerat o boală benignă, complicațiile sale sunt comparabile cu sindromul coronarian acut. Aproximativ 20% dintre pacienți prezintă complicații la începutul spitalizării, dar în cazurile mai severe, există un risc crescut de complicații cardiovasculare și deces.

Dintre complicații, insuficiența cardiacă acută, obstrucția fluxului de ieșire a ventriculului stâng și insuficiența mitrală sunt mai frecvente. Pot să apară și diverse bradiaritmii și tahiaritmii. Complicațiile care pun viața în pericol sunt foarte rare, cea mai frecventă cauză a stopului cardiac este tahiaritmia ventriculară sau ruptura miocardică.

Boala este adesea cauzată de stres emoțional intens (durere, frică, furie, anxietate, dar și evenimente vesele neașteptate) sau fizic (accident vascular cerebral, convulsii, sângerare, dificultăți de respirație). În unele cazuri, bolile recurente pot apărea și în timpul vieții. Majoritatea pacienților sunt femei cu vârsta peste 55 de ani.

Simptomele comune includ durere în piept, dificultăți de respirație, sincopă și semne de insuficiență cardiacă acută, precum și diverse aritmii. Semnele de afectare a inimii se rezolvă în câteva zile până la săptămâni. De cele mai multe ori, această boală este ușoară, dar în cazuri rare poate pune viața în pericol.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!