Aceste boabe sunt un puternic întăritor al sistemului imunitar!

Aceste boabe sunt un puternic întăritor al sistemului imunitar!

Publicat de Larisa Moldovan pe 2 December 2022 in Remedii NaturisteSanatate

Știm cu toții că nu există leac pentru răceală. Dar rămâne întrebarea: există o modalitate simplă și rapidă de a ameliora simptomele unei răceli? Remediile naturale din plante pentru infecțiile căilor respiratorii superioare au fost de multă vreme populare, deoarece tind să fie mai puțin invazive și au mai puține efecte secundare decât produsele farmaceutice.

Socul negru este unul dintre cele mai populare tratamente pe bază de plante pentru răceală sau gripă. Cu toate acestea, popularitatea unui remediu naturist nu înseamnă întotdeauna eficacitatea acestuia. În acest articol, ne uităm la biologia din spatele mențiunilor de sănătate asociate cu socul negru.

Ce este socul negru?

Socul negru este un copac de foioase originar din pădurile din Europa. Există multe tipuri diferite de fructe de soc. Socul negru , sau Sambucus nigra , este specia care a devenit larg populară ca plantă medicinală. Acest arbore arbustiv poate crește până la 10 metri înălțime și produce ciorchini de flori albe mici. Din aceste flori apar boabe verzi care se înnegresc odată cu debutul verii. Atât boabele, cât și florile sunt folosite în medicină.

Utilizări istorice ale boabelor de soc

Arheologii au descoperit că primii oameni au apreciat foarte mult socul: în înmormântările din anul 2000 î.Hr. ramuri de soc erau puse lângă morți. În America de Nord, primii coloniști au folosit socul negru mulți ani.

Boabele erau consumate ca o gustare dulce, iar lemnul durabil era folosit pentru a face instrumente muzicale. Nativii americani știau și despre proprietățile medicinale ale acestei plante. Au mâncat boabele ca remediu pentru reumatism și infecții virale.

Recent, a avut loc o renaștere a interesului față de proprietățile benefice ale acestei plante medicinale. Din fericire, această renaștere a interesului a condus la studii clinice și de laborator de înaltă calitate care examinează capacitatea socului negru de a întări sistemul imunitar și, prin urmare, de a minimiza efectele negative ale unei răceli sau ale gripei.

Mai jos trecem în revistă câteva dintre aceste lucrări publicate și, făcând acest lucru, explicăm modul în care socul negru ne poate ajuta să rămânem sănătoși.

Studiile clinice testează capacitatea socului negru de a trata răceala și gripa

Există două studii clinice semnificative care demonstrează capacitatea socului negru de a reduce simptomele asociate cu o răceală sau gripă. Un studiu clinic efectuat în Norvegia a implicat 60 de pacienți de diferite vârste. Toți acești subiecți tocmai începuseră să simtă efectele gripei (oboseală, febră, dureri corporale, congestie nazală).

Acești pacienți cu început de boală au primit 15 ml de sirop de soc negru timp de 5 zile. Un grup similar „de control” a primit un sirop placebo. Oamenii de știință au descoperit că pacienții tratați cu fructe de soc s-au însănătoșit cu aproximativ 4 zile mai devreme decât grupul de control. Autorii au concluzionat că tratamentul cu fructe de soc este „un tratament eficient, sigur și rentabil pentru gripă”.

Un studiu similar într-o comunitate de kibbutz din sudul Israelului a constatat, de asemenea, că extractul de soc negru a scurtat durata gripei cu aproximativ 3-4 zile. Într-un studiu clinic similar, 40 de pacienți au primit extract de soc negru la primul semn de gripă.

Cercetătorii au raportat că aproximativ 90% dintre acești pacienți au observat o absență completă a simptomelor asemănătoare gripei în decurs de 3 zile de la începerea tratamentului cu fructe de soc. Această rată de succes a fost izbitor mai mare decât în ​​grupul de control, care nu a primit niciun tratament cu fructe de soc.

În general, aceste studii clinice demonstrează capacitatea socului negru de a reduce simptomele gripei.

Cum ne întărește socul negru sistemul imunitar?

Principala sarcină a sistemului nostru imunitar este să atace și să distrugă agenții patogeni invadatori. În cazul unei răceli sau gripe, acești patogeni invadatori sunt fie bacterii, fie viruși. Când corpul nostru luptă împotriva bolilor, sistemul nostru imunitar este în modul de luptă. Celulele imunitare sunt trimise pentru a distruge agentul patogen care ne îmbolnăvește. Studiile de laborator au analizat modul în care siropul de soc negru activează sistemul nostru imunitar.

Boabele de soc negru ajută la reglarea nivelului de citokine

Citokinele sunt proteine ​​mici foarte importante pentru sistemul imunitar. Aceste proteine ​​mici călătoresc în tot corpul și acționează ca mesageri chimici. Citokinele trimit semnale care spun organismului nostru să crească sau să scadă intensitatea răspunsului imun. Printre altele, citokinele atrag celulele imune, cum ar fi macrofagele, la locul infecției. Aceste celule macrofage recunosc invadatorul străin (bacteriile sau virusul) și apoi îl distrug mâncându-l.

Când activitatea citokinelor funcționează corect, corpul nostru inițiază un răspuns imunitar agresiv doar atunci când este necesar. Dimpotrivă, dacă nu există nicio amenințare pentru corpul nostru, vrem ca citokinele să spună sistemului nostru imunitar să ne ia piciorul de pe accelerație. Dacă sistemul nostru imunitar este prea activ, organismul va experimenta inflamație cronică, temperaturi ridicate și, posibil, leziuni tisulare. Avem nevoie de citokine pentru a ne ajuta să răspundem adecvat la o infecție.

Numeroase studii de laborator arată că tratamentul cu fructe de soc negru poate crește și regla nivelul de citokine din sistemul nostru imunitar. Un raport deosebit de convingător arată cum extractul de soc negru declanșează o serie de reacții care duc la activarea unui grup de citokine critice pentru sistemul nostru imunitar (IL-6, IL-1 și TNF-alfa).

În general, consumul de fructe de soc în timpul unei boli poate crește nivelul de citokine, ceea ce duce la un răspuns crescut al sistemului imunitar.

Antioxidanții din fructele de soc negru ajută la prevenirea deteriorării celulare

În primul rând, ce sunt antioxidanții? Antioxidanții sunt molecule mici care ne protejează celulele de radicalii liberi. Radicalii liberi sunt molecule mici, încărcate, care pot călători în corpul nostru și pot provoca inflamații și deteriorarea celulelor. De aceea este bine să consumi alimente bogate în antioxidanți. Făcând acest lucru, ne ajutăm corpul să reziste distrugerii de către radicalii liberi.

Plantele sunt o sursă comună de antioxidanți. De exemplu, turmericul, o plantă tropicală din Asia de Sud-Est, este bogat într-un antioxidant numit curcumină. Curcumina este un compus bioactiv puternic care luptă împotriva radicalilor liberi și, prin urmare, suprimă diferite forme de inflamație din corpul nostru. Din acest motiv, turmericul este popular pentru tratamentul artritei și osteoartritei.

Socul negru este o altă plantă bogată în antioxidanți. În special, fructele de soc negre conțin molecule numite flavonoide. Flavonoidele sunt o clasă de antioxidanți care se găsesc în mod obișnuit în plantele cu frunze și fructele de culoare închisă. Diverse studii arată că flavonoidele găsite în socul negru sunt capabile să protejeze celulele de stresul oxidativ.

În aceste experimente, celulele vii sunt expuse radicalilor liberi dăunători și oxidanți, cum ar fi peroxidul de hidrogen, AAPH și alfa-tocoferoxil. Autorii prezintă apoi date care arată că prezența flavonoidelor protejează aceste celule de deteriorarea radicalilor liberi.

Astfel, consumul socului negru oferă organismului flavonoide antioxidante. Aceste flavonoide ajută la protejarea organismului de efectele dăunătoare ale radicalilor liberi.

Studiile clinice și de laborator discutate în acest articol, împreună, indică faptul că utilizarea socului este destul de justificată. Sistemul nostru imunitar este întărit de citokinele și antioxidanții obținuți din fructele de soc negre.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!