Aceste 4 simptome semnalează intoleranța la lactoză

Aceste 4 simptome semnalează intoleranța la lactoză

Publicat de Larisa Moldovan pe 29 July 2022 in SanatateSfaturi

Simptomele indigestiei sunt variate în manifestarea lor și, prin urmare, sunt familiare multor oameni. Se poate manifesta prin zgomot puternic și jenant de stomac în tot biroul, o senzație neplăcută de greutate după o gustare ușoară sau o nevoie urgentă de a merge la toaletă în timpul unei întâlniri importante.

Și, să fim sinceri – puțini oameni caută ajutor medical. Majoritatea dintre noi preferă să respingă expresia „Tocmai am mâncat ceva greșit”. Dar dacă cauza indigestiei stă tocmai în produsele lactate?

În acest articol, vei afla cele mai comune 4 semne care semnalează că ai putea avea intoleranță la lactoză.

Ce este intoleranța la lactoză și de ce apare?

Pentru început, trebuie să vă familiarizați cu cei doi termeni:

1. Lactoza este un zahăr care se găsește în lapte și derivatele acestuia: branza, iaurt, băuturi din lapte fermentat. Urme de lactoză pot fi găsite și în produse de patiserie, sosuri, condimente, batoane de ciocolată, cârnați și multe alte alimente.

2. Lactaza este o enzimă produsă în intestinul subțire pentru a descompune lactoza în componentele sale galactoză și glucoză. Dacă există suficientă lactază în organism, glucoza este pur și simplu absorbită în sânge, iar persoana nu simte nimic neobișnuit după masă. Dacă există prea puțină enzimă, lactoza nu se descompune, ci se deplasează imediat în intestinul gros. Bacteriile de colon, la rândul lor, reacționează la aceasta producând gaze, ceea ce duce la simptome neplăcute, despre care vom discuta mai detaliat mai jos.

Intoleranța la lactoză (hipolactazia) este o deficiență a enzimei lactază din intestinul subțire. Cel mai adesea, această intoleranță este moștenită sau este un semn secundar al unei alte afecțiuni. Potrivit statisticilor, peste 68% dintre oamenii din întreaga lume sunt afectați de aceasta.

Este de remarcat faptul că, chiar dacă la unii nivelul de lactază este scăzut din copilărie, intoleranța poate începe să se manifeste atunci când ajunge la maturitate. De aceea există opinia că aceasta nu este o boală, ci un fenomen natural. Oamenii sunt singurele mamifere care continuă să bea lapte chiar și după înțărcare.

Nu confundați hipolactazia cu alergia la lapte. În cazul alergiilor, reactantul este proteina din lapte, nu zahărul. In plus, o alergie la lapte poate provoca afectiuni extrem de grave ale organismului, pana la socul anafilactic.

Patru semne de intoleranță la lactoză

Dacă corpul tău nu percepe produsele lactate, va răspunde cu următoarele simptome.

1. Balonare și durere spasmodică

Balonarea și durerea localizată în jurul buricului și a abdomenului inferior pot indica intoleranță la lactoză atât la adulți, cât și la copii. În același timp, gravitatea manifestării simptomelor nu este în niciun fel legată de cantitatea și calitatea produselor lactate consumate.

Depinde doar de gradul de sensibilitate intestinală. Prin urmare, două persoane care au consumat porții egale de înghețată cremoasă pot prezenta simptome ale bolii care sunt complet diferite ca intensitate.

Citește continuarea pe pagina 2 >

Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!