Această vitamină s-a dovedit a fi o nouă armă puternică împotriva accidentului vascular cerebral

Această vitamină s-a dovedit a fi o nouă armă puternică împotriva accidentului vascular cerebral

Publicat de Larisa Moldovan pe 30 November 2022 in SanatateSfaturi

Vitamina B9, cunoscută mai bine sub numele de acid folic, se găsește în multe alimente, inclusiv legume cu frunze verzi, cereale, carne și fructe. Acidul folic este esențial pentru formarea celulelor roșii și albe din sânge în măduva osoasă, pentru conversia carbohidraților în energie și pentru producerea de ADN și ARN.

O alimentație dezechilibrată, consumul de alcool, malabsorbția acestei vitamine sunt cele mai frecvente cauze ale carenței acesteia în organism. Biodisponibilitatea acidului folic variază foarte mult între diferite alimente și este dificil de măsurat. Există aproximativ 150 de forme diferite ale acestei vitamine găsite în alimente, iar pierderea în timpul depozitării, procesării sau pregătirii unor astfel de alimente poate fi de până la 50-90%.

Dintre toate funcțiile acestei vitamine, aș dori să mă concentrez pe una dintre ele, deoarece a apărut un nou studiu care confirmă acest efect. Mă refer la natura protectoare a acestei vitamine împotriva accidentului vascular cerebral

Un studiu chinez recent a constatat un risc mai mic de accident vascular cerebral la persoanele cu hipertensiune arterială care consumă alimente bogate în această vitamină zilnic.

Studiul a analizat aproximativ 20.000 de persoane care au suferit de hipertensiune arterială, dar nu au avut boli de inimă sau accident vascular cerebral. Acești oameni au fost împărțiți aleatoriu în două grupuri.

Grupurile au fost urmărite zilnic timp de o medie de 4,5 ani. Unui grup i sa atribuit utilizarea medicamentelor antihipertensive. Celălalt grup a primit vitamina B9 (acid folic).

Rezultatele au arătat o incidență semnificativ mai mică a bolilor cardiace și vasculare la cei care au luat acid folic.

În special, riscul de accident vascular cerebral a fost cu 21% mai mic, iar riscul unui atac ischemic a fost cu 2,2% mai mic. Pe de altă parte, a existat și o scădere semnificativă a mortalității asociate cu bolile de inimă, infarcturile și accidentele vasculare cerebrale (3,1% față de 3,9%).

Meir Stumpfer și Walter Willett, medici de la Școala de Sănătate Publică a Universității Harvard din Boston, au declarat: „Aceste rezultate au implicații importante pentru prevenirea accidentului vascular cerebral la nivel mondial”.

Și, de asemenea, „deși persoanele cu hipertensiune arterială au participat la studiu, nu există niciun motiv să ne îndoim că poate fi folosit și de persoanele fără hipertensiune arterială”.

Dacă acidul folic este tot ce ai nevoie pentru a preveni accidentele vasculare cerebrale și bolile de inimă, atunci recomandările tale zilnice pentru această vitamină ar trebui să fie reconsiderate.

Acidul folic poate fi găsit în legume și legume cu frunze verzi, leguminoase, nuci. La fel și diverse fructe, cereale integrale și drojdie de bere.

Când vine vorba de produse de origine animală, cel mai proeminent este ficatul.

Deosebit de important: în timpul procesării și gătirii, această vitamină se pierde până la 50%. Prin urmare, este important să consumați legume crude.

Acidul folic poate ajuta, de asemenea, la prevenirea depresiei, împiedicând organismul să producă prea multă homocisteină, un aminoacid care afectează livrarea sângelui și a nutrienților către creier. Excesul său afectează producția de serotonină, dopamină și norepinefrină – hormoni care reglează nu numai starea de spirit, ci și somnul și apetitul.

Un nivel crescut de homocisteină în organism este, de asemenea, un marker al prezenței bolii coronariene. Persoanele cu exces de homocisteină au de 1,7 ori mai multe șanse de a dezvolta boli de inimă și de 2,5 ori mai multe șanse de a avea un accident vascular cerebral.

Simptomele lipsei de acid folic apar foarte repede – la 5-30 de zile după scăderea nivelului acestuia în sânge. Primele semne ale deficienței de vitamina B9 sunt oboseala, lipsa poftei de mâncare și iritabilitatea. Simptomele sunt nespecifice, așa că majoritatea pur și simplu nu le acordă atenție.

În unele regiuni, apare la 100% din populație, și chiar și în cele mai prospere locuri, unul din cinci suferă de lipsă de acid folic. Dacă nu luați măsuri și nu asigurați aportul acestei vitamine, se poate dezvolta anemie după 3-4 luni, în care simptomele vor crește constant.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!