Potrivit medicilor, cele două tipuri principale de accident vascular cerebral, ischemic și hemoragic, pot fi recunoscute înainte de apariția simptomelor caracteristice. Mai concret, dacă o persoană simte că își pierde echilibrul și i se încețoșează privirea în timpul mersului, acesta poate fi un semnal de alarmă cu privire la prezența unui accident vascular cerebral.
Medicii subliniază faptul că șansele de a supraviețui unui accident vascular cerebral sunt mult mai mari dacă victimele sunt tratate la timp. Identificarea rapidă a accidentului vascular cerebral poate ajuta la gestionarea complicațiilor ireversibile, de aceea, cunoașterea primelor simptome ale unui accident vascular cerebral este esențială.
Experții afirmă că unele dintre aceste simptome pot fi vizibile chiar și în activitățile zilnice. De exemplu, dacă observați că vă pierdeți brusc echilibrul și vi se încețoșează privirea în timpul mersului, acesta ar putea fi un semn precoce al unui accident vascular cerebral.
Cu toții ne împiedicăm din când în când, așa este, dar medicii subliniază însă că acea pierdere neobișnuită a echilibrului în timpul mersului poate fi însoțită de furnicături la nivelul picioarelor.
Potrivit unui mare terapeut fizician de la Centrul de reabilitare de urgență al Spitalului Sf. Francisc, majoritatea accidentelor vasculare cerebrale afectează fibrele motorii asociate mișcării – acest lucru poate deteriora o parte din emisfera creierului și poate slăbi sau chiar paraliza o parte a corpului, făcând mersul dificil sau chiar imposibil.
Acesta spune că ,,O persoană sănătoasă își poate simți piciorul atunci când îl pune pe podea, dar o persoană care a suferit un accident vascular cerebral va avea piciorul amorțit și nu va putea simți, iar pierderea acestui simț este un simptom foarte îngrijorător.”
În plus față de problemele care apar în timpul mersului, alte simptome ale unui accident vascular cerebral sunt tulburări legate de coordonarea motorie, expresiile faciale și vorbire. Asimetria sau pareza facială (pierderea simțurilor pe jumătate de față), incapacitatea de a ridica simultan două mâini în sus, vorbirea neclară sau ciudată pot însemna că o persoană se confruntă cu un accident vascular cerebral cerebral.
Cercetătorii sunt de părere că pierderea bruscă a echilibrului ar trebui, de asemenea, considerat unul dintre cele mai evidente simptome ale accidentului vascular cerebral. Așadar, vă recomandă să nu ignorați niciunul dintre simptomele prezentate mai sus.
Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.