Accident vascular cerebral silențios: simptome de avertizare și factori de risc.

Accident vascular cerebral silențios: simptome de avertizare și factori de risc.

Publicat de Larisa Moldovan pe 18 March 2022 in SanatateSfaturi

Oamenii cred de obicei că un accident vascular cerebral se întâmplă brusc și rapid, dar acest lucru nu este în întregime adevărat! Puteți evita acest lucru dacă recunoașteți semnele de avertizare și începeți tratamentul la timp!

Accidentul vascular cerebral este a treia cea mai frecventă cauză de deces. Dacă credeți că acest lucru îi afectează doar pe bătrâni, atunci vă înșelați. Din păcate, se poate întâmpla la orice vârstă.

Cauza este fie un vas de sânge înfundat care provoacă formarea unui cheag, fie o ruptură a vaselor de sânge.

Unul dintre cele mai importante lucruri este capacitatea de a recunoaște semnele timpurii ale unui accident vascular cerebral și de a cere ajutor medical la timp.

Cu cât începeți mai devreme tratamentul, cu atât sunt mai mari șansele de a preveni, vindeca sau minimiza efectele unui accident vascular cerebral.

Cele mai frecvente simptome ale unui accident vascular cerebral iminent și semnele precoce ale unui accident vascular cerebral includ:

1. Vedere încețoșată și/sau pierderea parțială a vederii

Întregul proces începe cu ochii. Poate afecta unul sau ambii ochi. Aproximativ 44% dintre bolnavii de accident vascular cerebral au observat o oarecare deficiență de vedere.

2. Cefalee/amețeală bruscă

Amețelile apar aproape întotdeauna la femeile sub 45 de ani. Acesta este un semn clar că trebuie să vă consultați medicul.

3. Dialogul și înțelegerea întrebărilor

Dacă în timpul zilei simțiți o „ceață” a creierului, precum și dificultăți în a vă găsi cuvinte și uitați chiar și lucruri recente, atunci ar trebui să vizitați urgent un medic. Acesta poate fi un simptom al unui accident vascular cerebral iminent.

4. Pierderea echilibrului / probleme de mers

Un simptom al unui accident vascular cerebral poate fi slăbiciune completă a extremităților superioare și inferioare. Unii oameni suferă prima dată de paralizie și apoi de accident vascular cerebral.

Paralizia este un simptom comun al unui accident vascular cerebral și necesită îngrijiri medicale.

Ridicați palmele în sus și rămâneți în această poziție timp de 10 secunde. Dacă îți cade unul dintre brațe, mușchii tăi sunt slabi. Vă recomandăm să consultați imediat un medic.

5. Durere pe o parte a feței

AVC-ul creierului nu este întotdeauna însoțit de durere. Dar dacă simțiți brusc dureri la membre sau într-o parte a feței, este posibil să aveți în curând un accident vascular cerebral.

6. Dureri de cap și migrene

Aceste simptome sunt foarte frecvente. Oamenii de știință au descoperit că persoanele care au avut un accident vascular cerebral au avut inițial dureri severe de cap erau tineri și sufereau adesea de migrene.

Studiile au arătat că acest simptom este mai frecvent la femei decât la bărbați, dar și bărbații ar trebui să fie atenți la el.

7. Paralizia facială

Acesta este unul dintre cele mai frecvente semne ale unui accident vascular cerebral. De obicei, doar o parte a feței este paralizată.

8. Oboseala

Conform numeroaselor studii, femeile se confrunta adesea cu oboseala, confuzie si dezorientare. Fiecare dintre aceste simptome sunt tipice unui accident vascular cerebral.

9. Îngreunarea respirației

Acest simptom precoce este tipic femeilor. Un accident vascular cerebral afectează centrul respirator al creierului, îngreunând respirația.

Oprirea bruscă a respirației sau problemele de respirație sunt adesea prezente la persoanele care suferă de un accident vascular cerebral.

Din cauza lipsei de oxigen, apare și aritmia cardiacă.

Un accident vascular cerebral este o boală acută și necesită asistență medicală imediată.

Oamenii cred de obicei că acest lucru se întâmplă brusc și rapid, dar acest lucru nu este în întregime adevărat. Puteți evita acest lucru dacă cunoașteți semnele de avertizare și începeți tratamentul devreme.

Cu toate acestea, prevenirea este întotdeauna mai bună și mai eficientă decât vindecarea. Este important să mănânci corect, să fii activ și să dormi bine. Limitați alcoolul, zahărul și fumatul. Acordați atenție și greutății dvs.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!