Abilitatea de a face un pas inapoi

Abilitatea de a face un pas inapoi

Publicat de Larisa Moldovan pe 28 February 2018 in De Suflet

“Oamenii găsesc noi soluţii, organismele sociale sunt capabile de auto-corecţii, natura nu se opreşte să se adapteze la nou, şi întregul proces de descoperire ştiinţifică sau creaţie artistică se bazează cu precizie pe pasul făcut dintr-un cadru vechi într-unul nou”. Paul Watzlawick – Change

Eşti interesat(ă) să creşti nivelul actual al conştiinţei tale? Te-ar tenta să creşti calitatea conştiinţei tale? Cu toţii ştim deja că oamenii găsesc noi soluţii, că organismele sociale sunt capabile de auto-corecţii, că natura nu s-a oprit din a se adapta la nou şi că întregul proces de descoperire ştiinţifică şi de creaţie artistică se bazează pe pasul făcut înapoi, dintr-un cadru vechi într-unul nou.

Cu alte cuvinte, ştim deja despre abilitatea de a face pasul înapoi. Ştiu că eşti interesat/ă de creşterea nivelului actual al conştiinţei tale ca şi de creşterea calităţii acesteia, pentru că deja faci asta, şi deja vorbeşti despre asta, sau auzi vorbindu-se despre asta tot timpul.

De câte ori nu am auzit astfel de fraze?

“Eşti prea aproape, e nevoie sa faci un pas înapoi.”

“La început, sarcina era mult prea în faţa mea. Aşa că am facut pasul înapoi şi am obţinut perspectiva de care aveam nevoie. Şi am reuşit să-i fac faţă”.
Pasul înapoi este abilitatea neuro-psihologică echivalentă cu excelenţa.

Ce este un pas înapoi?

Imaginează-ţi că ai faţa apăsată atât de tare de un perete, încât buzele tale sărută zidul. Neplăcut, nu-i aşa? Nu numai că are gust rău, dar nici nu poţi să vezi prea multe, nu ? Şi ce clădire mai e şi asta ? E o clădire de birouri, un zgârie-nori, casa ta, sau un zid care împrejmuieşte o grădină ? Păi dacă eşti aşa de aproape, nici n-ai cum să-ţi dai un răspuns.

Ca să afli, fă un pas înapoi.
Aha… deci e o clădire de birouri. Şi poţi să spui cât de înaltă e, aşa cum stai la un metru distanţă?

Nu. Atunci… fă încă un pas înapoi.

Acum, de la câţiva metri distanţă, poţi spune că e chiar înaltă, poate de 10 etaje.

Şi doar când eşti la câteva zeci de metri distanţă poţi spune cum este.

Şi mai mult, de la câteva sute de metri depărtare poţi vedea întregul context al panoramei oraşului.

Din punct de vedere fizic, când faci un pas înapoi, poţi să vezi mai mult din ceea ce e în faţa ta. Poţi să vezi “tabloul complet” şi poţi să vezi şi contextul.

Dacă acest lucru este valabil în cazul percepţiilor vizuale, de moment, este şi mai adevărat în cazul percepţiilor tale mentale, emoţionale şi conceptuale. Când faci pasul înapoi, obţii o vedere extinsă, lărgită şi mai expansivă a lucrurilor. Îţi lărgeşti orizontul mental.

Când faci pasul înapoi de la un gând, un sentiment, un răspuns fiziologic, o expresie de limbaj, un comportament sau o experienţă, eşti potenţat(ă) în a gândi-simţi-răspunde la el, despre el, şi în relaţie cu el.

Aceasta înseamnă a deveni “meta”. A fi meta cu sau faţă de o situaţie, creează o meta-relaţie cu aceasta. In acest fel se creează meta-situaţii, meta-cadre şi niveluri meta-psihologice.

Când păşeşti înapoi sau în sus într-o meta-conştienţă, te foloseşti de reflexivitate, conştiinta ta de sine reflexivă, care este “cel mai unic” aspect al conştiinţei tale. Astfel, ţi se permite să transcenzi propriul tău mod de a gândi, trăi şi răspunde. Ţi se permite să te muţi la o meta-relaţie cu experienţele tale anterioare şi să le incluzi într-un alt nivel, mai evoluat contextual. Aceasta este structura limbajului, a reîncadrării contextuale, a liniilor mentale, a hipnozei, a persuasiunii, a rezonanţei interumane şi a matricei minţii tale şi la fel şi a minţii noastre, a tuturor.

De ce este important pasul înapoi ?

Există numeroase beneficii şi valori pentru magia şi puterea pasului înapoi. Beneficiile cruciale ar putea fi :

• ai perspectiva extinsă;

• resimţi prezenţa ta pe deplin conştientă ;

• conştientizezi meta-cadrele unei experienţe;

• ai un simţ lărgit al alegerii şi opţiunilor;

• complexitatea e simplificată ;

• câştigi un simţ al puterii de a trece la acţiuni utile;

• sesizezi claritatea conţinutului şi distinctivitatea proceselor mentale;

• îţi exersezi abilitatea de a fi un controlor de calitate al percepţiilor, emoţiilor şi gândurilor tale.

O perspectivă extinsă şi expansivă

Pasul înapoi te ajută să nu fi prins(ă) în detalii sau sedus(ă) într-un tunel al viziunii restrânse asupra lucrurilor. Un pas înapoi psihologic este ca şi cum ai ridica o movilă sub picioarele tale, ca să obţii o viziune mai extinsă decât este posibil, în timp ce eşti prins(ă) în ceaţa acţiunilor la care participi.

Imaginează-ţi o ciocnire armată de secol XV între două armate aflate în conflict. Dacă eşti în mijlocul conflictului, te vei concentra asupra a ceea ce se află şi se desfăşoară în imediata ta vecinătate. Participi la lupta umăr la umăr. Perspectiva ta se năruie în faţa ameninţării iminente a sabiei inamicului.

Acum imaginează-ţi că faci pasul înapoi din acea acţiune.

Imaginează-ţi cum trăieşti schimbarea. Fă pasul înapoi sau în sus, câteva sute de metri depărtare faţă de câmpul de luptă. Şi observă cât de larg este orizontul din acest punct. Observă cum perspectiva ta se extinde odată cu pasul înapoi din luptă şi e de acelaşi nivel cu cea aflată în vizorul generalului. Acum poţi vedea bătălia pe larg şi poţi fi capabil(ă) să vezi de deasupra ce se întâmplă şi care sunt punctele tari şi cele slabe ale fiecărei armate. Şi dacă o să continui să faci pasul înapoi şi ai să te îndepărtezi şi mai mult de movilă, viziunea ta asupra întregului va continua să se extindă. Vei păşi în vederea ta de ansamblu, acolo unde eşti capabil(ă) să recunoşti cum întregul sistem de componente interactive funcţionează şi vei avea sentimentul a ceea ce urmează să se întâmple.

Aceasta este puterea pasului înapoi.

Mental şi emoţional, când faci pasul înapoi de pe prima poziţie, păşeşti în afara cadrului de a fi actor în filmul minţii tale.

Acest lucru îţi permite să păşeşti în poziţia secundă a altei persoane din film, poţi chiar să păşeşti în afară complet, şi să iei locul regizorului filmului. Să-l creezi mai departe aşa cum vrei tu.

In această zonă, în care te poartă pasul înapoi, găseşti mare parte din magia minţii tale. Este zona de lucru cea mai potrivită pentru alegeri, putere, flexibilitate, este zona în care capeţi înţelepciune.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!