99% din grijile tale sunt o pierdere de timp. 5 motive care dovedesc că este așa

99% din grijile tale sunt o pierdere de timp. 5 motive care dovedesc că este așa

Publicat de Larisa Moldovan pe 14 December 2022 in Dezvoltare PersonalaLecții de viațăPersonalitatePsihologie

În adâncul conștiinței unei persoane se află substratul subconștient al tuturor gândurilor și emoțiilor experimentate. Subconștientul este ori bine format și funcțional, ori confuz și tulburat, lucru care ne apasă.

Cu alte cuvinte, tot ceea ce ni se întâmplă în timpul zilei și modul în care ne tratează ceilalți se acumulează în adâncul sufletului și are într-adevăr un efect profund asupra noastră.

De cele mai multe ori, grijile și lucrurile care ne provoacă stres pot fi evitate cu ușurință. Trebuie doar să învățăm să privim situația din alt punct de vedere și să nu ne mai implicăm emoțional atât de mult.

În acest articol îți vom prezenta câteva motive pentru care trebuie să faci doar ceea ce vrei tu în viață, chiar dacă prietenii și familia nu îți respectă inițial alegerile.

1. Nu contează cine are „dreptate”, este viața ta și alegerile tale.

Apropiații vor încerca mereu să-și dea cu părerea despre orice, dar când vine vorba despre viața ta și de alegerile pe care le iei, nimeni nu îți poate spune dacă faci bine sau rău, dacă ai dreptate sau nu. Viața ta este alegerea ta.

Când cineva încearcă să te oblige să urmezi o cale pe care tu nu vrei să mergi, aceasta este constrângere. Unii oameni vor încerca într-un mod foarte diplomat și subtil să te convingă să faci un anumit lucru pe care tu nu vrei să îl faci. Ei îți vor enumera o mulțime de motive pentru care ar trebui să faci acel lucru.

De exemplu, îți vor spune să te înscrii la o facultate renumită, să faci un master, să ai o meserie bănoasă. Îți vor spune că în viață trebuie să faci tot posibilul pentru a câștiga mai ușor acele bucăți de hârtie de care ai nevoie ca să trăiești.

Cu siguranță este greu să mergi împotriva sistemului și să nu te duci la o facultate, dar unii dintre noi nu trebuie să ne conformăm deloc standardelor. Oamenii care își urmează propriul drum merită respectul și sprijinul familiei și prietenilor lor și nu au nevoie de încercările apropiaților de a le schimba deciziile.

2. Nu datorezi nimic nimănui.

Când oamenii încearcă să te facă să simți dator sau te pun într-o poziție în care ești subordonat lor, nu accepta aceste lucruri.

Nu trebuie să te simți obligat să faci anumite favoruri cuiva doar pentru că este o persoană apropiată sau o rudă. Trebuie să înveți să spui ,,nu” fără să te simți vinovat. Învață să te pui pe tine, pe sentimentele și pe dorințele tale pe primul loc. Trebuie să te simți liber și independent, să nu te mai simți forțat să faci ceva de teama că vei supăra pe cineva.

3. Nimeni nu poate să îți spună cum să-ți trăiești viața

De ce oamenii care încearcă să-ți spună ce să faci cu viața au impresia că știu mai bine decât tine ceea ce este bine pentru tine? Știu ei ceva mai mult decât știi tu?  Ei nu știu absolut nimic, în cele mai multe cazuri. Dar au o mare dorință să-ți spună cum să-ți trăiești viața.

Constrângerile constante din partea celor din jur pot provoca traume psihologice, pot interfera cu stima de sine și cu libertatea de exprimare, fluxul liber al tuturor gândurilor și dorințelor. Prin urmare, nu lăsa pe nimeni să-ți spună cum să-ți trăiești viața, fă numai ce consideri tu că este bine pentru tine.

4. Părerea oamenilor nu trebuie să suprime libertatea ta de exprimare.

Știi acel sentiment pe care îl ai atunci când în adâncul sufletului te simți nesigur de ceea ce urmează să spui? Ți-e frică de posibilitatea de a spune ceva greșit, de a ofensa pe cineva, de a face o părere proastă în fața celor din jur. Ce este acest sentiment de fapt?

Acesta este rezultatul unei autorități excesive, al unei culturi a reglementării stricte, iar această cultură a reglementării distructivă din punct de vedere psihologic este concepută pentru a face exact asta. Libertatea de exprimare este sever redusă, iar consecințele par să depășească orice potențial haos cauzat de lipsa de reglementare.

Pentru a face față nesiguranțelor pe care le ai, trebuie să înveți să nu-ți mai pese de părerea oamenilor despre tine, trebuie să înveți să spui mereu liber și fără rețineri tot ceea ce ai în gând.

5. Comunicarea este un produs al respectului.

Este adevărat că un nivel ridicat de comunicare contribuie la formarea de prietenii puternice și de relații sănătoase. Totuși, nimeni nu este obligat să argumenteze de ce a luat anumite decizii sau de ce a făcut anumite lucruri. Nu contează ce presiune este pusă asupra ta de către cei din jur.

Informațiile pe care le împărtășești cu cei dragi ar trebui să se bazeze pe respectul lor pentru tine și pe încrederea ta în ei. Tu trebuie să spui doar ce consideri că trebuie să știe, restul informațiilor este mai bine să le ții pentru tine

În concluzie, există multe lucruri în viață care par special concepute pentru a împiedica exprimarea liberă a spiritului uman. A spune că vrei să trăiești așa cum îți dorești nu trebuie să fie extrem, hedonist sau ceva care contravine respectului față de cei pe care îi iubești.

Cei din jur trebuie doar să învețe să îți respecte deciziile pe care le iei în viață. Meriți respect și oportunitatea de a trăi așa cum îți dorești, iar dacă cei dragi te iubesc, ar trebui să accepte ceea ce te face fericit.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!