9 tehnici și sfaturi ale psihologului pentru reducerea anxietății

9 tehnici și sfaturi ale psihologului pentru reducerea anxietății

Publicat de Larisa Moldovan pe 28 February 2021 in Dezvoltare PersonalaPersonalitatePsihologie

Anxietatea este foarte dificil de gestionat, mai ales când te ia prin surprindere. Ea poate apărea în orice moment, dintr-un motiv sau altul. De aceea, astăzi vă vom prezenta câteva tehnici de reducere a anxietății, recomandate de către un psiholog.

Cum să reduci anxietatea

Până în prezent, nu s-a inventat un procedeu universal confirmat pentru reducerea anxietății la o persoană care suferă de acest lucru. Prin urmare, majoritatea oamenilor sunt obligați să-și caute propria tehnică de reducere a anxietății și de eliminare a atacurilor de panică.

Iată 9 tehnici de reducere a anxietății

Le poți încerca pe toate ca să vezi care funcționează cel mai bine pentru tine. Combină-le în ordinea care ți se potrivește. Însă ține minte, tehnicile de reducere a anxietății nu diminuează nevoia de a consulta un consilier psihologic.

1. Respiră într-un mod echilibrat

Ca să respiri într-un mod echilibrat trebuie ca inspirația aerului să aibă un timp egal cu expirația. Acest lucru echilibrează sistemul nervos simpatic și parasimpatic. Inspiră timp de 3 secunde, ține-ți respirația pentru câteva secunde, apoi expiră timp de 3 secunde.

2. Încetinește ritmul respirației

Încearcă să încetinești ritmul respirației, să nu mai respiri într-un mod alert, ca și cum abia ai terminat de alergat. Controlează-te și încearcă să îți controlezi respirația. Încetinirea respirației te va ajuta să reduci riscul apariției palpitațiilor la inimă. Respirând încet, e ca și cum îi dai creierului tău o poruncă de calmare.

3. Gândește pozitiv

Atacurile de anxietate sunt aproape întotdeauna o consecință a catastrofizării. Tu însuți amplifici anxietatea la proporții inimaginabile, atunci când te gândești la lucruri rele. Dacă te gândești că te doare ceva, creierul va trimite niște semnale false și chiar va începe să te doare acea parte a corpului. Când ai un atac te panică, trebuie să te gândești la lucruri pozitive, să te gândești că totul va fi bine.

4. Închide ochii

Închide ochii și detașează-te pentru o clipă de lumea exterioară. Anxietatea este o consecință a stresului și a supraîncărcării cu informații. Uneori este suficient să închizi ochii pentru a reduce nivelul de anxietate și panica interioară.

5. Relaxează-te!

Relaxându-ți corpul, vei putea relaxa și mușchii, astfel vei scăpa de atacurile de panică . Odată cu creșterea stării de anxietate, încearcă să îți relaxezi treptat fiecare parte a corpului, până când reușești să te relaxezi complet.

6. Imaginează-te într-un loc liniștit

Toată lumea are un loc în care se simte liniștit și fericit. Unde se simte în siguranță. Poate fi la malul unui râu, în curte la bunici, la umbra unui copac, la o margine de pădure, pe o plaja, în brațele unei persoane, un loc care vă calmează.

7. Ia o pastilă de glucoză

Cumpără niște glucoză de la farmacie. În timpul unui atac de anxietate, așază comprimatul sub limbă și dizolvă-l  încet, concentrându-te pe gustul dulce din gură.

8. Ieși la plimbare

Îmbracă-te și ieși la plimbare, una rapidă. Poate fi oriunde, în oraș, pe un deal, pe malul unui râu. De asemenea, ieși cu prietenii, sună un prieten, menține-te ocupat, astfel încât să îți distragi atenția.

9. Miroase niște parfum

Simțul mirosului este cel mai puternic mecanism de apărare. Ia o sticlă de parfum sau un ulei esențial cu tine, iar atunci când simți că te cuprinde anxietatea, miroase parfumul. În timp ce respiri vei simți cum anxietatea va dispărea. Creierul reacționează cel mai repede la mirosuri.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!