9 sfaturi de la un neurolog pentru a putea simți din nou fericirea în viața ta

9 sfaturi de la un neurolog pentru a putea simți din nou fericirea în viața ta

Publicat de Larisa Moldovan pe 30 November 2022 in Dezvoltare PersonalaLecții de viațăPersonalitatePsihologieViata

Puteți citi mii de „rețete miraculoase” care vă spun cum să găsiți fericirea. Însă atunci când neurologii încep să vorbească despre fericire, este bine să ascultăm cu atenție, pentru că acești știu cel mai bine ce se întâmplă în creierul nostru.

Iată 9 obiceiuri care, conform neurologilor, vă vor ajuta să găsiți fericirea mult așteptată:

1. Vorbește despre sentimentele tale.

Dacă ești supărat(ă), evaluează-ți starea psihologică. Motivul este că, creierul nostru reacționează imediat când ne „punem” sentimentele în cuvinte.

În timpul unui studiu, participanților li s-au arătat fotografii cu oameni care aveau diferite emoții pe fețe – bucurie, furie, resentimente etc. Creierul celor intervievați a reacționat instantaneu la imagini – amigdala s-a activat imediat.

Când participanților li s-a cerut să numească emoții, adică să vorbească despre ceea ce au văzut, o altă parte a creierului a fost activată, iar activitatea amigdalei, dimpotrivă, a scăzut. Cu alte cuvinte, impactul lor negativ asupra creierului a scăzut.

2. Rezolvați problemele pe măsură ce apar.

Creierul caută în mod constant modalități de a rezolva problemele. Chiar și atunci când dormi acesta caută soluții și răspunsuri la întrebările care te macină. Dacă problemele cresc ca un bulgăre de zăpadă, atunci creierul ajunge la suprasolicitare. Chiar și problemele minore îi pot părea uriașe.

Experții ne sfătuiesc să rezolvăm problemele pe rând, nu pe toate odată. Când iei decizia corectă, creierul te răsplătește: sistemul tău limbic (responsabil de gânduri și emoții) se liniștește, conștiința se calmează, începi să privești spre viitor cu optimism.

3. Spune „mulțumesc” mai des.

Mulțumirea este foarte utilă pentru sănătate și este de dorit să o faci în fiecare zi. Datorită acestui fapt, dopamina este eliberată în sânge.

A fi recunoscător îți influențează nivelul serotoninei, astfel că nu vei mai avea nevoie de antidepresive. Fii recunoscător pentru lucruri simple – un acoperiș deasupra capului, confort, oportunitatea de a studia și de a lucra.

Nu te concentra asupra problemelor și grijilor. Învață să percepi dificultățile drept obstacole temporare. Nu lăsa gândurile negative să-ți domine viața – nu te priva de fericire.

4. Învață câte ceva nou în fiecare zi.

De fiecare dată când înveți ceva nou, creierul se schimbă. Dobândirea de noi cunoștințe permite creierului să se adapteze mai rapid la schimbările din mediu. Pentru fiecare descoperire, creierul te va recompensa cu dopamina.

Primești acest hormon și atunci când mănânci ceva gustos sau când primești un mesaj text de la o persoană dragă. Învățarea continuă vă oferă noi cunoștințe și abilități, și astfel vă ajută să găsiți fericirea și pacea.

5. Îmbrățișare.

Avem cu adevărat nevoie de recunoaștere – care poate fi obținută doar prin comunicarea cu alte persoane. Laudele lor ne fac mai fericiți. Un alt mod de a elibera oxitocina (așa-numitul „hormon al iubirii”) este atingerea. Oxitocina este eliberată atunci când oamenii se ating, se îmbrățișează sau se sărută. Cu alte cuvinte, acest hormon este baza încrederii.

6. Stai mai mult la soare.

Cauza melancoliei tale poate fi lipsa vitaminei D din organism. Aceasta joacă un rol important în producerea de serotonină, hormonul fericirii. Vitamina D este sintetizată în corpul uman sub influența razelor directe ale soarelui.

De asemenea, inhibă îmbătrânirea celulelor pielii, întărește sistemul imunitar și ajută la stabilizarea tensiunii arteriale. În plus, vitamina D ajută organismul nostru să absoarbă calciul, care este necesar pentru sănătatea oaselor.

7. Faceți sport.

Exercițiile fizice sunt benefice pentru sănătatea noastră mintală și bunăstarea corpului. Ele contribuie la producerea de endorfine, care ajută la combaterea depresiei și au un efect calmant.

Datorită activității fizice, vei începe să adormi mai repede, iar somnul tău va fi de mai bună calitate. Acest lucru vă va ridica și starea de spirit – pentru că știm cât de posomorâți suntem dacă nu reușim să dormim.

8. Odihnește-te bine.

Lipsa somnului, insomnia sau somnul slab cresc nivelul de cortizol din organism – hormonul stresului. Insomnia și depresia merg mână în mână. Lipsa somnului provoacă apatie, îți reduce concentrarea, iar acest lucru îți afectează negativ munca și viața personală. Atunci când vă faceți griji, nivelul de cortizol crește. Pentru a dormi mai bine, fă yoga, meditează înainte de culcare. Dacă acest lucru nu te ajută, atunci contactați medicul de familie.

9. Concentrați-vă pe amintirile pozitive din trecut.

Încearcă să păstrezi în memorie doar momentele frumoase – o excursie cu familia, primirea unei diplome, prima întâlnire cu partenerul tău, o zi de naștere etc. Astfel de amintiri cresc nivelul de serotonina. Reveniți la aceste episoade plăcute cât de des puteți.

Tu cum îți îmbunătățești starea de spirit în sezonul rece? Distribuie acest articol și altor persoane – dă-le șansa de a găsi fericirea.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!