9 semne de intoleranță la gluten, care sunt bine de știut de toată lumea

9 semne de intoleranță la gluten, care sunt bine de știut de toată lumea

Publicat de Larisa Moldovan pe 10 January 2021 in Remedii NaturisteSanatateSfaturi

Glutenul este o proteină care se găsește în grâu, orz și secară. Glutenul acționează ca adezivul și permite alimentelor să-și păstreze forma, conferă elasticitate aluatului de pâine, îl ajută să crească și îl face vâscos. La persoanele cu boli înfluențate gluten sau sensibilitate la gluten, acesta provoacă o reacție negativă în sistemul imunitar, care dăunează intestinelor.

Medicii estimează că un procent destul de mare din populație suferă de boală celiacă, iar aproximativ 15% sunt sensibili la gluten. Chiar și persoanele care nu suferă de boală celiacă pot avea un răspuns intestinal sau imun la gluten. Deși nu există teste medicale pentru intoleranță la gluten, pot fi luate anumite măsuri pentru a identifica sensibilitatea la gluten și pentru a ajuta sănătatea.

Cele mai semnificative simptome ale intoleranței la gluten:

1. Probleme cu tractul gastro-intestinal

Principalele simptome sunt legate de activitatea intestinelor: greață, balonare, diaree, dureri abdominale și chiar constipație. Deseori oamenii asociază aceste simptome cu alte boli. Uneori, medicii pun diagnosticul de sindromul intestinului iritabil în mod eronat. Studiile confirmă că 10-15% din populația lumii suferă de această boală. Cu toate acestea, persoanele cu intoleranță la gluten pot avea aceleași simptome și este posibil să nu primească un tratament adecvat din cauza unui diagnostic greșit.

2. Schimbare inexplicabilă a greutății

Intoleranța la gluten poate duce atât la pierderea în greutate, cât și la creșterea în greutate fără niciun motiv aparent. Acest lucru se datorează proceselor inflamatorii la nivel celular și tulburărilor metabolice. Schimbarea bruscă a greutății poate fi însoțită de alte boli neplăcute. Amintiți-vă că acest lucru se poate datora intoleranței la gluten dacă există alte simptome de mal absorbție.

3. Dezechilibru hormonal

Știința cunoaște o relație directă între intoleranța la gluten și tulburările hormonale, care se pot manifesta sub formă de cicluri menstruale neregulate, fluctuații bruște de greutate, sindrom premenstrual și tulburări de somn. Tulburările hormonale cauzate de intoleranța la gluten pot apărea în timpul pubertății, sarcinii și menopauzei la femei.

4. Probleme cu sistemul nervos central

Glutenul crește inflamația și permeabilitatea intestinală. Drept urmare, pot apărea probleme de concentrare, depresie, anxietate, insomnie și oboseală. Unii oameni experimentează iritabilitatea și senzația că își pierd cu ușurință gândul. Potrivit cercetărilor, persoanele care nu tolerează glutenul sunt mai predispuse la migrene. Cauzele durerilor de cap pot fi diferite. O persoană care suferă de alergie la gluten poate avea dureri de cap la 30-60 de minute după ce a mâncat.

5. Probleme de piele și unghii

Keratoza cutanată și dermatita herpetică sunt două afecțiuni ale pielii legate direct de intoleranța la gluten. Simptomele includ mâncărime și erupții cutanate care pot apărea pe mâini, corp, față, fese, coate și linia părului. Un alt simptom sunt unghiile slăbite și fragile.

6. Tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție

Tulburarea, care poate fi asociată și cu intoleranța la gluten, este tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție. ADHD poate apărea atât la copii, cât și la adulți. Persoanele cu această tulburare au dificultăți de concentrare, suferă de hiperactivitate și impulsivitate slab controlată. O dietă fără gluten va ajuta la reducerea simptomelor ADHD.

7. Starea proastă a dinților

În cazul alergiei la gluten, absorbția elementelor esențiale și a mineralelor din intestin se deteriorează. Acest lucru este valabil și pentru calciu. Rezultatul poate fi probleme cu dinții și gura: hipersensibilitate la smalț, carii și stomatită. Dacă aveți grijă de dinți, dar observați totuși astfel de simptome, motivul poate fi cauzat de consumul de gluten.

8. Anemie cu deficit de fier

De foarte multe ori patologia cerebrovasculară este diagnosticată din cauza anemiei cu deficit de fier. Simptomele sale includ scăderea volumului de sânge, oboseală, dificultăți de respirație, cefalee, piele palidă și chiar artrită. Fierul este slab absorbit, deoarece din cauza alergiei la gluten există o încălcare a absorbției fierului în intestin.

9. Boli autoimune

Multe persoane cu boli autoimune suferă de alergii la gluten. Boala celiacă este o boală autoimună în care sistemul imunitar atacă propriile celule intestinale după ce glutenul intră în ele. Problema este agravată de faptul că această boală crește riscul de a dezvolta alte boli autoimune, cum ar fi tiroidita, boala hepatică, boala Crohn, diabetul, vitiligo, artrita reumatoidă și scleroza multiplă.

Cum să depășești intoleranța la gluten?

1. Faceți testul. Medicul dumneavoastră va efectua un test de sânge pentru a verifica anticorpii care sunt de obicei prezenți în sângele persoanelor cu boală celiacă. Înainte de test, trebuie să adăugați gluten în dieta dvs.: acest lucru va ajuta la evitarea rezultatelor inexacte.

2. Elimină glutenul din dietă. Evitați produsele care conțin grâu, făină de secară, orz. Verificați întotdeauna compoziția produselor. Preferați-le pe cele care conțin eticheta „Fără gluten”.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!