Principala funcție a rinichilor este de a curăța sângele de toxinele care se acumulează în organism, însă cea mai frecventă boală de rinichi este urolitiaza.
Rinichii sunt responsabili pentru detoxifierea sângelui nostru, dar nimeni nu se gândește la sănătatea acestora până nu apar dureri crunte. Multe dintre obiceiurile noastre zilnice pot dăuna sănătății rinichilor.
Obiceiuri care afectează sănătatea rinichilor:
1. Te ții prea mult atunci când simți nevoia de a merge la toaletă.
Când ne ținem foarte mult timp ca să nu mergem la toaletă, acest lucru este foarte dăunător. Dacă simțim nevoia să folosim toaleta, atunci ar trebui să mergem imediat la toaletă, deoarece răbdarea poate duce la dezvoltarea insuficienței renale.
Insuficiența renală poate provoca o tulburare generală a metabolismului apei și electroliților în organism.
2. Excesul de proteine.
Cu excepția cazului în care ești un atlet, porția zilnică de proteine ar trebui să fie de aproximativ dimensiunea palmei. Și pe lângă proteine în alimentație, ar trebui să existe și fibre.
O alimentație cu exces de proteine este o povară uriașă atât pentru ficat, cât și pentru rinichi. Un exces de proteine în alimentație poate fi cauza dezvoltării urolitiazelor.
Doar în cazul în care faci sport intens poți crește porția zilnică de proteine.
3. Excesul de sare
Organizația Mondială a Sănătății recomandă să nu consumați mai mult de 4 grame de sare. Totuși, la câtă sare conțin acele produse pe care le cumpărăm din magazin, va fi greu să ne limităm la 4 grame. Sarea afectează negativ nu numai rinichii, ci și sistemul cardiovascular.
Sarea este adăugată peste tot așa că, personal, chiar mi-am făcut un obicei să pun foarte puțină sare în mâncarea pe care o gătesc. La început a fost puțin mai dificil, dar după o săptămână m-am obișnuit cu gustul și nu m-am mai gândit la cantitatea prea mică de sare.
Mai mult, după o perioadă, atunci când cineva mi-a servit o porție de mâncare care avea cantitatea de sare pe care lumea obișnuiește să o pună în mâncare, a început să mi se pară deja prea sărată. Ne obișnuim foarte repede cu cantitatea de sare și zahăr.
4. Consumul prea mic de apă
Pentru a menține sănătatea rinichilor, trebuie să bei apă, organismul trebuie să primească suficientă apă, nu ceai, nu cafea, nu bere, nu sucuri, ci apă.
5. Hipotermie
Rinichilor chiar nu le place frigul, este periculos să stai afară îmbrăcat prea subțire pe frig și pe umezeală. Dacă stai prea mult timp afară în frig, precum și în ploaie, rinichii se pot îmbolnăvii.
6. Excesul de calmante
Analgezicele au un efect negativ asupra rinichilor, mai ales dacă aveți deja o boală de rinichi, excesul de analgezice poate duce la insuficiență renală.
7. Consumul de alcool și fumatul
Toxinele produse de descompunerea alcoolului și toxinele care vin odată cu fumatul pot deteriora rinichii în câțiva ani. Ca urmare, veți avea parte de: procese inflamatorii, acumulare de lichid și săruri în organism, urmate de o creștere a tensiunii arteriale.
8. Consumul excesiv de cofeină
Cofeina este prezentă în ceaiurile tari, în special în ceaiurile verzi. Ceaiul verde are mai multă cofeină decât ceaiul negru. Ceaiul verde puternic are aproximativ aceeași cantitate de cofeină ca și cafeaua.
Excesul de cofeină este o povară crescută pentru rinichii noștri. Excesul de cofeina poate fi dat de cantități diferite pentru fiecare persoană în parte. Ca să îți dai seama când ai exces de cofeină, trebuie să observi daca somnul și starea ta de spirit sunt tulburate și dacă starea de nervozitate a crescut, acestea sunt principalele semne.
9. Un stil de viață sedentar
Activitățile sportive au un efect pozitiv nu numai asupra sistemului cardiovascular, ci și asupra rinichilor. Lipsa activității fizice duce inevitabil la stagnarea sângelui, care afectează negativ aprovizionarea cu sânge a rinichilor și, în general, a întregului organism.
Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.