9 moduri în care Buddha a învățat să depășească suferința

9 moduri în care Buddha a învățat să depășească suferința

Publicat de Larisa Moldovan pe 24 December 2020 in Dezvoltare PersonalaLecții de viațăPersonalitatePsihologieSfaturiSpiritualitateViata

În ciuda multor oameni care citează diferitele învățături ale lui Buddha, în vremurile de suferință uităm adesea esența acestor învățături. Dacă chiar acum există o perioadă grea în viața ta, citește acest articol până la sfârșit. Nu vei regreta.

Deși la menționarea budismului, mulți dintre noi ne amintim imediat de mici statui ale unui călugăr cu burta și fericit, de fapt Buddha a fost o persoană foarte organizată și practică. Toate învățăturile sale sunt dantelate cu sfaturi excelente despre dragoste, pierdere și depășirea problemelor.

Și chiar dacă astăzi unele dintre cuvintele sale înțelepte par „depășite”, altele încă nu și-au pierdut relevanța. Dimpotrivă, multe dintre ele sunt acum mult mai relevante ca niciodată.

1. Nu uita: tu și vocea din cap nu ești același lucru.

Una dintre cele mai populare învățături ale lui Buddha spune că o persoană și ego-ul său sunt lucruri complet diferite. Buddha a susținut că ego-ul este rezultatul „dialogului intern” și, deși este uneori inseparabil de „eu” nostru, nu suntem aceași persoană.

Pentru a atinge cel mai înalt grad de conștientizare de sine, profesorul și-a încurajat adepții să observe acest dialog, menținând claritatea minții și abandonând orice judecată.

2. Acceptă imperfecțiunea.

Unul dintre cele patru adevăruri nobile spune că „viața este suferință”. La prima vedere, această afirmație poate părea deprimantă și fără speranță, dar conștientizând faptul că suferința este o parte integrantă a vieții omului, veți înțelege că viața nu este atât de dificilă pe cât pare.

Doar accept-o, dă-i libertate și trăiește fiecare moment oferit ție. Lasă totul să fie așa cum este, iar acest lucru te va face mai fericit.

3. Trăiește cu atenție.

În loc să vă faceți griji cu privire la trecut sau viitor, este mai bine să vă concentrați conștient atenția asupra prezentului.

Ce se întâmplă acum? Faceți mai întâi acest lucru și concentrați-vă mai puțin pe ce va fi mâine. Și, deși aceste cuvinte nu aparțin lui Buddha, ele sunt incluse în lista învățăturilor sale.

4. Nu mai încerca să scapi.

Alan Watts spune: „O persoană care fuge de realitate va fi mereu bântuită de frica ei”. Tine minte asta.

5. Nu uita: nu ești singur pentru că toți oamenii sunt conectați.

Dacă vă simțiți singur, amintiți-vă cuvintele lui Buddha, unde spune că totul și tot ce este în jur este interconectat. Toate viețuitoarele din jurul nostru sunt cumva legate unele de altele.

Dacă pierdem pe cineva, atunci această pierdere nu este absolută, deoarece această persoană face parte din conștiința cosmică, care nu are nici început, nici sfârșit.

6. Calmează mintea maimuței (sună nebunesc, dar ascultă …)

Buddha a comparat mintea umană cu o maimuță și, în acest sens, a avut perfectă dreptate. Mintea noastră este în mod constant într-o stare activă, fără să ne  ofere niciun minut de odihnă până când noi înșine o forțăm să se odihnească.

Dacă simți că mintea ta a devenit hiperactivă, încearcă meditația.

7. Suntem deja creaturi făcute perfect.

De-a lungul vieții noastre, căutăm sens și ceva care ar putea umple golul nostru interior. Cu toate acestea, nu trebuie deloc umplut cu ceva, pentru că suntem deja creaturi făcute perfect .

Prin urmare, nimic din această lume nu ne poate completa în vreun fel.

8. Pentru a depăși frica, mai întâi trebuie să o privești în ochi.

Cum poți vindeca o rană fără să știi unde este? Un alt adevăr destul de simplu, gândindu-vă la o frică, veți înțelege toată profunzimea semnificației sale.

9. Învață să ai o înțelegere plină de compasiune.

Faptul că nu ne înțelegem nu numai pe noi înșine, ci și pe alți oameni, ne aduce multă durere și suferință. Încearcă să vezi lucrurile din perspectiva celeilalte persoane pentru care suferi.

Arată compasiune, nu-l judeca. Folosește aceeași abordare și pentru tine.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!