Aceste exerciții pot fi efectuate atât de adulți, cât și de copii, ele energizează, tonifică, elimină oboseala, greutatea din cap, te ajută să faci față somnolenței, îmbunătățesc atenția și memoria și, de asemenea, cresc semnificativ capacitatea de a se concentra asupra muncii efectuate.
Kinesiologia este știința dezvoltării abilităților mentale și a controlului sănătății fizice prin exerciții motorii. Aceasta include o combinație de cunoștințe teoretice și practice din naturopatie, fizioterapie, acupunctură, chiromanție, medicină orientală, homeopatie, etc.
Prin intermediul tehnicilor de kinesiologie, sănătatea este întărită, procesele psihice de bază sunt optimize (memorie, atenție, gândire, vorbire, auz, imaginație, percepție), crește performanța mentală, starea psihologică și emoțională este îmbunătățită.
Există multe exerciții de kinesiologie – am selectat doar cele care pot fi efectuate comod în poziția șezândă, inclusiv în timpul lucrului la calculator. Nu am nicio îndoială că acestea chiar ajută, altfel le-aș fi abandonat demult, dar folosesc aceste exerciții zilnic de o lungă perioadă de timp, pentru că nu sunt complicate și nu necesită o cheltuială mare de timp.
Top 9 exerciții kinesiologie
Exercițiul “Degete împleticite”
Pentru a elimina tensiunea, a calma sistemul nervos, a vă concentra și a restabili rapid echilibrul psihologic și emoțional, trebuie să vă așezați pe un scaun, să vă încrucișați picioarele, așezând glezna piciorului stâng pe glezna piciorului drept.
Apoi, încrucișați brațele, punând încheietura mâinii drepte pe încheietura mâinii stângi, apoi uniți degetele într-un lacăt, astfel încât degetul mare al mâinii drepte să fie deasupra degetului mare al mâinii stângi.
Răsuciți mâinile înaintea pieptului “cu susul în jos”, astfel încât degetele unite să fie îndreptate în sus. Îndreptați capul drept înainte, priviți în sus, vârful limbii să fie lipit de cerul gurii (puteți apăsa vârful limbii pe cerul gurii în timp ce inspirați și să-l relaxați în timp ce expirați).
Stați în această poziție timp de 1-5 minute.
Această tehnică (care poate fi realizată și în picioare sau culcat) pare la prima vedere simplă și fără complicații. Kinezilogii afirmă că la astfel de încrucișări ale mâinilor, picioarelor și degetelor, au loc procese complexe care conduc la o activitate motorie și senzorială echilibrată atât pentru fiecare emisferă cerebrală, cât și pentru mezencefalul care se află direct deasupra cerului gurii. În același timp, se realizează o unire a emoțiilor și a proceselor de gândire (creșterea integrării inter-hemisferice), conducând la cea mai eficientă activitate (de învățare) și la reacționarea la evenimentele care au loc.
Exercițiul “Desenarea în oglindă”
Puneți o foaie de hârtie albă pe masă. Luați câte un creion sau un marker în ambele mâini. Începeți să desenați simultan imagini, litere și cifre simetrice în oglindă. În timpul efectuării acestui exercițiu, ochii și mâinile se relaxează. Când activitatea ambelor emisfere ale creierului se sincronizează, eficiența întregului creier va crește semnificativ.
Apropo, în ceea ce privește kinetoterapia, există o metodă interesantă, nu doar utilă, ci și distractivă. Majoritatea dintre noi efectuează acțiuni fizice zilnice obișnuite cu mâna dreaptă (stângacii cu stânga). Dar dacă experimentăm și încercăm să ne periem dinții, să ne pieptănam sau să luăm diverse obiecte cu mâna cealaltă? Studiile arată că efectuarea unei acțiuni obișnuite cu mâna “neobișnuită” activează noi zone ale creierului și ajută la dezvoltarea unor noi conexiuni între celulele creierului. Astfel de exerciții sunt foarte apreciate de copii.
Exercițiul “Ureche – Nas”
Prindeți vârful nasului cu mâna stângă și urechea stângă cu mâna dreaptă. Apoi, eliberați simultan urechea și nasul, clătind palmele și apoi schimbați poziția mâinilor “în sens invers”.
Exercițiul “Pârghie”
Ridicați un picior și îndoiți-l în interior, apoi mișcați-l înainte și înapoi de 8 ori. Repetați același exercițiu cu celălalt picior.
Exercițiul “Svya-tosha”
Această poziție este potrivită pentru relaxare după muncă. Stați jos (puteți sta în picioare sau întinși), țineți picioarele paralele, fără a le încrucișa. Îmbinați vârfurile degetelor ambelor mâini, ca și cum ați ține un mic balon, și plasați palmele în fața pieptului. Privirea îndreptată în jos, vârful limbii prins între dinți. Rămâneți în această poziție timp de 1-2 minute, până când apare senzația de somnolență sau până când simțiți că este suficient.
Exercițiul calmează, elimină tensiunea nervoasă și musculară, armonizează procesele psihice. Kinestezicii afirmă că îmbunătățește funcționarea separată a emisferelor cerebrale drept și stâng.
Exercițiul “Corecția frontală-cervicală”
În cazul apariției sentimentului de anxietate, nesiguranță, agitație (sau chiar stres), ajută așa-numita prindere frontal-cervicală. Puneți o palmă pe frunte și cealaltă pe ceafă. Concentrați-vă. Făcând câteva respirații adânci și regulate, exprimați-vă problema cu calm. Dacă nu puteți să vorbiți cu voce tare, gândiți-vă pur și simplu la asta. Rămâneți așa timp de câteva minute. Dacă apare senzația de somnolență, înseamnă că organismul elimină deja tensiunea.
Când mâna se atinge de frunte, are loc o creștere a fluxului de sânge, ceea ce ajută la circulația mai bună a sângelui în lobii frontali ai creierului. În această zonă a creierului are loc analiza, conștientizarea și evaluarea problemei, și se determină modalitățile de ieșire din această situație. Pe ceafă se află o zonă care percepe imaginile vizuale care sunt apoi stocate în memoria noastră. Punerea palmei pe această zonă stimulează circulația sângelui. Persoana, într-un fel, șterge astfel problemele, imaginile, situațiile negative. Datorită respirației profunde, oxigenul ajunge în sânge, aerul este ventilat – și negativul se evaporează din organism. Exercițiul dă rezultatul dorit.
Exercițiul “Energizator”
Puneți mâinile încrucișate pe masă în fața ta. Aduceți bărbia aproape de piept. Simțiți întinderea mușchilor spatelui și relaxarea umerilor. Cu o respirație profundă, aruncați capul pe spate, îndoiți spatele și deschideți coșul pieptului. Apoi, la expirare, relaxați din nou spatele și aduceți bărbia la piept.
Ca rezultat al acestor acțiuni, mușchii gâtului și ai umerilor se relaxează, nivelul oxigenului din sânge crește, aparatul vestibular se activează, iar circulația lichidului spinării în sistemul nervos central se intensifică.
În principal, recurg la acest exercițiu simplu, dar eficient, în timpul lucrului la computer sau când stau pe telefon. Dacă îl efectuați timp de 5-10 minute, senzația de oboseală scade sau chiar dispare, începeți să vă simțiți mai bine și vă crește concentrarea atenției.
Exercițiul “Butonii creierului”
Aceasta este o mini-serie formată din trei exerciții care activează “sistemul electric” al organismului. Ca rezultat, circulația sângelui către creier se activează, ambele emisfere ale creierului își intensifică activitatea, crește concentrarea atenției și îmbunătățește percepția informațiilor senzoriale.
Exercițiile reduc oboseala mentală, ajută la concentrarea pe memorarea de informații noi și îmbunătățesc chiar și coordonarea mișcărilor. În plus, acestea promovează relaxarea, elimină tensiunea nervoasă (și sunt foarte utile, de altfel, pentru persoanele hipervolabile, ușor iritabile, atât adulți, cât și copii).
Fiecare exercițiu trebuie efectuat cu fiecare mână timp de 20-30 de secunde.
Cu degetul arătător și mijlociu al unei mâini, masați punctele de deasupra buzei superioare (în mijlocul cutei nasolabiale) și în mijlocul de sub buza inferioară. În același timp, cealaltă mână trebuie să stea pe buric. În timpul masajului, priviți în diferite direcții: stânga-sus, dreapta-jos, etc. Apoi, schimbați poziția mâinilor și repetați exercițiul.
Cu degetul arătător și mijlociu al unei mâini, puneți ușor sub buza inferioară și masați zona de sub bărbie cu degetele celeilalte mâini. Repetați exercițiul, schimbând poziția mâinilor.
Cu cealaltă mână, puneți palma pe buric. Masați zona sub bărbie cu degetele celeilalte mâini. Schimbați poziția mâinilor după 20-30 de secunde.
Exercițiul “Elefantul”
Acesta este unul dintre cele mai integrate exerciții din “Gimnastica creierului” de Paul Dennison. Acesta activează și echilibrează întregul sistem “intelect-corp” al organismului, îmbunătățind concentrația atenției.
Așadar, apropiați urechea de umăr. În același timp, întindeți o mână, ca trompa unui elefant, și începeți să desenați un opt orizontal cu ea, pornind din centrul câmpului vizual și urcând împotriva sensului acelor de ceasornic. Urmăriți mișcările vârfurilor degetelor cu ochii. Apoi, schimbați mâinile. Executați exercițiul încet, de 3-5 ori cu fiecare mână.
Îmi place foarte mult acest exercițiu și îl fac destul de des pe parcursul zilei. În special mă intrigă afirmația specialiștilor că “Elefantul” permite descoperirea abilităților ascunse și extinderea limitelor posibilităților creierului.
Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.